Zaštitite bezbjednost novinara

Ono što iskače iz garantovanog prava na stav i pređe u otvorene prijetnje treba zakonski procesuirati

6858 pregleda 10 komentar(a)
Abazović i Pejović, Foto: Printscreen YouTube
Abazović i Pejović, Foto: Printscreen YouTube

Od državnih institucija očekuje se da zaštite bezbjednost i integritet novinarke Javnog servisa Duška Pejović, a od portala IN4S bliskom Demokratskom frontu da hitno ukloni prijeteće komentare i izlive mržnje prema njoj.

To je juče poručeno iz dijela crnogorskih partija i Akcije za ljudska prava koja je pozvala uredništvo IN4S da postupi po njihovoj prijavi i ukloni komentar, na šta ga obavezuje Zakon o medijima.

Pejović se našla na meti žestokih uvreda i prijetnji nakon intervjua sa nosiocem liste “Crno na bijelo” Dritanom Abazović. Ona je insistirala na odgovoru o političkom savezništvu sa Koalicijom “Za budućnost Crne Gore”, čiji dio baštitni, kako je rekla, četničku ideologiju a nosilac liste je blizak sa crkvom. To je na društvenim mrežama, srbijanskim tabloidima i na IN4S propraćeno komentarima da je stala na stranu odlazećeg DPS-a, optužbama za širenje mržnje i drugim političkim ocjenama.

Nakon strukovne osude napada na novinarku, juče su i Socijaldemokratska partija, GP URA, te članice sadašnje vladajuće koalicije - Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i Demokratska partija socijalista osudile medijske napade na Pejovićevu.

Reagovala je najprije URA, čiji je Abazović lider, koja je osudila svaki vid govora mržnje i crtanje meta novinarki. Bojan Jevrić, šef Medijskog tima saopštio je da sve radnje koje izlaze, kako je naveo, iz okvira demokratskog i zakonski prihvatljivog izraza, nadležni treba pod hitno da procesuiraju u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

“Svaka institucija u zemlji, pa i javni servis i novinari koji bi trebalo da rade u interesu javnosti i građana moraju biti spremni kako na pohvalu tako i na kritiku javnosti. To je nešto na čemu svako demokratsko društvo počiva i nešto čemu se moramo učiti kako bi preispitivali svoje javno djelovanje i ispravljali svoje eventualne greške i propuste. Međutim, ono što iskače iz garantovanog prava svakog pojedinca da ima stav povodom bilo kojeg fenomena u društvu i pređe u otvorene prijetnje i mržnju treba zakonski procesuirati. Posebno kada se radi o medijima”, naglasio je Jevrić.

Portparol SDP-a Mirko Stanić je kazao da očekuju da institucije sistema stanu u zaštitu novinarke, a od njenih kolega da, bez obzira na različite političke stavove koje neki od njih imaju, stanu principijelno u njenu odbranu.

“Sloboda medija je jedan od ključnih problema Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju i ukoliko i nova vlast, po uzoru na dosadašnju, nastavi obračun sa neistomišljenicima u medijima, sigurni smo da će taj put biti prekinut i to na duže vrijeme”, upozorio je juče on.

Stanić je naveo da uprkos tome što Javni servis nije ispunjavao svoju primarnu ulogu ključnog medijskog servisa svih građana Crne Gore, RTCG ne treba doživljavati kao politički plijen, niti da ta kuća treba da dođe u “miraz” bilo kojoj političkoj većini.

I SD Crne Gore su osudili, kako su naveli, besprizornu hajku kojoj je izložena Pejovićeva. “Očekivali smo da će u njenu odbranu stati svi oni koji godinama drže “moralne” lekcije kada je u pitanju novinarska profesija. Dok jedni ćute, drugi čak relativizuju ovaj brutalni napad na profesionalni integritet novinarke”, navodi se u saopštenju.

I DPS je osudio napad, ali su iskoristili priliku da kritikuju Abazovića i GP URA. Iz BS su poručili da su sloboda novinara i generalno medijske slobode ključne vrijednosti i temelj svake demokratske zajednice.

Iz NVO Media centar su se osvrnuli na to da su javna sporenja oko načina na koji je novinarka Pejović intervjuisala Abazovića, aktuelizovala pitanje uloge medija u demokratskom društvu. “Posebno uloge RTCG kao nacionalnog javnog medijskog servisa, pa koristimo ovaj povod da pozovemo novu skupštinsku većinu i sve relevantne društvene aktere da započnu proces izmjene medijske politike u Crnoj Gori, koja će afirmisati novinarstvo kao posao u službi javog interesa”, saopšteno je iz te NVO.

Društvo profesionalnih novinara, čiji je Pejovićeva član, u četvrtak je saopštilo da su upućene prijetnje i uvrede koje direktno ugrožavaju bezbjednost i njen lični integritet i to samo zbog pitanja koja je postavljala.

Bonus video: