Milačić: Đukanoviću, sami ćete vratiti prvi kamen kapele na Lovćenu

"Dok nas postrojavate u četnike, dok istoriju povampirujete samo da biste imali sa kim opet da ratujete, zar niste upravo vi, Đukanoviću, najveći četnik? U želji da idete po šumama i gorama, pa puškama branite državu koju ste, tvrdite, izgubili, dok pozivate nestalne vaše, koji će vas, onako lakomi i potplaćeni možda i poslušati pa pobjeći u zoru, zar ne stvarate upravo ono od čega se godinama zaklanjate, čega se vi tako napirlitani najviše plašite, četnički pokret?"

24394 pregleda 173 reakcija 72 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić poručio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da će sam "vratiti prvi kamen kapele na Lovćenu".

U otvorenom pismu Milačić je naveo da "vaša će biti prva stopa put hrama na Cetinju jer ste upravo vi donijeli sramni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, pa njim razbuktali vjeru i bratsvo u Crnoj Gori, i srušili samog sebe".

Đukanović je sinoć u intervjuu FACE TV upitan može li da se desi scena koja je već najavljena da će biti u toj euforiji pobjednika, na primjer, na Cetinju, kao simbolu crnogorske države, da Amfilohije i SPC, napravi hram odgovorio.

"To se ne može dogoditi. To može biti njegova namjera koja se na Cetinju ne može dogoditi. Naravno, ako krene, i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen, i on to zna i zato neće krenuti. Naravno, to on najavljuje otkako je došao 89-e godine da će da sruši Mauzolej, a da postavi i vrati gore crkvu Karađorđevića. Naravno, nema šanse za to. Nema nikakve šanse. Naravno, zaustaviće ga oni koji treba da ga zaustave i koji su mu to već kazali. To su mu kazali građani Cetinja, da vjerovatno preko njih živih to ne može da uradi. To je priča koja se tu završava".

Milačić je u otvorenom pismu, naveo da je Đukanović potpuno uništio Crnu Goru, i da se još jednom javlja da "zaprijetite onom od kog ste izgubili, opet kamenjem prijetite Bogu".

"Dok priznajete poraz pa proslavljate demokratiju u zemlji u kojoj ste demokratijom mahali kao vašim najskupljim perjem, a pod njim trideset godina ubijali sve što liči na slobodu, sve što pravo stoji i govori, dok shvatate i lažno prihvatate promjenu vas, sazivate plaćene skupove i naručujete plaćene tekstove samo da još jednom osjetite da vas neko, makar i na silu, makar i potkupljivo, voli. A ne vole vas, Đukanoviću, ni oni koji su mahali zastavom Crne Gore da bi nas u vaše ime u pobjedi uznemirili, ne brane oni vas, Đukanoviću, oni brane svoje pozamašne plate, svoje odbore, svoje državne automobile i telefone, i njima za ljubav morate platiti", naveo je Milačić.

Lider Prave je naveo i da "dok grđani slave pobjedu", Đukanović "opet bije ratove".

"Koje ste upravo vi, Đukanoviću, započeli i završili devedesetih, vi i dalje gonite i progonite, vi i dalje potpaljujete. I u pravu ste Đukanoviću: ovo za vas jesu devedesete. Devedesete vašeg života, koje proživljavate tek sada, onako kako su ih proživljavali Muslimani koje ste deprtovali, onako kako su ih proživljavali Hrvati koje ste u Dubrovniku bombardovali, sve iz devedesetih sada je u vama i vašima, jer vi ste vaša najgora sudbina. Dok nas postrojavate u četnike, dok istoriju povampirujete samo da biste imali sa kim opet da ratujete, zar niste upravo vi, Đukanoviću, najveći četnik? U želji da idete po šumama i gorama, pa puškama branite državu koju ste, tvrdite, izgubili, dok pozivate nestalne vaše, koji će vas, onako lakomi i potplaćeni možda i poslušati pa pobjeći u zoru, zar ne stvarate upravo ono od čega se godinama zaklanjate, čega se vi tako napirlitani najviše plašite, četnički pokret? U tim šumama vama nije mjesto, vama je, Đukanoviću, mjesto u zatvoru".

Dodao ke o da kada već nije uspio da dobije izbore "plaćanjem ni kupovinom prava i glasova", da je Đukanović "zaboravio sve bratsko prema manjinama, a onda ste džamijama stakla polupali i zidove ispisivali".

"Dok ste manjine sa većinom svađali i u tom jazu dobijali vlast, zaboravili ste da iako volimo različitog boga, put kojim do njega stižemo uvijek je isti. I dok ste sada, kada vam više ni manjine nisu dovoljne za vlast, rušili i njihove svetinje, mi smo i tada svetinje branili. U šta pretvarate pristalice ničega, pristalice vašeg nepotizma i pohlepe, da im se cijeli svijet smije i čudi, dok brane ono što im niko, osim vas, ne otima, dok ih tjerate da mašu zastavama sa obije ruke sve dok ih iz ramena ne iščupaju, ne bi li dokazali da više vole Crnu Goru od nas koji smo je od vas spasili, dok vi, Đukanoviću, pjevate iz bijesa, mi pjevamo zbog slobode".

Milačić je istakao i da "dok ste nas hapsili, pretresali i proganjali, dok ste u uniformama bez oznaka palicama udarali i staro i mlado, samo zato što vas ne vole, Đukanoviću, mislili ste policijom se pobjeđuje narod, a mi smo vas pobijedili ljubavlju".

"U takvom ratu za ljubav vi gubite, i uzalud prijetite da ćete opet izvlačiti kamenje iz temelja hramova i crkava, svo kamenje koje ste prethodnih mjeseci bacali na Pravoslavlje i naše Vladike sada ste vi sakupili. Nosite svoje breme, jer svaki kamen bačen na Boga, pao je pravo na vas", navodi se između ostalog u pismu koje je Milačić poslao Đukanoviću.

Bonus video: