Vlada čeka da joj jave za presudu da razmotri smjenu Obradovića

Kada nadležne institucije obavijeste Vladu o presudi Obradoviću zbog afere "Ramada", nadležna tijela će se izjasniti o smjeni
155 pregleda 1 komentar(a)
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.01.2018. 20:28h

Vlada će se o eventualnom razrješenju direktora Direkcije za željeznicu Nebojše Obradovića izjasniti kada je o tome obavijeste nadležne institucije, saopšteno je “Vijestima” iz Vlade.

Odgovarajući na pitanje da li će Vlada pokrenuti proceduru smjene Obradovića sa mjesta direktora Direkcije za željeznicu s obzirom na to da je pravosnažno osuđen za koruptivno djelo, iz Vlade su kazali da ih nadležne institucije o toj temi nisu obavijestile.

“Vlada Crne Gore nije do sada od strane nadležnih institucija obaviještena o temi iz Vašeg pitanja. Kada se to bude dogodilo, nadležna tijela Vlade će se izjasniti i javnost će o tome biti informisana”, kazali su iz Vladine službe za informisanje.

Apelacioni sud je početkom nedjelje prihvatio žalbu Obradovića i kaznu od tri mjeseca zatvora preinačio mu u uslovnu od dvije godine. Viši sud u Podgorici je u maju 2017. Obradovića osudio na tri mjeseca zatvora zbog “zloupotrebe službenog položaja”, dok je Apelacioni sud odlučio da se kazna neće izvršiti ukoliko Obradović ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine.

Obradović je osuđen jer je novcem Željeznice platio skup Socijaldemokrata (SD) u hotelu “Ramada” i tako oštetio državni budžet za oko 950 eura. U odluci Apelacionog suda navodi da se mora nadoknaditi novac Željeznici, dok je Obradović obavezan da plati 2.720 eura sudskih troškova. U presudi se navodi da je protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja pribavio korist SD-u na štetu Direkcije za željeznicu i budžeta Crne Gore.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, između ostalog, nakon pravosnažne odluke o zloupotrebi službenog položaja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) obavezna je da obavijesti organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju i organ nadleţžan za izbor postavljenje javnog funkcionera, radi pokretanja postupka razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere.

Bivši poslanik Mladen Bojanić, koji je uz pomoć Patricije Pobrić objelodanio aferu “Ramada”, kazao je da očekuje od Vlade i premijera Duška Markovića da razriješe Obradovića.

“I da potvrde priču da se Vlada bezrezervno zalaže u borbi protiv korupcije, da Markovićeve riječi isprate i djela”, rekao je Bojanić.

Bivši poslanik je “Vijestima” kazao da očekuje i reakciju Tužilaštva zbog, kako je kazao, lažnih iskaza predsjednika Socijaldemokrata Ivana Brajovića i još šest svjedoka.

U presudi direktoru Direkcije za željeznicu se navodi da je sud odbacio iskaze Obradovićevih svjedoka, među kojima je bilo funkcionera SD-a, jer je “našao da su sračunati u cilju pomaganja optuženom u izbjegavanju krivice”.

“Na sreću, sud nije prihvatio njihove iskaze već je vjerovao materijalnim dokazima. Iščekujem i reakciju ASK jer je potvrđeno da su novcem Direkcije platili partijske skupove i da su prekršili Zakon o finansiranju političkih subjekata”, kazao je Bojanić.

On je kazao da očekuje reakciju i čelnika Socijaldemokrata. “Pravosnažna presuda za slučaj “Ramada” je nedvosmisleno potvrdila da se partija SD rodila korupcijom, prevarama hranila i lažima branila. Dosljedno do zadnjeg budžetskog centa", kazao je Bojanić.

U SD-u neće o isključivanju iz partije

Iz Socijaldemokrata nisu željeli da odgovore na pitanje “Vijesti” da li će Obradovića isključiti iz partije nakon presude za zloupotrebu službenog položaja. Po Statutu SD-a, član partije može biti isključen iz Partije ukoliko je njegovo ponašanje i djelovanje usmjereno protiv odluka partijskih organa ili svojim djelovanjem krši Statut, programska načela i ciljeve partije, na koji način šteti ugledu partije.

Bonus video: