nejasno da li je i ko platio njihovo angažovanje

DPS čuvarima i po 100 eura dnevno

Funkcioner DF-a Nikola Jovanović došao do ugovora koje je odlazeća budvanska vlast potpisala sa šest agencija za obezbjeđenje, poziva tužilaštvo da se pozabavi “uzurpatorima vlasti”

52552 pregleda 273 reakcija 39 komentar(a)
Posao za tužilaštvo: Jovanović, Foto: Vuk Lajović
Posao za tužilaštvo: Jovanović, Foto: Vuk Lajović

Fotelje Nikoli Divanoviću (DPS) i garnituri koju je postavaio nakon što je uz političku korupciju smijenjena budvanska vlast predvođena Markom Carevićem i Krstom Radovićem, čuvali su 75 dana pripadnici šest agencija za obezbjeđenje, a ne zna se da li je i ko platio na desetine hiljada eura koliko je koštalo njihovo angažovanje.

To pokazuje dokumentacija koju je nekadašnji šef Carevićevog kabineta, funkcioner DF-a Nikola Jovanović dostavio “Vijestima“.

Da li su postojali crni fondovi iz kojih su navodno po stotinu eura dnevno plaćani zaštitari - pokazaće istraga, na kojoj će nova vlast insistirati.

Pripadnici obezbjeđenja su dva i po mjeseca držali u blokadu zgradu Opštine, uz asistenciju policije, te praktično nijesu dozvoljavali nikome iz nekadašnje vlasti da uđe.

Ugovori o tome kako su birane agencije koje će štititi novu vlast i funkcionere, bili su stroga tajna, a tek 16. septembra na sajtu Opštine, dan uoči konstitutivne sjednice Skupštine, objavljena su dva koje je Divanović zaključio sa podgoričkom i nikšićkom agencijom tokom jula i avgusta, za šta je mjesečna faktura nešto manja od 5.000 eura.

Jedna od faktura
Jedna od fakturafoto: Vuk Lajović

Jovanović tvrdi da je došao do kompletne dokumentacije i da nikome neće biti isplaćen ni cent.

Ističe da će svi koji su kršili zakone biti procesuirani.

“Uzurpatori vlasti koji su nasiljem i bezakonjem, uz pomoć Upravne inspekcije i policije, izvršili državni udar na lokalnom nivou, radili su sve ne bi li se vještački održali na pozicijama. U tu svrhu im je neophodno bilo danonoćno fizičko i policijsko obezbjeđenje koje je više od dva mjeseca držalo zgradu Opštine pod blokadom... Do koje granice bestijalnosti se išlo, najbolje svjedoči to da pristup Opštini nije bio dozvoljen odbornicima, kao ni građanima. Zbog svega toga, s pravom konstatujemo da je prethodna dva mjeseca Opština držana kao talac političkih, finansijskih i kriminalnih interesa DPS-a i posebno pojedinaca u vrhu te partije“, kazao je Jovanović za “Vijesti“.

Prema njegovim riječima, angažovanje neidentifikovanog obezbjeđenja urađeno je suprotno zakonu, procedurama i pravilima koja regulišu postupak javnih nabavki.

“Opština Budva je u skladu sa zakonom unazad godinu imala angažovano obezbjeđenje i sve je sprovedeno po tenderu i po pravilima javnih nabavki. Prije nasilnog upada u zgradu Opštine, već je bio raspisan tender za novo angažovanje redovnog obezbjeđenja jer se radi o godišnjoj nabavki koja je propisana Planom javnih nabavki za 2020. Angažovanje nekoliko firmi nakon nasilnog upada u Opštinu realizovano je na način da su birane firme koje su odane režimu i koje su spremne da krše zakon i služe političkim interesima DPS. Tako je odmah po nasilnom preuzimanju funkcija firmi ‘Bim security’ koja je već obezbjeđivala zgradu Opštine zatraženo angažovanje dodatnog broja radnika zbog čega su ispostavljene dvije fakture na iznose od 2.904 i 4.840 eura“, naglasio je Jovanović.

Zaštitarima odlična dnevnica

On je, pozvavši se na dokument, rekao da je već 17. juna v.d. predsjednika Opštine Vladimir Bulatović potpisao ugovor sa firmom “Sistem S” koju zastupa Marko Radulović, za angažovanje osam zaštitara, bez navođenja vrijednosti ugovora.

“To je, najblaže rečeno, nedopustivo jer daje prostor za razne malverzacije u trošenju novca građana Budve. Takođe, istog dana potpisuje se i ugovor sa firmom ‘Titan security’ koju zastupa Dalibor Globarević za angažovanje dodatnog broja lica i ugovorom je propisana cijena u iznosu od 100 eura po licu za 12 sati rada. 23. juna zaključen je i ugovor sa firmom ‘Top force system’ koju zastupa Sanja Čelebić i cijena angažovanja obezbjeđenja za samo jedan dan iznosi 800 eura. Samo dan kasnije, potpisan je ugovor sa istom firmom, a cijena angažovanja za pet dana iznosi 4.200 eura. U krajnjem, 1. jula Nikola Divanović zaključuje ugovor sa firmama ‘Vector sistem security’ koju zastupa izvršni direktor Ratko Popović i ‘Respect security’ koju zastupa izvršni direktor Igor Radusinović, vrijednosti 4.950 eura, a vrijeme trajanja ugovora određeno je do 31. avgusta 2020, odnosno dan poslije održavanja izbora“, istakao je Jovanović.

Ugovori skrivani od javnosti

Prema njegovim riječima, firme nijesu angažovane da obezbjeđuju Opštinu, već funkcionere DPS, SD i Crnogorske i odbornika Stevana Džakovića, a koji su, političkom korupcijom i uz pomoć državnih organa, nezakonito uzurpirali funkcije. Džaković je bio tas na vagi za promjenu vlasti u Budvi mimo izbora...

“Uvidom u ugovore vidimo da nije ispoštovana procedura javnih nabavki, odnosno firme nisu angažovane u skladu za zakonom već diskrecionom odlukom. Oni su skrivani od očiju javnosti i nisu objavljeni na sajtu Opštine i portalu javnih nabavki, upravo iz razloga njihove ništavnosti. Od građana se skrivalo koje su to firme angažovane za ove nezakonite radnje, kao i to ko su lica koja su na krajnje neprimjeren i vandalski način 60 dana stajala ispred glavnog ulaza i sprečavala normalan rad lokalne uprave. Niko od pomenutih lica nije imao identifikacione oznake, a svakodnevno 24-časovno prisustvo policije je dokazalo da su, po komandi DPS-a, spremni da bace suzavac, šok bombe i prebiju građane Budve koji politički različito misle od njihovih partijskih šefova“.

Crni fondovi?

Ocijenio je da su firme za obezbjeđenje bile svojevrsne parapolicijske formacije, koje su svakodnevno vršile nasilje nad okupljenim građanima i funkcionerima.

“Očekivano, policija i tužilaštvo su ostali nijemi na brojne krivične prijave koje smo podnijeli, dok je po prijavama ovih lica - da smo ih fizički napali, nekoliko nas ekspresno saslušavano, uz višečasovno lišavanje slobode. Apsolutno je jasno da su ove firme angažovane nezakonito i da se radi o zloupotrebi službenog položaja... Zbog svega toga, mi kao nova vlast nećemo platiti niti jedan jedini cent za ovaj kriminal, već ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih koji su mislili da silom mogu da prekroje izbornu volju građana i da je silom održe... Ovakvo nenamjensko trošenje novca građana sa sobom povlači krivičnu odgovornost onih koji su uzurpirali javne funkcije i sklopili ugovore za svoje privatno i političko obezbjeđenje... Zbog višemjesečne blokade računa, uzurpatori nisu bili u prilici da isplate privatno obezbjeđenje, zbog čega se postavlja pitanje ko je privremeno finansirao njihovo angažovanje i da li se radi o novcu iz sivih fondova. Vjerujem da će sve to biti predmet istražnih organa jer je jako važno otkriti sva povezana lica koja stoje iza nasilnog preuzimanja vlasti u Budvi“.

Divanović tvrdio da se drugačije nije moglo protiv nasilja

Divanović je deset dana nakon završtetka izbora, i političkog poraza koalicije koju je predvodio u Budvi, potpisao rješenje o korišćenju tekućih budžetskih sredstava.

Jovanović je naveo da je Divanović odobrio isplatu 2.904 eura na “ime usluga zaštite imovine i lica za period od 17. juna do 11. jula”.

“Od 17. juna do 11. jula nastupila je iznenadna potreba otklanjanja i sprečavanja opasnosti od nepredviđenih događaja, odnosno svakodnevnih nasilnih pokušaja ulaska u službene prostorije Opštine Budva koji su predstavljali realnu opasnost po život i zdravlje zaposlenih. Na ove događaje Opština Budva nije mogla da utiče, niti da spriječi opasnost na drugačiji način osim dodatnim angažovanjem“, navodi se u obrazloženju rješenja koje potpisuje Divanović.

Pejović: SDT da razmotri slučaj “obezbjeđenje heroja proljeća“

Lider budvanskih Demokrata i šef Odborničkog kluba te partije u novom parlamentu Mijomir Pejović ocijenio je da je Divanovićevo objavljivanje dva ugovora na sajtu Opštine formalni pokušaj prikrivanja krivičnog djela, te pozvao specijalnog tužioca da se pozabavi slučajem.

“Objavom na sajtu Opštine nakon više mjeseci, želi se vjerovatno pokriti formalno-pravno, ali to nije ništa drugo već poziv SDT-u da prioritetno uzme u razmatranje slučaj zvani ‘obezbjeđenje heroja proljeća’, čije dimenzije isplivavaju ubrzano ovih dana. U cijeli slučaj umiješan je i odlazeći premijer Duško Marković, koji je u jeku haosa, za skupstinškom govornicom do u detalje opisao kršenje zakona i kako je odabrano baš to obezbjeđenje”.