Pokušaj dogovora do srijede

Andrija Mandić i MIlan Knežević su juče, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, razgovarali sa Abazovićem, ali ključne razlike u stavovima koje postoje između dvije političke grupacije nijesu prevaziđene

82311 pregleda 1025 reakcija 290 komentar(a)
Razgovori u toku: Krivokapić i Abazović, Foto: Luka Zeković
Razgovori u toku: Krivokapić i Abazović, Foto: Luka Zeković

Proces formiranja Vlade nije išao brzo ni onda kada je to činila dominantna partija poput Demokratske partije socijalista (DPS), pa nije realno da proces ide mnogo brže kada to treba da urade tri koalicije, sa desetinama konstituenata i veoma raznolikom ideološkom strukturom.

To je za “Vijesti” ocijenio direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, navodeći da bi lideri koalicija u ovoj fazi pregovora trebalo da intenziviraju međusobnu komunikaciju, kao i unutarpartijski dijalog.

Pregovori o formiranju nove vlasti ne napreduju očekivanom brzinom, iako je bi predsjednik Skupštine Crne Gore trebalo da bude izabran na sjutrašnjoj konstitutivnoj sjednici.

Početna nesaglasnost, uglavnom između predstavnika partija članica koalicija “Za budućnost Crne Gore” i Građanskog pokreta URA oko načina formiranja vlasti, produbljena je stavom Glavnog odbora partije Dritana Abazovića da u vlasti ne bi trebalo da budu oni koji izazivaju negativne reakcije građana. Iako nije rečeno na koga se to odnosi i tokom razgovora pregovaračkih timova bilo je jasno da je riječ o liderima Demokratskog fronta. Andrija Mandić i MIlan Knežević su juče, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, o tome razgovarali sa Abazovićem, ali problem nije riješen.

Prethodno je Abazović na istu temu razgovarao i sa nosiocem liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravkom Krivokapićem sa kojim, kako je rečeno “Vijestima”, nema sporenja o načinu kako bi vlada trebalo da izgleda.

Tema bilateralnih razgovora bio je i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, uz posredovanje SPC, ali to ne bi trebalo da bude tačka sporenja niti predmet budućih nesporazuma. Krivokapić je ranije najavio da će o tome biti potpisan i poseban sporazum.

Raonić je ocijenio da je posebno bitan aspekt i međunarodna zajednica, koja je, kako je ocijenio, iznenađujuće nekoordinisana. On tvrdi da se ovih dana očekuje i intenzivna diplomatska aktivnost.

Raonić je rekao da lideri u ovoj fazi treba da smire velika očekivanja od svojih sljedbenika, prekinu sa javnim komunikacijama i hitno dogovore ko će biti na čelu Skupštine.

“Sve ostalo, uloliko ima ozbiljnosti će doći brzo na svoje mjesto”, istakao je on.

Raonić
Raonićfoto: Boris Pejović

Direktor GA je naglasio i da bi lideri u ovoj fazi trebalo da intenziviraju međusobnu komunikaciju, kao i unutarpartijski dijalog, “a sve javne poteze rade na način kako su to radili konstituenti prethodnih Vlada”.

On je kazao da je trenutno odlaganje nastavka pregovora rezultat promjene strategije, “jer se odlučilo da se prvo organizuju bilateralni sastanci, kako bi zajednički, liderski, bio efikasniji od prethodnih”.

Bečić: Zbog mandata ne zloupotrebljavamo teme koje dijele građane

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić poručio je juče da je koalicija u vezi sa pregovorima oko formiranja nove vlasti efikasna i umjerena i da prema procjenama pregovori idu u dobrom pravcu.

Iz Demokratske Crne Gore je nakon Bečićevog razgovora sa ambasadorom Hrvatske u Podgorici Veselkom Grubišićem saopšteno da su nakon izbora “svi potvrdili ispravnost njihove politike”, a da je slogan „Mir je naša nacija“ postao slogan svih političkih subjekata na političkoj sceni Crne Gore.

„Nijesmo spremni da zarad mandata zloupotrebljavamo aktuelne teme koje dijele građane, bez obzira na stepen emocije koje te teme izazivaju. Imamo zdrave temelje, zdravu politiku i čiste kadrove, bez uticaja bilo kog neformalnog centra moći“, poručio je Bečić.

Bonus video: