Herceg Novi - grad od v.d. stanja

Imenovanje v.d. bilo motivisano provjerom sposobnosti, većina je dobro odradila posao, kaže predsjednik Opštine Stevan Katić
102 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.01.2018. 18:16h

Lokalna vlast u Herceg Novom nije raspisala konkurs za rukovodeća mjesta u javnim ustanovama i preduzećima ni osam mjeseci nakon pobjede na izborima.

Predsjednik Opštine Stevan Katić objašnjava da je imenovanje v.d. bilo motivisano provjerom sposobnosti i da je većina “dobro odradila posao”.

Katić je obećao skoro raspisivanje konkursa za neka rukovodeća mjesta, ali i istakao da su u Radiju Herceg Novi i Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama “ostavili” rukovodioce koji su izabrani za vrijeme prethodne DPS vlasti.

Vlast u Novom čine Demokrate, DF, SNP, Novska lista i SDP-URA.

Politički analitičar Gojko Pejović ističe da zakon ne poznaje institut v.d., ali da se u cijloj državi to maksimalno politički zloupotrebljava.

“Nadležni koji su dužni da primijene sankciju, to tolerišu. Slična situacija je i kada je riječ o javnim konkursima, javnim nabavkama, tenderima…”.

Na rukovodećim mjestima u 10 od 13 hercegnovskih javnih preduzeća, ustanova i agencija su v.d.

Riječ je o članovima partija vladajuće koalicije, njihovih porodica, ili partijskim simpatizerima.

“Predizborno obećanje konstituenata aktuelne vlasti da će sprovesti depolitizaciju funkcija, bila je obična laž, jer su kao vršioce dužnosti doveli partijske činovnike, neke koji čak i nijesu iz Herceg Novog”, navode iz DPS-a.

I u njihovo vrijeme, međutim, na većini funkcija bili su članovi DPS-a kao v.d.

Predsjednik Odbora direktora “Čistoće” Milovan Baždar (SDP-URA) kaže da je upozoravao na činjenicu da izvršnom direktoru ističe mandat.

“Odbor je mogao raspisati konkurs, ali ne treba zaboraviti da, shodno Statuta preduzeća, izvršnog direktora bira Odbor direktora uz prethodnu saglasnost osnivača - Opštine. Raspisivanje konkursa bez saglasnosti politike je, nažalost, zaludan posao”.

Ističe da je ta praksa suprotna duhu koalicionog sporazuma aktuelne vlasti.

“Ovome se protivi i izborna koalicija SDP-URA, ali nemamo poziciju sa koje bismo mogli ozbiljnije uticati. Napomenuću da jedino mi ne učestvujemo sa svojim stručnim kadrom u izvršnim funkcijama, što je dijelom odraz naše ozbiljne sumnje u opštinsku kadrovsku politiku”.

Bonus video: