Medojević se odvaja, NATO i Zapad prioritet

Poslije osam godina PzP formira poseban poslanički klub koji će voditi Branko Radulović, kažu da je to dogovor u koaliciji radi boljeg promovisanja politike nove vlasti

158492 pregleda 1478 reakcija 139 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

U novom sazivu Skupštine Crne Gore poslanici Pokreta za promjene (PzP) Nebojše Medojevića formiraće poseban poslanički klub, a cilj toga je da ta partija ponovo bude prepoznata po politici koja promoviše državnost Crne Gore, podršku stanardima Evropske unije i NATO, saznaju “Vijesti”.

Iako je PzP od osnivanja bio privržen državotvornoj politici Crne Gore, njihovo djelovanje u okviru Demokratskog fronta posljednjih osam godina stvorilo je utisak da su se uklopili u “prosrpski” politički blok okrenut Beogradu i Moskvi. U PzP nezvanično kažu da je to bila cijena zajedničkog djelovanja kako bi se smijenila vlast, ali da je sada vrijeme da sa GP URA, manjinskim partijama i drugim snagama pomognu ispunjavanju obaveza Crne Gore u NATO i pozicioniranju države u diplomatskim krugovima.

“To je dogovor unutar Demokratskog fronta zbog boljeg pozicioniranje i vođenja politike buduće vlade, posebno prema SAD, NATO, Velikoj Britaniji i Njemačkoj gdje PzP može efikasnije da zastupa interese kao samostalan klub”, rekao je sagovornik.

Medojević nije potvrdio ni demantovao za “Vijesti” odluku o formiranju posebnog kluba. U koaliciji “Za budućnost” postoji dogovor da se javno ne istupa sa izjavama do formiranja nove vlasti.

Od 27 poslanika koalicije “Za budućnost Crne Gore”, PzP ima pet, a pored Medojevića koji je bio drugi na izbornoj listi, to su i dosadašnji poslanici Branko Radulović i Branka Bošnjak, a takođe i predsjednik opštinskog odbora Pokreta za promjene u Nikšiću Vladan Raičević i potpredsjednica beranskog odbora partije Jovanka Bogavac, koji su nova lica u budućem sazivu parlamenta. Predsjednik poslaničkog kluba trebalo bi da bude Branko Radulović, bivši potpredsjednik parlamenta u mandatu šefa parlamenta Ranka Krivokapića (SDP), saznaju “Vijesti”.

Upravo je Radulović na zajedničkim sastancima tri pobjedničke koaliicije obavijestio kolege da će oni imati poseban klub u novom sazivu kako se ne bi utopili među kolege koje baštine “prosrpsku” politiku. To su “Vijestima” potvrdili pojedini učesnici razgovora koji je održan u četvrtak.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz koalicije “Za budućnost”, ostali poslanici iz Prave Crne Gore Marka Milačića, Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića, kao i Maksim Vučinić iz Radničke partije biće vjerovatno u jednom klubu iako SNP ima četiri poslanika pa time i mogućnost odvajanja. Na sajtu parlamenta objavljena je lista budućih poslanika, koja će se mijenjati zavisno od toga ko sa nje bude ušao u izvršnu vlast. Konstitutivna sjednica parlamenta zakazana je za 23. septembar, odnosno sjutra.

Ombudsman: Policija jednako da primjenjuje ovlašćenja i poštuje privatni život

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević i njegova supruga Marina Medojević su bili izloženi aktu diskriminacije Uprave policije (UP) po osnovu političkog djelovanja u vezi sa ostvarivanjem prava na poštovanje privatnog života, konstatovala je zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerma Dobardžić.

Poslanik je kancelariji zaštitnika podnio pritužbu na postupanje UP, ali i Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) zbog povrede prava na poštovanje privatnog života u vezi sa diskriminacijom po osnovu političkog djelovanja, odnosno političke pripadnosti.

Slučaj se odnosi na postupanje UP pošto su oni prekršili mjeru samoizolacije, a odlučeno da on i njegova supruga budu sprovedeni u karantin. Jedan od lidera DF-a se žalio da je policijski službenik kršeći njihovo pravo na privatnost kamerom snimao njihovo sprovođenje i snimak učinio javnim, a da to, na primjer, nije učinjeno u istom slučaju sa komandantom Mornarice Vojske Crne Gore.

Posebno ističe da se u medijima za pojedina lica koristili samo inicijali, ali da se za njega i njegovu suprugu koristilo puno ime i prezime prilikom izvještavanja o kršenju mjera samoizolacije.

“UP nije iznijela niti jedan razuman, objektivan i dovoljan razlog kojim bi opravdala različito postupanje u analognim činjeničnim i pravnim situacijama, zbog čega slijedi zaključak da nije dokazala da je različito postupanje posljedica objektivnih okolnosti koje nijesu u vezi sa ličnim svojstvom podnosioca pritužbe kakvo je njegova javno prepoznatljiva politička pripadnost. Ovakvim postupanjem UP je prema podnosiocu pritužbe i njegovoj supruzi nejednako postupala, čime ih je dovela u nepovoljniji položaj u vezi sa pravom na poštovanje privatnog života”, navodi se u zaključnim ocjenama Dobardžić.

Utvrdila je i da RTCG nije ništa pogriješila, jer se izještavanje medija o prekršenim mjerama čini posebno opravdanim u okolnostima širenja nove zarazne bolesti “kada se očekivao visok stepen odgovornosti svih, a posebno onih poznatih javnosti koji svojim primjerom utiču ili potencijalno utiču na ponašanje drugih”.

Zamjenica zaštitnika dala je preporuke instituciji na čijem je čelu Veselin Veljović da jednako primjenjuje ovlašćenja, suzdržavajući se od neopravdanog miješanja u pravo na poštovanje privatnog života, ali i da zadiranje u privatnost putem sačinjavanja video materijala restriktivno primjenjuje

Bonus video: