Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki

On je informisao ambasadorke o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu nedavno održanih parlamentarnih izbora, uz ocjenu da je crnogorsko društvo potvrdilo dostignuti nivo demokratske zrelosti i odgovornosti

7920 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović Medoks, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović Medoks, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Karen Luiz Medoks i Evropske unije (EU) u Podgorici Oane Kristine Pope.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, pojedinačno primio ambasadorke i poželio im uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori, u cilju unaprjeđenja sveukupnih odnosa.

On je informisao ambasadorke o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu nedavno održanih parlamentarnih izbora, uz ocjenu da je crnogorsko društvo potvrdilo dostignuti nivo demokratske zrelosti i odgovornosti.

Đukanović je naglasio da je pred Crnom Gorom živ društveni i politički period prilagođavanja na nove okolnosti, i dodao da je uvjeren da će ta nova realnost uvažiti sve tekovine i rezultate savremene Crne Gore i odgovoriti očekivanju demokratske domaće i međunarodne javnosti.

„Demokratska zrelost koju je Crna Gora pokazala na izborima građena je godinama unazad kroz brojne uspješno savladavane izazove“, naveo je Đukanović.

On je podsjetio na dugu tradiciju diplomatskih odnosa Crne Gore i UK, uz uvjerenje da će tokom mandata Medoks saradnja biti dodatno unaprijeđena.

Đukanović je kazao da je uvjeren da postoji prostor i potreba za daljim snaženjem odnosa dvije zemlje na ekonomskom planu i kroz politički dijalog, kao i da će uskoro biti formulisan Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji, što će biti dobar okvir saradnje nakon Bregzita.

On je naglasio da Crna Gora sa punim uvažavanjem prati taj proces, koji neće promijeniti aktivnu ulogu i prisustvo UK u regionu.

Medoks je potvrdila interes za skoro zaključenje Sporazuma o trgovinskoj saradnji, što je, kako je kazala, na liniji njenih prioriteta povećanja trgovinske razmjene i investicija tokom diplomatskog mandata.

Ona je kazala da će britanska Ambasada nastaviti da podstiče novu vladu i dalje na takvu posvećenost, i najavila nastavak saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, hibridnih i sajber opasnosti.

Đukanović je, u razgovoru sa Popom, potvrdio da je EU strateški partner Crne Gore, koja je pripadnost evropskom sistemu vrijednosti usvojila kao strateški cilj.

„Crna Gora je odlučna da unapređuje znanja i kapacitete i nastavi putem dinamičnog kretanja ka ostvarenju tog cilja. Koliko god taj posao bio zahtjevan, ubijeđeni smo da je crnogorsko društvo nepovratno na putu prihvatanja evropskog sistema vrijednosti“, poručio je Đukanović.

On je istakao da, uprkos stalnim pokušajima napada na vrijednosti evropske politike, region nema alternativu, i zato je jako važno da se to kao strateški zadatak prepozna i u regionu i u Briselu i drugim evropskim centrima.

Đukanović je ocijenio da je, nakon otvaranja poslednjeg pregovaračkog poglavlja, ključni zadatak ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

"Što će značiti početak nove faze u institucionalnom odnosu Crne Gore i EU i dalji napredak do pune spremnosti za prijem u članstvo", kazao je Đukanović.

Popa je potvrdila odlučnost Unije da u vremenima krize izazvane pandemijom pomogne Crnoj Gori u savladavanju posljedica.

„Crna Gora je pokazala da je jako društvo i radujemo se saradnji sa svim političkim grupama, novom vladom, parlamentom i Presjednikom, kako bi se potvrdilo da evropska agenda nije samo na stolu, već da se ostvaruje napredak“, kazala je Popa.

Ona je rekla da je uvjerena da će Crna Gora na kraju njenog mandat biti, ako ne u potpunosti spremna za članstvo, onda sigurno mnogo bliža Uniji.

Bonus video: