"građani pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovječnost"

Episkopski savjet: Učesnici izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost

"Posebnu blagodarnost i čestitke dugujemo svim građanima Crne Gore koji su čuli vapaj Crkve i poslije 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili jedan zakon koji je imao namjeru da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasljeđe i opljačka crkvenu imovinu", saopšteno je iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori

39880 pregleda 700 reakcija 52 komentar(a)
Manastir Ostrog, Foto: Boris Pejović
Manastir Ostrog, Foto: Boris Pejović

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori apelovao je na učesnike izbornog procesa da "do kraja pokažu mudrost i odgovornost".

"Sabrani u svetom manastiru Ostrogu, okupili smo se danas da zablagodarimo Svetoj Trojici, Bogu ljubavi, kojem smo se zavjetovali na junskom Trojičindanskom saboru u Podgorici i njegovom ugodniku Svetom Vasiliju Ostroškom, koji nas je okupio u Nikšiću, u decembru prošle godine i pred kim smo obnovili naš zavjet čuvanja svetinja. Članovi Episkopskog savjeta SPC Crne Gore izražavaju zahvalnost vjernom narodu Crne Gore što je višemjesečnim dostojanstvenim litijama istrajao u odbrani ljudske slobode, Crkve i njenih svetinja. Izražavamo divljenje i zahvalnost svima koji su u tom periodu stradali za svoju Crkvu, čime su pokazali da su dostojni potomci Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog", stoji u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori su građanima čestitali što su na izborima 30. avgusta "pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovječnost", jer su pokazali i sebi i svijetu da i u uslovima povišenih tenzija izborni proces može da se provede mirno i bez incidenata.

"Posebnu blagodarnost i čestitke dugujemo svim građanima Crne Gore koji su čuli vapaj Crkve i poslije 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili jedan zakon koji je imao namjeru da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasljeđe i opljačka crkvenu imovinu."

Uputili su zahvalnost i svima koji su "odnijeli istorijsku pobjedu za Crnu Goru i njen narod", ali i čestitke svima koji su se dosljedno borili za demokratizaciju Crne Gore.

"Zato i danas, s ovog svetog mjesta, apelujemo na sve učesnike izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobjede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, očekujući od njih duha samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumijevanja i da budu svjesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koji je naš narod uložio u ovu pobjedu".

Episkopski savjet će, kako su kazali, i dalje nastavljati da se sastaje, "kao što se sastajao i prije krize oko usvajanja diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti", baveći se svim pitanjima koja se tiču Crkve, prava i sloboda njenih vjernika i unaprjeđenja odnosa Crkve i države.

"Crkva ostaje otvorena za sve vjernike bez razlike, kao i za sve ljude dobre volje, grleći svakoga ljubavlju Božijom i rukovodeći se nadahnutom riječju Apostola Pavla: ”Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovjek) u Hristu Isusu"," zaključuje se u saopštenju.