Ivanović: Crna Gora će zagovarati politiku otvorenih vrata

Ivanović je naglasio da će Crna Gora kao nova članica potvrditi svoju punu posvećenost sprovođenju politika Alijanse
87 pregleda 0 komentar(a)
NATO sjedište DUŠKO MARKOVIĆ, Foto: Reuters
NATO sjedište DUŠKO MARKOVIĆ, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2018. 15:09h

Crna Gora će, sa pozicije punopravne članice, zagovarati politiku otvorenih vrata i podržati integraciju cijelog regiona u evroatlantsku zajednicu, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović.

Ivanović je učestvovao danas na sastanku NATO političkih direktora u Briselu, a kojim je predsjedavala zamjenica generalnog sekretara Alijanse, Rouz Gotemeler.

Politički direktori su razmotrili pitanja posvećena unapređenju sistema kolektivne odbrane i razgovarali o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji i daljim aktivnostima na planu jačanja koncepta odbrane i odvraćanja.

„Poseban značaj posvećen je intenziviranju saradnje NATO i EU u cilju efikasnijeg suočavanja sa izazovima aktuelnog bezbjednosnog okruženja, koje karakterišu kompleksnost i nepredvidljivost“, kaže se u saopštenju.

Ivanović je naglasio da će Crna Gora kao nova članica potvrditi svoju punu posvećenost sprovođenju politika Alijanse, i doprinositi realizaciji njenih zadataka u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje.

On je podsjetio da Crna Gora još od ulaska u proces evroatlantskih integracija, aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama.

Ivanović je rekao da je Crna Gora spremna da u predstojećem periodu, maksimalno doprinese ispunjavanju ključnih NATO zadataka, i da predano radi na planu pune vojne integracije u Alijansu.

„Crna Gora će, sa pozicije punopravne članice, zagovarati politiku otvorenih vrata i pružati punu podršku integraciji cijelog regiona u evroatlantsku zajednicu“, naglasio je Ivanović.

Na sastanku je, kako je saopšteno, konstatovan eevidentan značajan napredak u implementaciji odluka Samita u Varšavi, o čemu svjedoče ostvareni rezultati u proteklom periodu, i zavidan nivo sposobnosti Alijanse da se prilagodi tokovima izmijenjenog bezbjednosnog okruženja i uspješno realizuje sve planirane zadatke.

„Politički direktori su se saglasili da su ujedinjeni napori zemalja članica, kao i međusobna povezanost cjelokupne trans-atlantske zajednice jedan od važnih komponenti koje doprinose uspjehu i kredibilitetu Alijanse“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: