Poslanici tri koalicije podržali Krivokapića za mandatara

Današnjom konstitutivnom sjednicom parlamenta predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić. Dio poslanika DF-a nije prisustvovao intoniranju himne. Na sjednici nije prisutan predsjednik države Milo Đukanović

251572 pregleda 3976 reakcija 339 komentar(a)
Sa konstitutivne sjednice parlamenta, Foto: Savo Prelević
Sa konstitutivne sjednice parlamenta, Foto: Savo Prelević

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

Oni su objavili fotografije dokumenta sa potpisima 27 poslanika koalicije "Mir je naša nacija", 10 poslanika koalicije "Mir je naša nacija" i četiri poslanika koalicije "Crno na bijelo", sa zahtjevom predsjedniku države Milu Đukanoviću da Krivokapića predloži za mandatara.

Demokratski front predložio je ranije, na konstitutivnoj sjednici 27. saziva Skupštine Crne Gore, da lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić bude predsjednik parlamenta, a Krivokapić mandatar buduće Vlade.

"Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda", saopštio je poslanik DF-a Milan Knežević na današnjoj sjednici.

Predsjedavajući Miodrag Lekić tada je pozvao da se dostavi pisani predlog deset poslanika, kako bi se izjasnili o predlogu DF-a.

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović rekao je da je predlog DF-a apsolutno prihvatljiv za tu koaliciju, te poručio da ostaje "čovjek od riječi".

"Ako se zadovolje poslovničke forme, možemo da pristupimo izboru predsjednika skupštine iz redova Demokrata, Alekse Bečića, a da nakon toga formalizujemo i kandidaturu za novog mandatara", kazao je Abazović.

Bečić je kazao da poslanici ZBCG i "Crno na bijelo" imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije "Mir je naša nacija" ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsjednika Skupštine na način kako su predložili, te da su spremni staviti potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

foto: Savo Prelević

Lekić je nakon njegovog izlaganja dao pauzu.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević ranije nije bio u skupštinskoj sali, ali je na svom Tviter nalogu poručio će svojim glasom podržati Bečića.

Pojasnio je da nije stigao u parlament jer je vozio suprugu u tužilastvo, jer je protiv nje policija podnijela krivičnu prijavu zbog kršenja mjera NKT-a. "I meni je podnijeta krivična prijava što sam bio podrška svojoj supruzi. Sad idem da glasam za Aleksu", naveo je Medojević.

Dio poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju državne himne Crne Gore na početku današnje konstitutivne sjednice 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Dio poslanika DF-a nije prisustvovao intoniranju himne
Dio poslanika DF-a nije prisustvovao intoniranju himnefoto: Savo Prelević

Sjednicom predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić (“Mir je naša nacija”), kome pomaže najmlađi, Maksim Vučinić iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Na sjednici su verifikovani su mandati 81 poslanika.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su osvojile po tri mandata, SDP dva, "Crno na bijelo" četiri, Albanska koalicija - Jednoglasno jedan mandat, DPS 30, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, Albanska lista jedan, i koalicija "Mir je naša nacija" deset mandata.

foto: Savo Prelević

"Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali. Predstavnici međunarodnih organizacija su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Akreditovanih medija je bilo 35", saopštio je predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.

Ivanović
Ivanovićfoto: Savo Prelević

Predsjedavajući Miodrag Lekić je kazao da nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega urađenog prije.

"Ono što je negativno zahtijeva radikalan diskontinuitet. Neće biti revanšizma ali će biti realizacije poglavlja 23 i 24. Ne bi bilo dobro da brkamo te obaveze i da znamo da smo dužni da gradimo crnogorsko društvo prema evropskim standardima i tradicionalnom crnogorskom idealu da se gradi zemlja kao poštena kuća. Zato očekujem da će ova Skupština biti mjesto pluralizma, legitimnog, konfrontacija ideja, ali i mjesto sinteze, dogovora. Sve što je interes Crne Gore potrebno je da ovdje postignemo kao konsenzus, to nismo imali ranije", kazao je Lekić.

foto: Screenshot/TV Vijesti

Nisu nas građani izabrali da se nadgornjavamo nego da rješavamo probleme, poručio je on.

Konstatovane su ostavke koje su podnijeti iz Zoran Pažin iz DPS-a i Stevan Katić iz koalicije "Mir je naša nacija".

Poslanik Milan Knežević je građanima čestitao slobodu izvojevanu "pod barjacima hrabrosti i nepokolebivosti."

"Tu slobodu niko neće ugroziti niti će je dovesti u pitanje, niti će se želje hiljada i hiljada građana koji su glasali promjene, za budućnost Crne Gore naći kao gubitnici", poručio je Knežević.

foto: Savo Prelević

Knežević je u izlaganju iznio i niz optužbi na račun jednog od vlasnika Vijesti Željka Ivanovića.

Poslanik LP Andrija Popović zamolio je Lekića koji predsjedava Skupštinom da to radi ozbiljinije, ali je poručio i da ga razumije, jer poslanik Demosa, kako tvrdi Popović, nije iskusan.

foto: Savo Prelević

Sjednici osim poslanika prisustvuje i ombudsman Siniša Bjeković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsjedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković. Nije prisutan predsjednik države Milo Đukanović.

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja parlamenta su četiri tačke:

- Izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika

- Izbor predsjednika Skupštine

- Utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika Skupštine

- Izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora

Bonus video: