"GRADIO SE DANIMA"

URA Bar: Ukloniti nelegalni most preko Željeznice, čekamo odgovor nadležnih o čemu se radi

"Da je moguće podići kuću bez građevinske dozvole pa čak i na državnom zemljištu, odavno je poznato svim građanima Crne Gore, ali da je moguće podići most, odnosno ustav dužine čak 25 i širine 3,5 metara, namjenjen za prelazak i pješaka i automobila preko vodotoka rijeke, a da niko ne zna ko je investitor i po kojem planu i građevinskoj dokumentaciji se isti gradi, uvjerili su se građani Bara"

7400 pregleda 299 reakcija 4 komentar(a)
Most na Željeznici, Foto: GP URA Bar
Most na Željeznici, Foto: GP URA Bar

Barski odbor Građanskog pokreta URA saopštio je danas da traže da se ukloni "nelegalni most preko rijeke Željeznice", te da čekaju odgovor nadležnih o čemu se radi.

"Da je moguće podići kuću bez građevinske dozvole pa čak i na državnom zemljištu, odavno je poznato svim građanima Crne Gore, ali da je moguće podići most, odnosno ustav dužine čak 25 i širine 3,5 metara, namjenjen za prelazak i pješaka i automobila preko vodotoka rijeke, a da niko ne zna ko je investitor i po kojem planu i građevinskoj dokumentaciji se isti gradi, uvjerili su se građani Bara", ističe se u saopštenju barske URE.

Oni kažu da ovaj most, sagrađen preko vodotoka rijeke Željeznice, u neposrednoj blizini željezničkog mosta u naselju Bjeliši u Baru, ( na kat.parceli br.6475 KO Bar, po kulturi RIJEKA, upisana u L.N.br.289 kao svojina Crne Gore u dijelu 1/1 i kao raspolaganje Opštine Bar u dijelu 1/1) sigurno nije nikao preko noći.

"Most se gradio danima, a da niti Komunalna policija Opštine Bar, niti Urbanističko građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) u Baru nijesu čak ni obaviješteni o tome i ne znaju ko je investitor i na osnovu čije dozvole gradi i zagrađuje rijeku Željeznicu. I sve bi možda i bilo u redu, jer ne bi ovo bio prvi put da nadležne opštinske i državne institucije ne reaguju ili zatvaraju oči pred očiglednim kršenjem zakona, da ovaj most kako god da je izgrađen ne predstavlja klasični ustav i prepreku vodotoku rijeke", saopštili su iz barske URE.

Oni su poručili i da mještani ovog naselja, kao i svi Barani dobro pamte česte poplave koje redovno nastaju izlivanjem rijeke Željeznice u periodima velikih padavina, a, kako objašnjavaju, zbog neodržavanja vodotoka rijeke i neredovnog čišćenja riječnog korita.

"Opštinski odbor URA Bar se obratio Sekretarijatu za imovinu i investicije 17.09.2020. godine sa molbom da nas obavijesti da li je Opština Bar finansirala izvođenje radova, odnosno bila investitor na izgradnji ustave na rijeci Željeznici u neposrednoj blizini željezničkog mosta na istoj rijeci. Dana 18.09.2020. godine Sekretarijat za imovinu i investicije nas je obavijestio da Opština Bar nije investitor, niti je po bilo kom osnovu učestvovala u izgradnji predmetnog objekta na vodotoku rijeke Željeznice, niti raspolaže projektnom dokumentacijom za njegovu izgradnju, te da su predmet proslijedili opštinskoj komunalnoj policiji", navode iz barske URE.

Oni ukazuju da su se obratiIi i Komunalnoj policiji Opštine Bar, koja je, ističu, nakon izlaska na lice mjesta prdmet proslijedila Urbanističko građevinskoj inspekciji u Baru.

"Dana 22.09.2020. godine pokušali smo da se obratimo sa zahtjevom za hitno reagovanje i Urbanističko građevinskoj inspekciji u Baru kao dijelu Direkcije za inspekcijski nadzor Ministarstva održivog razvoja i turizma, koji su čak odbili da zaprime ovu prijavu i uputili nas na slanje prijave direktno MORT-u u Podgorici. Dana 23.09.2020.godine dostavljena je ista prijava MORT-u u Podgorici", ukazuju iz barske URE.

Poručuju da dok čekaju odgovor MORT ili još jedno obavještenje o prosleđivanju na nadležnost nekom trećem organu ili instituciji, neće odustati od prijave i razotkrivanja nelegalnih radnji na teritoriji Opštine Bar.

"Kako je evidentno da se radi o nelegalno sagrađenom mostu, ustavu koji u slučaju obilnih kiša predstavlja opasnost za živote i imovinu građana koji žive na tom području, apelujemo i ovim putem na nadležne službe da u što kraćem roku uklone pomenutu građevinu kako bi izbjegli sve eventualne štete koje bi mogle nastati izlivanjem rijeke Željeznice u slučaju velikih padavina", zaključuju u barskoj URI.