Koalicija "Za Budvu, Za Crnu Goru Milo Đukanović": Imenovanje Carevića je pravno nasilje

Iz koalicije "Za Budvu, Za Crnu Goru-Milo Đukanović - DPS, SD, LP, Crnogorska" ističu da mandat predsjednika Opštine traje četiri godine

13086 pregleda 18 komentar(a)
Predstavnici koalicije "Za Budvu! Za Crnu Goru Milo Đukanović" ide da preda lis, Foto: Vuk Lajović
Predstavnici koalicije "Za Budvu! Za Crnu Goru Milo Đukanović" ide da preda lis, Foto: Vuk Lajović

Iako smo mislili da smo od strane Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore (Demokrate) već sve vidjeli, oni ne prestaju da iznenađuju, poručili su danas iz koalicije "Za Budvu, Za Crnu Goru-Milo Đukanović - DPS, SD, LP, Crnogorska".

"Tako su za dnevni red današnje sjednice predložili da se van stave odluke donijete na sjednicama SO Budva od 11.07.2020. godine, objavljene u Sl. listu CG-opštinski propisi br.26/20. Pri tom, skupštinski materijal nisu ni dostavili. Zaista je nevjerovatna kombinacija njihovog bahatosti u nepostovanju zakona i procedura. Dužni smo objasniti građanima Budve o čemu se ovdje radi. Riječ je o razrješenjima i imenovanjima koja su pravosnažna i koja su objavljena u Službenom listu, te ih kao takva Skupština opštine Budva ni na koji način ne može stavljati van snage. To jednostavno u ovom slučaju nije predviđeno zakonom. U konkretnom, ako žele da imenuju neko lice u Skupštinskoj službi potrebno je da raspišu konkurs, u skladu sa zakonom i statutom Opštine Budva. Još jednom ponavljamo, sve odluke su pravosnažne, konačne i objavljene u Službenom listu, i ne mogu se stavljati van snage", poručuju iz koalicije "Za Budvu, Za Crnu Goru-Milo Đukanović - DPS, SD, LP, Crnogorska".

Lider budvanskog DF i nosilac liste “Za budućnost Budve” - Marko Bato Carević, danas će, prema najavama iz pobjedničke koalicije, dobiti zeleno svjetlo da vodi Budvu u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Na sjednici loklanog parlamenta, koju je novoimenovani predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović (Demokrate) zakazao po hitnom postupku, pred odbornički saziv naći će se odluka o izboru predsjednika Opštine.

Odbornički saziv danas će poništiti i odluke prethodne administracije Nikole Divanovića, za koju su u više navrata isticali da je policijskom silom i političkom korupcijom uspjela da smijeni gradsku vlast predvođenu Carevićem i Radovićem.

Poništavaju se odluke, donijete na skupštinskom zasjedanju 11. jula o izboru Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i Petra Ivkovića (Socijaldemokrate) za potpredsjednike Opštine, kao i odluka da se Lidija Zirojević imenuje za v.d. sekretarku Skupštine opštine.

Iz koalicije "Za Budvu, Za Crnu Goru-Milo Đukanović - DPS, SD, LP, Crnogorska" ističu da mandat predsjednika Opštine traje četiri godine.

"Taj mandat je nezavisan od mandata Skupštine, te sve ono što pokušavaju sprovesti u djelo predstavlja nezakonite radnje. Predsjednika Opštine je imenovala Skupština većinom glasova, te ga ona mora i razrješiti. Isto kao što je i gospodina Carevića. Dakle, postupak mora biti isti. Način na koji oni žele ovo uraditi je protivzakonit, i predstavlja čist primjer pravnog nasilja. Razrješenje se pokreće podnošenjem predloga u kom se moraju navesti i razlozi za razrješenje, dakle upravo na onaj način kako smo to mi uradili prilikom razrješenja Carevića i Radovića. Naglašavamo da smo u prethodnom periodu sve uradili po zakonu. Da su i naši politički protivnici svjesni da je bilo tako, govori i činjenica da se nisu ni žalili Upravnom sudu, te da su svojim pojavljivanjem na konstitutivnoj sjednici od prije nekoliko dana, sazvanoj od strane tadašnje predsjednice Skupštine Opštine Budva, Anđele Ivanović, stavili pečat na svaku od donijetih odluka i javno ih priznali", navode u koaliciji "Za Budvu, Za Crnu Goru-Milo Đukanović - DPS, SD, LP, Crnogorska".

Zaključuju da je njihov politički stav kristalno jasan.

"Nismo ostvarili planirani izborni rezultat i apsolutno poštujemo izbornu volju građana Budve od 30. avgusta. Kao predstavnici odgovorne politike, nemamo namjeru da predstavljamo prepreku formiranju i funkcionisanju nove administracije. Naprotiv, zainteresovani smo da ona treba što prije da počne da radi u interesu građana Budve. To dokazuju i postupci našeg odlazećeg predsjednika Opštine. Međutim, ono za šta nemamo razumijevanja je otpor nove političke većine ka vladavini prava i poštovanju procedura propisanih Zakonom o lokalnoj samoupravi. U kontekstu konstruktivnog opozicionog djelovanja, ukazivaćemo na sve deformitete u funkcionisanju lokalne samouprave, i koristiti sve pravne mehanizme i zakonske institute da zaštitimo zakonitost u njenom radu, kao sto cemo i sve odluke koje budu od znacaja za javni interes i gradjane Budve podržati”, zaključuju u koaliciji.

Povezani članci

24. Septembar 2020.

Carević ponovo na čelu Budve

Bonus video: