devetnaest ODBORNIKA GLASALO "ZA"

Carević izabran za predsjednika Opštine: Mi smo ti koji volimo Crnu Goru, sačuvali smo našu crkvu

Sjednici nije prisustvovalo 11 odbornika koalicije "Za Budvu! Za Crnu Goru - DPS, SD, LP, Crnogorska"

64336 pregleda 3613 reakcija 114 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.09.2020. 19:07h

Marko Bato Carević (Demokratski front), novi je predsjednik Opštine Budva u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Za njegov izbor glasalo je 13 odbornika koalicije "Za budućnost Budve" i šest odbornika Demokratske Crne Gore.

Uzdržani su bili Carević i odbornici Građanskog pokreta URA Blažo Rađenović i Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić.

Sjednici nije prisustvovalo 11 odbornika koalicije "Za Budvu! Za Crnu Goru - DPS, SD, LP, Crnogorska".

Prije izbora Carevića, odbornički saziv ponoštio je odluku Skupštine opštine od 27. juna, kojom je Nikola Divanović (DPS) glasovima odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Crnogorske i Stevana Džakovića imenovan za predsjednika Opštine.

Carević je upravljao Budvom i od januara 2019. do juna 2020., kada je odlukom nove odborničke većine okupljene oko DPS smijenjen.

Zahvaljujući se na izboru, Carević je poručio da će nova vlast nastaviti domaćinski da radi kako bi riješili nagomilane probleme i tešku finansijsku krizu u koju je grad uvela DPS vlast.

"Za mene to predstavlja veliku odgovornost da u naredne četiri godine radim u najboljem interesu svih građana i svakog dana ću se truditi da opravdam ogromno povjerenje koje mi je izborom ukazano. Prije svega želim da se zahvalim svim građanima koji su učestvovali na lokalnim i parlamentarnim izborima i što su pokazali istrajnost i odgovornost da u veoma izazovnom trenutku za Budvu a i za Crnu Goru olovkom osvojimo demokratiju. Rekordna izlaznost na ovim izborima pokazala je da ovo nisu bili još jedni obični izbori", poručio je Carević nakon imenovanja.

Politička korupcija i lokalni državni udar

Kako je istakao "ovo je bio svojevrsni referendum na kojem smo birali između diktature, zarobljenih institucija i interesa nekolicine sa jedne strane i slobode, demokratije i vladavine prava sa druge strane".

"Iako su izborni uslovi bili upitni, a izborni ambijent otežan iz mnogo razloga, građani su položili test demokratije i želim da čestitam svima na mirnom i dostojanstvenom ponašanju u izbornom danu. Ujedno, svim učesnicima izbora čestitam na ostvarenom rezultatu, a odbornicima u novom sazivu skupštine čestitam izbor na javnu funkciju uz zelju da svoju dužnost obavljaju u najboljem interesu građana i sveopštem razvoju grada. Izborni rezultati pokazali su da građani Budve vjeruju u domaćinski, pošten i odgovoran odnos prema njima, zbog čega ću nastaviti da radim u tom pravcu", naglasio je Carević.

Prema njegovim riječima, dešavanja koja su uslijedila uoči ovih izbora u Budvi ostaće upamćeni kao svjedočanstvo jednog ružnog i nečasnog djelovanja političke opcije koja je mislila da silom može da dođe na vlast i da silom može da je zadrži.

"Politička korupcija i lokalni državni udar koji se desio u Budvi pogazio je Ustav i sve zakone ove države. To su uradili oni koji su se pozivali na državu i branili je od nas koji smo se borili za demokratiju i slobodu svih. Vrijeme je pokazalo da smo mi ti koji volimo Crnu Goru i koji smo se izborili za vladavinu prava, za slobodu mišljenja i slobodu izražavanja. Za mene lično, najveća pobjeda na ovim izborima je u tome što smo odbranili naše svetinje. Nismo dozvolili da nam prekrajaju naš duhovni i kulturni identitet i uspjeli smo da sačuvamo našu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)", poručio je Carević.

Hramovi, crkve i manastiri neće doživjeti sudbinu opština

Istakao je da "naši hramovi, crkve i manastiri sada sigurno neće doživjeti sudbinu naše Opštine kada su nas pendrecima, suzavcima i šok bombama istjerali napolje i svrgli sa vlasti".

"Ovo neka bude za nauk za buduća vremena da se nešto ovako više nikada ne ponovi. Da više nikada želja za vlast ne nadvlada razum, da bezumlje ne nadvlada pristojnost, da politika ne nadvlada duhovnost. Mi u Budvi i Boki smo uvijek držali do svoje vjere, do svoje tradicije, do svog porijekla i nije bilo te sile koja nas je mogla natjerati da drugačije postupamo. Ovo je velika pobjeda onih više stotina hiljada ljudi koji su poslednjih šest mjeseci učestvujući na litijama sebe ugradili u svetu odbranu naših svetinja. Veliku zahvalnost želim da uputim svima onima koji su 60 dana bili zajedno sa nama svakodnevno ispred zgrade opštine kada je policija i neidentifikovano obezbjeđenje branilo da mi kao legitmni i legalni funkcioneri obavljamo svoju dužnost. Ovo nije bila borba za fotelje već borba za izbornu volju građana i borba za demokratiju. Mi se nismo borili za privilegije već za pravo da se vlast formira na osnovu slobodne volje građana, a ne na osnovu političke korupcije", kazao je Carević.

Smatra da je Budva dala zamajac promjenama u čitavoj Crnoj Gori.

"Baklja slobode koju smo zapalili u Budvi proširila se širom Crne Gore jer smo pokazali odlučnost, mudrost i hrabrost. Obećali smo da nećemo posustati pred represijom, hapšenjima i progonom. Obećanje smo ispunili i danas pred građanima stojimo uzdignutog čela, spremni da radimo u najboljem interesu svih, a posebno u interesu naše djece koja zaslužuju bolje društvo nego što je danas. To će biti naša najvažnija obaveza", naglasio je Carević.

Planovi za naredne četiri godine

Carević je poručio da će u narednom periodu, biti posvećeni ravnomjernom razvoju opštine, saniranju negativnih posljedica koje je izazvao koronavirus kao i oporavku turizma.

"U prvom kvartalu u našem fokusu biće donošenje plana oporavka privrede kroz brzo vraćanje poslovnih funkcija i minimiziranju gubitaka budvanske privrede. Posebno ćemo ulagati u poljoprivredu i ruralni razvoj i akcenat staviti na razvoj seoskog turizma kako bi smo obogatili našu turističku ponudu. U naredne četiri godine imamo plan da kroz izgradnju tri garaže u gradskom jezgru riješimo problem parkiranja i gužvi i da sačuvamo što više zelenih površina.Cilj nam je da što prije započnemo izgradnju Kulturnog centra "Zadužbine Toma i Stane Luketić" u blizini Starog grada čija će površina iznositi 3.450 kvadrata i koji će biti centar kulturnih dešavanja u našem gradu. Od kapitalnih projekata, bićemo posvećeni izgradnji zaobilaznioce i tunela kroz brdo Topliš kako bi smo konačno riješili problem saobraćajnih gužvi kao jednog od najvećih nedostataka naše turističke ponude", kazao je Carević.

Pod lupom dokumenta Divanovićeve administracije

Odbornička većina danas je formirala posebnu komisiju koja će se baviti provjerom dokumentacije koju je Divanovićeva administracija donijela u proteklih tri mjeseca.

Petočlana komisija çe pregledati i provjeriti svu dokumentaciju koja je dobijeta u periodu od 8. juna do 24. septembra, te da li je usklađena sa zakonom i Ustavom.

Komisija je dužna da dostavi izvještaj.