Popa na sastanku sa Markovićem: Fokusirati se na prevazilaženje korona-krize i na poglavlja 23 i 24

Za oba ova prioriteta, ambasadorka Popa je ukazala na važnost funkcionalne javne uprave i obezbjeđivanje kontinuiteta u djelovanju", kaže se u saopštenju

6962 pregleda 9 komentar(a)
Marković i Popa, Foto: Vlada Crne Gore
Marković i Popa, Foto: Vlada Crne Gore

Šefica Delegacije Evropske Unije Oana Kristina Popa, na sastanku koji je održala sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem je kazala da Evropska unija čvrsto vjeruje da Zapadni Balkan pripada EU, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Ona je ocijenila da je u narednom periodu važno fokusirati se na dva ključna prioriteta – prevazilaženje krize izazvane COVID-19, te rad na evropskoj integraciji, sa posebnim akcentom na ispunjavanje mjerila u poglavljivima 23 i 24, kako bi se krenulo u zatvaranje ostalih pregovaračkih poglavlja.

Za oba ova prioriteta, ambasadorka Popa je ukazala na važnost funkcionalne javne uprave i obezbjeđivanje kontinuiteta u djelovanju", kaže se u saopštenju.

Kako dodaju, sagovornici su se saglasili o važnosti unapređenja infrastrukture kako bi se obezbijedila bolja povezanost regiona.

"Ambasadorka je precizirala da EU radi na ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, a fokus je na saobraćaju i energetici, kao i digitalnoj transformaciji", navodi se u saopštenju.

Marković je, kako se navodi u saopštenju, kazao da je Crna Gora napravila snažne iskorake na planu evropskih integracija, otvorila sva pregovaračka poglavlja i dolazi vrijeme kada, zajedno sa EU, može raditi na intenziviranju sljedeće faze pregovora.

„Sada imamo dobar temelj i veći nivo institucionalnih kompetencija. Crna Gora je na dobrom putu“, kazao je Marković, kaže se u saopštenju.

On je kako je saopšteno, zahvalio EU na kontinuiranoj podršci reformama i transformaciji crnogorskog društva, a posebnu zahvalnost iskazao je za izdašnu pomoć tokom pandemije koronavirusa: „Podrška od 53 miliona eura bespovratih sredstava je velika pomoć ali i simbol prijateljstva i partnerstva“.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o pitanjima regionalne saradnje i regionalne ekonomske integracije", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: