"vjerska služba u građanskim javnim servisima doprinosi podjelama"

MLJMP: Teokratija ulazi na mala vrata

U javnoj diskusiji o ovom pitanju, bez obzira koliko to nekome izgledalo nebitno, MLJMP je dužno da ukaže i na moguću marginalizaciju građana koji su nevjerujući i agnostici, a kojima je zajamčena ravnopravnost sa ostalima", kazao je Zeković

8779 pregleda 96 reakcija 71 komentar(a)
Aleksandar Saša Zeković, Foto: Igor Sljivančanin
Aleksandar Saša Zeković, Foto: Igor Sljivančanin

Potrebno je nedvosmisleno i odlučno očuvati sekularni karakter svih crnogorskih opština i države Crne Gore u cjelini, saopštili su Vijestima iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava (MLJMP), reagujući na pravoslavni vjerski obred u zgradi opštine Budva.

"Vjerska služba u građanskim javnim servisima, uz favorizovanje jedne vjerske zajednice, doprinosi podjelama i diskriminaciji. U Crnoj Gori, pa ni u opštini Budva, nije uspostavljena državna i zvanična vjera. Nosioci javnih funkcija, na svim nivoima, su dužni da poštuju Ustavom Crne Gore definisanu odvojenost od bilo koje vjere i da prema svima postupaju jednako", kazao je državni sekretar u tom Vladinom resoru, Aleksandar Saša Zeković.

On navodi da u slučaju opštine Budva nije saopšteno da je to bio zahtjev zaposlenih ili korisnika opštinskih javnih službi.

"Čak i da jeste onda to pruža osnov da i drugi zatraže obrede po običajima koji su bliski njihovim vjerskim uvjerenjima. To bi dalje vodilo potpunom urušavanju sekularnog koncepta javnih službi ali i produbljivanju podjela, posebno u kontekstu bar dvije nesporne činjenice - da u Budvi žive građani koji koriste usluge javnih službi a nijesu pravoslavci i da pravoslavni vjernici nijesu organizovani samo kroz Srpsku pravoslavnu crkvu.

U javnoj diskusiji o ovom pitanju, bez obzira koliko to nekome izgledalo nebitno, MLJMP je dužno da ukaže i na moguću marginalizaciju građana koji su nevjerujući i agnostici, a kojima je zajamčena ravnopravnost sa ostalima".

On je istakao da reagovanje MLJMP nije politizacija tog pitanja i događaja. "Obaveza je i odgovornost državnog organa koje je zaduženo za slobodu vjeroispovijesti da na vrijeme ukaže da privilegovalnost jedne vjerske zajednice direktno vodi praktičnom potvrđivanju zvanične vjere i afirmaciji teokratije. Teokratija se postepeno uspostavlja uzdizanjem dominantne religije do nivoa koji marginalizuje druge i ugrožava pozitivne vjerske slobode. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva predsjednika opštine Budva ali i čelnike svih crnogorskih opština da se suzdrže od daljih aktivnosti i pokažu potrebne demokratske kapacitete i potvrde u svakodnevnoj praksi odvojenost države od bilo koje vjerske zajednice", poručio je Zeković.