Popa: Crna Gora će i dalje imati nedvosmislenu podršku EU

"Samo zajednički rad, na temelju evropskih vrijednosti, može donijeti dodatni napredak i otvoriti mogućnosti za prosperitet i kvalitetniji život crnogorskih građana"

7745 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Gsv.gov.me
Foto: Gsv.gov.me

Crna Gora će i u predstojećim fazama integracije u Evropsku uniju imati punu podršku Brisela i država članica, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i novoimenovane šefice Delegacije EU u Podgorici, Oane Kristine Pope.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je istakao da Crna Gora svoju odlučnost da postane prva naredna članica EU "svakodnevno pokazuje posvećenim radom na sprovođenju reformi i kontinuiranim napretkom u pregovaračkom procesu".

Uvjeren je da će Izvještaj Evropske komisije, čije se objavljivanje očekuje 6. oktobra, pružiti smjernice za dalji rad, ali i prepoznati i objektivno vrednovati dosadašnje rezultate.

"Otvaranje i posljednjeg pregovaračkog poglavlja za nas je bio pozitivan signal i ohrabrenje da nastavimo intenzivnijim tempom ka zatvaranju poglavlja. Ovo je proces koji zahtijeva neprekidan rad svih društvenih aktera. Vladavina prava mora ostati u fokusu rada pregovaračke strukture, jer će, naročito u ovoj fazi pregovora, napredak u poglavljima 23 i 24 usloviti sveukupnu dinamiku pregovora“, rekao je Drljević.

Popa je, kako je saopšteno, naglasila podršku koju će EU nastaviti da pruža Crnoj Gori i istakla da samo zajednički rad, na temelju evropskih vrijednosti, može donijeti dodatni napredak i otvoriti mogućnosti za prosperitet i kvalitetniji život crnogorskih građana.

Popa je, kako se navodi, podsjetila na kontinuirani angažman EU kao najvećeg donatora, investitora i trgovinskog partnera, što je potvrđeno kroz značajnu pomoć koja je pružena Crnoj Gori u vrijeme epidemije korona virusa.

"Sagovornici izrazili očekivanje da će i nova Vlada sa istom posvećenošću nastaviti da ispunjava reformske aktivnosti i obaveze iz procesa pristupanja EU, kako bi Crna Gora i dalje bila prepoznata kao predvodnik procesa u regionu i važan faktor stabilnosti, kako zbog rezultata postignutih u pregovaračkom procesu, tako i odsustva otvorenih pitanja sa susjedima", navodi se u saopštenju.

Bonus video: