Osmanović neće obaveze nakon kraha sezone

Šef ulcinjskog DPS-a podnio ostavku na mjesto sekretara Sekretarijata za budžet i finansije da bi odmah nakon toga bio imenovan za savjetnika u tom resoru

19665 pregleda 4 komentar(a)
Sead Osmanović, Foto: ul-gov.me
Sead Osmanović, Foto: ul-gov.me

Šef ulcinjskog DPS-a Sead Osmanović podnio je ostavku na mjesto sekretara Sekretarijata za budžet i finansije u Opštini Ulcinj da bi odmah nakon toga bio imenovan za savjetnika u tom resoru, saznaju “Vijesti”.

Njega je zamijenio funkcioner DPS-a Fuad Bajri koji je imenovan nedavno za vršioca dužnosti sekretara Sekretarijata za budžet i finansije.

Šef ulcinjskog DPS-a već četiri godine ne komunicira sa “Vijestima”, ali kadrovska kombinatorika te stranke, kako je kazalo više sagovornika “Vijesti”, za cilj ima da Osmanovića relaksira obaveza i odgovornosti u narednom periodu budući da je ekonomska situacija u Ulcinju, nakon kraha sezone, više nego složena.

Osmanović je široj javnosti postao poznat krajem septembra 2016, kada su prilikom dočeka lidera Mila Đukanovića uoči predizborne promocije, pristalice vladajuće stranke napravile ceh u iznosu od 2.290 eura, koji je trebalo da bude plaćen iz gradske kase.

Na računu u privatnom restoranu u Vladimiru, uz potpisa vlasnika, stajao je i potpis Osmanovića, tadašnjeg sekretara za budžet i finansije, sa pečatom Opštine.

Zakon ne dozvoljava da se iz državnog budžeta plaćaju partijski računi, zbog čega su svojevremeno optuženi funkcioneri Socijaldemokrata u aferi „Ramada“. Osmanović nikad nije odgovarao zbog toga jer je u međuvremenu, nakon pisanja “Vijesti”, račun podmiren na drugi način. Od tada, on ne komunicira sa “Vijestima”.

Vlasnik restorana ranije je “Vijestima” potvrdio da Đukanović nije bio u njegovom lokalu “ali da jesu drugi”, dok je tadašnji šef ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić prvo tvrdio da ne zna za bilo kakav račun u nekom restoranu ili kafiću, navodeći da je Đukanović toga dana bio u posjeti domaćinstvima, a ne restoranima.

Kada je u međuvremenu od Osmanovića dobio informaciju o cehu, Nrekić je novinaru “Vijesti” potvrdio da je organizovan skup, ali da je ceh bio 229 eura. On je tada rekao da neko želi da naudi DPS-u, ističući da postoje institucije sistema koje će se baviti time “ukoliko je neko falsifikovao račun”. Osmanović nikada nije demantovao te navode.

Osmanović je, kao novi šef ulcinjskog DPS, na nedavnim izborima ostvario dobar rezultat, sa brojkama koje prelaze četiri hiljade glasova. Đukanovićeva partija u Ulcinju nikad do sada nije uspjela da ostvari takav rezultat. Međutim, doskorašnji potpredsjednik crnogorskog parlamenta Genci Nimanbegu, koji je i visoki funkcioner Force, koalicionog partnera DPS na lokalnom nivou, a donedavno i na državnom, u jeku predizborne kampanje optužio je vodeće finkcionere ulcinjskog DPS-a, predsjednika Opštine Ljora Nrekića i Osmanovića, da na nepošten način vrše pritisak na glasače uoči izbora zakazanih za 30. avgust.

On je tada kazao „da su obećanja za zapošljavanje kao nagrada za glas, koruptivna i krivična djela koja će imati i sudski epilog“. Forca u Ulcinju vrši vlast zajedno sa DPS, DP, DUA, SD i BS.

Nimanbegu prozvao i ministre da kupuju glasove u Ulcinju

Nimanbegu je pred izbore kazao da su se u funkciji kupovine glasova postavili i pojedini ministri odgovorni za politiku DPS-a u Ulcinju.

“I na taj način, osim borbe klanova i njihovih ličnih ambicija, u Opštini se vrši partijsko zapošljavanje. Potpisuju se ugovori o radnom odnosu i ugovori o radu uz obećanje zapošljavanja u Ulcinju i Podgorici. Tako, sekretar za finansije, ne radi u svojoj kancelariji, već u kancelariji DPS-a, gdje ga opslužuju radnici koji se isplaćuju iz budžeta Opštine”, kazao je Nimanbegu.

Ulcinjsko tužilaštvo ranije je formiralo je predmet oko partijskog zapošljavanja u gradu. Nrekić je u intervjuu “Vijestima” prije par mjeseci priznao da postoji partijsko zapošljavanje i da DPS „završava kao i drugi“.

Bonus video: