Abazović: EU će u nama imati snažnog partnera, Crna Gora da u što kraćem roku završi reforme

"EU prati proces formiranja nove Vlade, spremna za još snažniju saradnju na evropskom putu Crne Gore", kazala novoimenovana ambasadorka EU, Oana Kristina Popa

22834 pregleda 1323 reakcija 34 komentar(a)
Abazović i Popa, Foto: Građanski pokret URA
Abazović i Popa, Foto: Građanski pokret URA

Uvjeren sam da će nova Vlada Crne Gore, oslobođena svih tegova koje je prošla Vlada imala, u mnogo kraćem roku i sa mnogo više efikasnosti izvršiti sve neophodne reforme na evropskom putu Crne Gore, saopštio je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

"Tu prije svega mislim na reformu pravosuđa i snažnu borbu protiv korupcije i kriminala, kao i na donošenje dva važna zakona, o porijeklu imovine i o lustraciji. To prethodna Vlada nije mogla, niti htjela da radi, a to su najvažniji preduslovi institucionalnog ozdravljenja Crne Gore i njenih evropskih integracija. Evropska unija (EU) će u nama imati snažnog partnera, na duže staze, a mi ćemo uraditi sve šta bude u našoj moći da Crna Gora u što kraćem roku pristupi porodici evropskih država, istakao je Abazović na sastanku u Delegaciji EU u Crnoj Gori sa novoimenovanom ambasadorkom EU, Oanom Kristinom Popom.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: GP URA

Kako je saopšteno iz GP URA, sastanku sa Popom je pored Abazovića, prisustvobao i predsjednik podgoričkog odbora GP URA Luka Rakčević.

U saopštenju se navodi da je Abazović istakao zadovoljstvo zbog ukupne saradnje Crne Gore sa predstavnicima EU i zahvalio se bivšem ambasadoru Aivu Oravu, na svemu šta je uradio za demokratske procese u Crnoj Gori.

"Najveći prioritet nove Vlade mora biti nikada odlučniji nastavak evropskih integracija, kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku završila neophodne reforme i postala članica EU. URA će, kao snažan evropski partner, ostati u potpunosti dosljedna tom cilju, a posebno zatvaranju poglavlja 23 i 24, koja se tiču reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije", ukazao je Abazović.

Popa je istakla da nova Vlada može očekivati snažnu podršku u evropskim partnerima i da se raduju budućoj saradnji.

"EU prati proces formiranja nove Vlade, spremna za još snažniju saradnju na evropskom putu Crne Gore. U tom smislu, EU nudi svoje kapacitete, a posebno ekspertske, kako bi Crna Gora u što kraćem roku i što efikasnije zatvorila preostala poglavlja i zaokružila integracioni proces", kazala je Popa.

Bonus video: