U Tivtu potpisan koalicioni sporazum: Prvi put građanske liste, a ne partije vode jednu opštinu

U novom 32-članom sazivu lokalnog parlamenta Tivta NP ima najviše – 13 mandata, BF ima dva, a lista GB jednog odbornika. Njima će, kako je ranije najavljeno, parlamentarnu podršku za formiranje nove većine i lokalne vlasti, dati jedan odbornik SDP

9504 pregleda 236 reakcija 17 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Siniša Luković
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Siniša Luković

Nosioci tri građanske izborne liste Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje), Andrija Petković (Bokeški Forum) i Goran Božović (Goran Božović- Časno i odgovorno za bolji Tivat) potpisali su koalicioni sporazum kojim će te tri liste formirati novu lokalnu vlast u Tivtu.

U novom 32-članom sazivu lokalnog parlamenta Tivta NP ima najviše – 13 mandata, BF ima dva, a lista GB jednog odbornika.

Njima će, kako je ranije najavljeno, parlamentarnu podršku za formiranje nove većine i lokalne vlasti, dati jedan odbornik SDP.

Opoziciju u novom sazivu SO Tivat koji će biti konstituisan na sjednici SO zakazanoj za ponedjeljak, 28.septembrar, činiće dosadašnja vlast: DPS sa 11 mandata, te SD i HGI koje imaju po dva odbornika.

Premijer i zamjenik predsjednika DPS Duško Markovič inače, u intervjuu RTCG prije nekoliko dana je kazao da je DPS na izborima 30. avgusta, pretrpio upravo najteži poraz u Tivtu i da ih on posebno boli jer su izgubili grad u kome su vladali skoro četvrt vijeka.

„Ovo je jedinstveni trenutak u političkoj istoriji Tivta i Crne Gore jer se po prvi put dešava da vlast u jednoj opštini čine samo građanske liste, a ne klasične političke partije. To što se dešava u Tivtu je do prije nekoliko mjeseci, mnogima izgledalo nevjerovatno i malo je ko očekivao ovakav epilog nakon 24 godine kontinuirane vlasti DPS-a u našem gradu, od čega su u posljednje četiri oni imali apsolutnu vlast. Sada međutim, nakon naše pobjede na izborima i zahvaljujući parlamentarnoj podršci SDP za formiranje i rad nove vlasti, te kontronoj ulozi koju će ta partije imati kroz učešće u upravnim odborima, više ništa u Tivtu neće biti isto. Okrećemo novu stranicu u istoriji našeg grada.“- kazao je nosilac liste NP, Željko Komnenović.

To se pokazalo i time što su novinari odmah danas dobili primjerak koalicionog sporazuma tri građanske liste, a što je inače, do sada u crnogorskoj političkoj praksi bilo nezamislivo, jer su partije koje bi sklapale postizborne koalicije radi fromiranja vlasti, te svoje aranžmene uvijek držale podalje od očiju javnosti.

Komnenović je istakao da su vrlo lako i brzo tri građanske liste postigle dogovor o formiranju nove vlasti i zahvalio tivatskoj SDP koja će im dati parlamentarnu podšku i sprovoditi kontrolnu funkcuiju.

„Za razliku od trećeligaša koji su do sada u redovima odlazeće lokalne vlasti vodili Tivat, mi na teren izvodimo tim Premijer lige, jačine Reala ili Barselone i građani će vrlo brzo osjetiti benefite takvog našeg pristupa i odnosa prema upravljanju gradom. Ono što smo obećali, ispunićemo, iako nam predstoji izuzetno težak posao.“- kazao je Komnenović.

Istakao je da će novi sazv SO Tivat biti konstituisan u ponedjeljak, kada će lokalni parlament dobiti i novog predsjednika – Andriju Petkovića (BF), te da će onda vrlo brzo „u roku od sedam do deset dana“, biti održana i sjednica na kojoj će se izabrati novi čelnici Opštine.

Kandidat za novog gradonačelnika Tivta biće Željko Komnenović, dok će novi potpredsjednici Opštine biti Goran Božović (GB) i Vladimir Arsić (NP).

„Vršeći vlast u Tivtu, mi nećemo voditi neku „visoku politiku“ niti riješavati krupna politička pitanja koja karakterišu državni nivo. To nam nije interes, niti smo dobili povjerenje grašana za to. Povjerenje birača smo dobili da riješavamo probleme građana Tivta i to ćemo raditi veoma efikasno. Niko od nas ne očekuje da će taj posao biti lak jer su pred nama brojni problemi koje nam ostavlja odlazeća vlast DPS, SD i HGI, prvenstveno oni ekonomski. Obzirom da je naš je zajednički stav da angažujemo sve snage našeg grada- tivatsku pamet, tivatki rad i tivatsko požrtvovanje, smatramo da ćemo ipak brzo doći do rezultata koje svi građani očekuju.“- kazao je Komnenović dodajući da očekuje i konstruktivan stav aktuelne opozicije predvođene DPS-om u procesu trazicije lokalne vlasti.

„Ono što mi donosimo su promjene, refome, pravda i jednakost za sve Tivčane.“- zaključio je buduči gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

Predsjednik BF i budući čelnik lokalnog parlamenta Andrija Petković istakao je da se izborni programi tri građanske liste “praktično poklapaju u skoro 100% stvari“ i da će „onako kako smo funkcionisali u izbornoj kampanji, gdje smo, bez obzira što smoo se svi borili za političke poene, istovremeno podržavali jedni druge“, tako nastaviti i u vršenju lokalne vlasti.

„Grešaka će sigurno biti jer na njih nije imun niko, a posebno ne onaj koji radi, ali ćemo nastojati da budemo konstruktivni jedni prema drugima i da zajedno radimo u najboljem interesu svih građana Tivta. Nama u BF je posebno važno da u ovom gradu niko neće smjeti da se osjeća loše zato što je Hrvat, Srbin, Crnogorac, zato što je pripadnik bilo koje vjere ili nacije. Boka je uvijek bila simbol jednog sklada različitisti jer su te različitosti naše veliko bogatstvo. Bez obzira što vlast preuzimamo u veoma nezgidnom trenutku, sreća prati hrabre pa će i nas pogledati jer smo bili hrabri da se suprostavimo jendoj lošoj vlasti koja je Tivat dovela na veoma niske grane.“- istakao je Petković.

Goran Božović je podvukao da su tri konstituenta nove tivatske vlasti vrlo lako i brzo došli do koalicionog sporazuma jer dijele iste ili vrlo slične vrijdnosti i programska opredjeljenja.

„Presedan koji u Crnoj Gori pravi ovaj sporazum i činjenica da po prvi put vlast u jednom gradu vode građanske liste, je jasan signal da se u našoj državi budi građanska svijest, da se budi lokalna svijest i da građani žele da aktivnije i neposrednije nego što je to do sada bio slučaj, učestvuju u kreiranju svog životnog ambijenta i u riješavanju određenih problema i izazova sa kojima se srećemo u lokalnoj zajednici.“- istakao je Božovič dodajući da sporazum tri građanske liste u Tivtu „predstavlja izuzetan pomak u našoj opštoj političkoj kulturi“.

Bonus video: