URA Nikšić: NKT donosi mjere na štetu građana, postavlja se pitanje da li postoji neko ko im vjeruje

"Da je NKT i po sastavu, ali i po odlukama, više političko nego stručno tijelo, pokazuje i nereagovanje na organizaciju epidemiološki visokorizičnih skupova sa više hiljada građana na kojima se krše sve donešene mjere za suzbijanje zaraze virusom Covid 19, uz učešće istaknutih političara i ministara bivše vlasti, pa čak i članova tog istog NKT, a onda za rapidno širenje zaraze odgovornost prebacuju na građane Crne Gore"

21865 pregleda 951 reakcija 31 komentar(a)
GP URA u Nikšiću, Foto: Građanski pokret URA
GP URA u Nikšiću, Foto: Građanski pokret URA

Dok roditelji u korona krizi razmišljaju kako i da li djecu poslati u školu, članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) donose novi set mjera na štetu građana Crne Gore, komplikujući zdravstvenu i ekonomsku situaciji u zemlji, saopštili su danas iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA.

U Nikšiću, Beranama i Andrijevici od ponedjeljka 28. septembra do 12. oktobra zabranjeno je napuštanje objekata stanovanja od 22 časa do pet sati ujutro, a zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata i kućne posjete.

"Nesposobnost i neefikasnost rada NKT ovih dana ponovo izlazi na vidjelo pa s postavlja pitanje da li danas u Crnoj Gori postoji neko ko vjeruje NKT nakon njegovih odluka i mjera koje su više političke nego li stručne", ističe se u saopštenju nikšićke URE.

Oni si dodali da su začuđeni razmišljanjem i zaključcima "NKT-a odlazeće vlasti sa posljednjeg zasijedanja".

"Prvo, nije nam jasno kako je moguće da u ovoj situaciji i velikom broju zaraženih odlučuje i predsjedava ovom tijelu ministar poljoprivrede, s obzirom na činjenicu da je njegovo poznavanje medicine, ravno poznavanju geografije njegove koleginice iz parlamenta Aleksandre Vuković. Da je NKT i po sastavu, ali i po odlukama, više političko nego stručno tijelo, pokazuje i nereagovanje na organizaciju epidemiološki visokorizičnih skupova sa više hiljada građana na kojima se krše sve donešene mjere za suzbijanje zaraze virusom Covid 19, uz učešće istaknutih političara i ministara bivše vlasti, pa čak i članova tog istog NKT, a onda za rapidno širenje zaraze odgovornost prebacuju na građane Crne Gore", ističu iz GP URA Nikšić.

Oni pitaju i da li je sada u situaciji velike ekonomske krize i recesije iko u NKT-u računao na desetine hiljada građana koji žive i rade u sektoru ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti u kojima se pravilnim mjerama može svesti rizik zaraze na minimum.

"Tako bi im se omogućio rad u uslovima poput onih u drugim evropskim zemljama. Mi razumijemo potrebu da se pooštre mjere u veoma teškoj epidemiološkoj situaciji za koju je NKT veoma odgovoran, praktikujući dvostruke aršine u pogledu nepoštovanja propisanih mjera. Ali, takođe znamo da je NKT donosio pogrešne i po ekonomiju pogubne odluke zbog kojih je uostalom i propala turistička sezona, te da nije imao sluha za potrebe radnika u uslužnim djelatnostima i ugostiteljstvu, dok su velika tajkunska i kumovska, građevinska i ostala preduzeća nesmetano radila", konstatuju u nikšićkom odboru URA.

Oni poručuju da bez obzira na odluke NKT, apeluju na sve sugrađane da "poštuju distancu, nose maske i učine sve kako bi zaštitili sebe i druge i kako bi se, pomoglo našim ljekarima i medicinskom osoblju koje se herojski bore sa zarazom, rizikujući svoje živote”.

"Moramo pomoći jedni drugima, da prije svega suzbijemo širenje zaraze, ali i da zajedno izađemo iz ekonomske recesije koja nas očekuje. A što se tiče NKT, kada u njega uđu savjesniji i stučniji, radiće bolje i odgovornije, bez političkih odluka, bez dvostrukih aršina i za dobro svih građana", zaključuju u saopštenju nikšićke URE.

Bonus video: