Sjednica SO Kolašin: Usvojen Program uređenja prostora, plate funkcionerima vraćene na iznose "prije korone"

"Redosljed poteza nameće da prvo treba da se uradi glavni kanalizacioni kolektor. To je izuzetan problem. Rekonstrukcija i nadgradanja tog sistema jeste nužnost, ali treba projekat dovrištiti do kraja, to jest, uraditi postrojenje za prečišćavanje vode. To je goruće pitanje. Na lokalitetu gdje se sada lageruju otpadne vode je ogroman problem...Rekonstrukciju centra grada treba uraditi u skladu sa potrebama razvoja grada“, tvrdi Dožić

5772 pregleda 9 komentar(a)
Rakočević, Foto: Dragana Šćepanović
Rakočević, Foto: Dragana Šćepanović

Skupština opštine (SO) Kolašin, trećeg dana zasijedanja, koje je završeno kasno sinoć, glasovima vladajuće većine, usvojila je, između ostalog, Program uređenja prostora za ovu godinu.

Taj dokument, prema ocjeni opozicionih i odbornika Socijaldemokrata (SD) kasno je pred lokalnim parlamentom.

Kako je objasnila sekretarka za uređenje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević dio projekata iz tog programa je započet, a neki i okončani, prema nacrtu.

Ona je kazala da je program dostavljen skupštini u junu, te da se prije nije moglo zbog epidemiološke situacije, to jest mjera NKT i nemogućnosti održavanja javne rasprave, ali i niza drugih izazova.

Prema riječima Rakočević, rad njenog sekreterijata otežava činjenica da „od 2014. do 2017. godine nije urađen nijedan planski dokument, a planska dokumentacija je u vrlo lošem stanju“.

Ona je informisala odbornike i da je pokrenuta procedura izmjene Prostornog plana.

"Kroz izmjene Prostornog plana, dobili smo mogućnost da sve one objekte od javnog interesa, koji nijesu riješeni postojećom dokumentacijom detaljno razradimo i dobijemo direktne smjernice za njihovu relizaciju. To su određene saobraćajnice, Autobuska stanica, zatim, lokacija za gradsku garažu, tržnicu... Aktivno radimo, a Prostorni plan je u fazi dobijanja mišljenja od Savjeta za reviziju i uskoro će biti na javnoj raspravi“, kazala je ona.

Dosta radova na sanaciji putne infrastrukture, tvrdi Rakočević, do sada je odrađeno.

Asfaltiranje gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva, relizovano je, objasnila je ona kroz ugovor o unaprjeđenju lokalne infrastrukture sa Upravom javnih radova. Vrijednost tih poslova je 300.000 eura.

Prema riječima sekretarke, teneder za rekonstrukciju Ulice Vojvode Mine biće raspisan do kraja godine.

Usvajanje Programa uređenje prostora krajem septembra za šefa odborničkog kluba Demokaratske Crne Gore (Demokrate) Vladimira Martinovića je „vrijeđanje inteligencije odbornika i javnosti“.

“Bili ste dužni da ovaj plan usvojite 30 dana od dana usvajanja kapitalnog budžeta. Budžet je usvojen u decembru, 30 dana poslije toga nije bilo korone. Ovo nema ni u jednoj drugoj opštini...Vi ste potrošili hiljade i hiljade eura, a da Skupština na to nije dala sagalasnost. Ne poštujete građane i novac građana. Šta je sa rekonstrukcijom Ulice vojvode Mine? U julu 2019., izjavili ste medijima da je za tu ulicu završena projektna dokumentacija i da predstoji raspisivanje teneder za izvođače radova. Radove ste najavili za krajem ljetnje turističke sezone te godine. Evo, vidimo da ni ove godine od radova nema ništa“, rekao je on.

Prema Martinovićevim riječima, usvajanje programa mimo zakonskih rokova povlači krivičnu odgvornost.

On je rekao da ni odbornici ni javnost ne znaju ko je određivao prioritete za radove.

Sa sjednice SO Kolašin
Sa sjednice SO Kolašinfoto: Dragana Šćepanović

Njegov partijski kolega Bojan Medenica, ukazao je na radove na putnoj infrastrukturi koji su rađeni „na osnovu probelematičnih kriterijuma“ i „selektivno asfaltiranje nekih saobraćajnica ili njihovih djelova“.

Prema mišljenju Aleksandra Dožića iz Demokratskog fronata (DF) prioriteti radova na infrastrukturi treba da budu drugačiji.

"Redosljed poteza nameće da prvo treba da se uradi glavni kanalizacioni kolektor. To je izuzetan problem. Rekonstrukcija i nadgradanja tog sistema jeste nužnost, ali treba projekat dovrištiti do kraja, to jest, uraditi postrojenje za prečišćavanje vode. To je goruće pitanje. Na lokalitetu gdje se sada lageruju otpadne vode je ogroman problem...Rekonstrukciju centra grada treba uraditi u skladu sa potrebama razvoja grada, jer projektni zadatak ne može sada predvidjeti ono što investitori očekuju. Sa manjim ulaganjima u vodovodnu mrežu mogli bi se postići značajno bolji kvalitete snabdijevanja“- tvrdi Dožić.

Šefa odborničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Bojana Zekovića zanimalo je ko je do sada odlučivao o realizaciji i Programa kada to nije radila SO.

"Ovo nije nečije privatno, pa da odlučujete gdje će se raditi, prema tome s kim je neko u dobrim odnosima. Pitao sam već predsjednika Opštine ko je odlučivo o asfaltiranju saobraćajnica, privatnih i javnih površina, ko je odredio prioritete i postoji li tehnička dokumentacija. Dali ste obećanje da će 2020. godine biti završena rekonstrukcija kanalizacije u užem dijelu garda. Evo, postoji mogućnost da, do kraja ove godine, ne bude raspisan ni teneder. Volio bih da pitanje uređenje prostora ne bude izorno pitanje niti pitanje toga ko ima prevlast u okviru DPS niti većine u parlamentu. Neophodno je da zajednički usaglasimo prioritete, a da se vlast bira na osnovu toga koliko je od toga realizovano“- rekao je on.

Usvajanje Programa u septembru Zeković je nazvao „planiranjem onog što je već urađeno“. Interesovalo ga je i da li će u okviru eksproprijacije u okviru DUP Sportska zona za potrebe izgradnje saobraćajnice biti parcelam, koje su ranije bile opštinsko vlasništvo.

"Neshvatljivo je da je program u šestom mjesecu dostavljen Skupštini, a da ga usvajamo u devetom. Program je trebalo da bude usvojen u prvom kvartalu. Odbornici SD biće uzdržani, a tim želimo da pošaljemo poruku izvršnoj vlasti i rukovodstvu Skupštine da treba nađu model kako kvalitetnije da obavljaju svoj posao", kazala je odbornica Jelena Bulatović iz SD, koja je dio kolašinske vladajuće koalicije.

Odbornici Demkratske partije socijalista (DPS), ali i Milan Đukić iz Grupe birača (GB) pohavlili su zalaganja nadležnog sekreterijata, kako su kazali, kvalitetnim radovima na putnoj infrastrukturi.

Nikola Lakićević (DPS) podsjetio je da građani trpe veliku šetu,“ jer je Kolašin jedina opština na jsveru koja nije učestvovala u javnom pozivu koji su raspislali Ministarstvo poljoprivrede i međunarodni fond za razvoj lokalne putne i vodovodne infrastrukture 2017. godine“.

Ti propusti su, rekao je on, odgovornost bivše vlasti.

Đukić je pohvalio zalaganja izvšne vlasti na uređenju saobraćajnica u naseljima Gornji i Donji Pažanja. Posebno je značajno, rekao je on, asfaltiranje puta prema manastiru Ćirilovac, kao i brojni radovi na uređenju puteva ka katunima.

Plate funkcionera „vraćene na staro“

Odbornici vladajuće većine, glasali su za odluku, kojom se zarade opštinskih funkcionera i visokorukovodnog kadra vraćaju na nivo od prije donošenja Programa privremenih mjera za ublažavanje krize izavane koronavirusom.

Kako je objasnio sekretar za finansije Dragan Bulatović, smanjenje plata za 20, odnosno 15 odsto funkcionerima i sekretarima, precizirano je odlukom na tri mjeseca, pa ih je sada neophodno „vratiti na zakonski nivo“.

On je objasnio da nije riječ o povećanju plata.

Odbornici vladajuće koalicije nijesu glasali za amandman Martinovića, koji je tražio da se odluka o „vraćanju zarada na staro“ počne primjenjivati od 1. januara naredne godine.

Martinović je kazao da je odluka o smanjenju donesena kad je situacija, izazvana korona virusom u Kolašinu, ali i u državi, bila značajno bolja nego sada.

„U međuvremenu se socioekonomska situacija u Crnoj Gori pogoršlaa, završili su se parlamntarni izbori i na prvoj sjednici S, poslije toga, gle' čuda, kolašinska vlast vraća plate u prvobitno stanje, a ja kažem da ih opet uvećavate. Možemo to zvati povećanje ili vraćanje an staro, ali nema logike da to radite u jeku ekonomske krize. Ja smatram da vam je smanjenje plata bio politički trik, kojim ste, prije parlamentarnih izbora, pokušali da se pokažete kao dobročinitelji i odgovorni prema gradu. Ja vam nudim kompromis", kazao je on.

Odbornik Demokrata podsjetio je i na „kupovinu skupocjenih automobila u opštini u jeku krize“, kso i na „pokušaaje obmanjivanja građana u vezi sa tim“.

Odbornici DPS Milica Šćepanović i Duško Šćepanović podsjetili su da je kolašinaksa Opština bila među prvima u kojoj su funkcionerima smanjene zarade, ali i donesene druge mjere za ublažavanje ekonosmke krize.

„Program mjera odnosio na tri mjeseca. Ova današnaj odluka je tehnička stvar. Pohvalila bih Opštinu koja je donijela Program mjera među prvima. Tačno je da tada nije bilo zaraženih, ali tada je sve bilo stalo i mi nijesmo znali do kada će to potrejati...Ako će odbornici opozicije da budu od koristi, neka predlože nešto inovativno, neke druge mjere, koje će pomoći građanima“, rekla je Šćepanović.

Milica Šćepanović
Milica Šćepanovićfoto: Dragana Šćepanović

Opozicija je oštro kritikovala i izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine. Martinoviću je, kako je kazao, posebno problematično rasipničko trošenje novca za ugovore o djelu.

On je objasnio da se ugovorom o djelu mogu angažovati lica za posebnu vrstu djelatnosti, a da je način na koji to radi izvšna vlast u kolašinu nezakonti.

Opozicija je kritikovala i visok iznos novca potrošenog za jednokratne socijalne pomoći u prvih šest mjeseci.

Donesena je odluka o novom sastavu Upravnog odbora (UO) Komunalnog preduzeća.

Raniji predlog da jedan od članova tog tijela bude brat predsjednika opštine Milosava Bulatovića, predlagač je amandamnom izmijenio.

Pređašnji predlog odluke Demokrate su ocijenile kao primjer nepotizma.

SO Kolašin tokom tri dana rada usvojila je, između ostalih, odluke o boravišnoj taksi, članskom doprinosu TO, zakupu opštinskih nepokretnosti...

Takođe, izvještaje i programe rada Komunalnog i Vodovoda i kanalizacije, Lokalni akcioni plan za mlade, te Program kontrole populacije pasa...

Bonus video: