Stoltenberg: Bio sam ponosan kada se crnogorska zastava zavijorila u Briselu

Crna Gora postala je članica 5. juna, a zastava ispred sjedišta u Briselu podignuta je dva dana kasnije
56 pregleda 12 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2018. 15:03h

Prijem Crne Gore za mene je bio ponosan trenutak, a u NATO ima mjesta i za Makedoniju, ali i druge zemlje koje ispune kriterijume, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg danas u Sobranju.

“Gledajući kako se podiže crnogorska zastava prvi put u sjedištu NATO prošle godine bio je zaista ponosan trenutak za mene,” kazao je Stoltenberg, dodavši da ispred sjedišta u Briselu postoji prostora za još zastava.

Crna Gora postala je članica 5. juna, a zastava ispred sjedišta u Briselu podignuta je dva dana kasnije.

Stoltenberg je u makedonskom parlamentu kazao da su saveznice impresionirane odlučnošću i entuzijazmom Makedonije da se priključi NATO.

“Želim da uspijete. I NATO želi da uspijete. Ali premda je dobro biti ambiciozan, takođe je važno biti realističan. Ima još mnogo teškog posla da se uradi”, kazao je on u Skoplju.

Stoltenberg je istakao da su vrata NATO otvorena za zemlje koje su spremne i sposobne da ispune kriterijume za članstvo.

“To su uslovi pod kojima je Crna Gora postala 29. članica NATO prošle godine. Dobila je mjesto za našim stolom, ravnopravan glas u našim raspravama i ista prava i iste odgovornosti kao bilo koja druga saveznica”, kazao je on.

Bonus video: