Petković predsjednik SO Tivat

Opozicioni odbornici iz redova DPS i SD glasali su protiv izbora Petkovića, dok su dva odbornika HGI bila uzdržana

24349 pregleda 360 reakcija 31 komentar(a)
Sa konstitutivne sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa konstitutivne sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.09.2020. 15:04h

Predsjednik i nosilac izborne liste Bokeškog Foruma Andrija Petković izabran je na konstitutivnoj sjednici novog saziva SO, za novog predsjednika lokalnog parlamenta u Tivtu.

Na sjednici su verifikovani i mandati 32 odbornika, a izvještaj o rezultatima lokalnih izbora podnijela je predsjednica OIK Tivat Marija Sijerković.

Najviše mandata ima građanska lista Narod Pobjeđuje (13) koja je potpisala koalicioni sporazum o formiranju nove opštinske vlasti sa građanskim listama Bokeški Forum koja ima dva i listom "Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat", koja ima jendog odbornika.

Njime će natpolovičnu većinu u SO davati jedan odbornik SDP koja je odlučila da ne uđe svojim kadrovima u lokalnu vlast tri građanske liste, već da im daje podršku u parlamentu i uzme kontrolnu ulogu kroz učešće svojih kadrova u upravnim odborima opštinskih preduzeća i ustanova. Pored DPS-a koji ima 11 odbornika, u opozicione klupe se sele i druge dvije članice do sada vladajuće koalicije u Tivtu – SD i HGI koje obje imaju po dva odbornika.

Za izbor Andrije Petkovića za novog predsjednika SO Tivat je glasalo 17 odbornika nove skupštinske većine (NP, BF, GB i SDP). Time je započelo demontiranje dosadašnje lokalne vlasti u tom gradu koju je čak 24 godine, držao DPS.

Opozicioni odbornici iz redova DPS i SD glasali su protiv izbora Petkovića, dok su dva odbornika HGI bila uzdržana.

“Drago mi je da promjene u tivatskoj Opštini kreću upravo sa ove pozicije. Građani i građanke Tivta su dostojanstveno na ovim izborima pokazali da su za promjene . Neke stvari nemaju cijenu, a to su moral, dostojanstvo pravda i principi i njih vam, građani Tivta, ni bivša ni sadašnja, ni neka nova vlast ne mogu pokloniti ni kupiti. Sa njima trebamo da živimo svakog dana i svakog jutra kad se probudimo i uveče kada legnemo. Zato moram istaći da promjene u ovom gradu ne počinju od ove naše, nove vlasti, već počinju od vas, građani Tivta. Korupciju vi morate da suzbijete tako što nećete nikome davati nešto za to što je taj neko dužan da radi pošteno i profesionalno. Vi ste ti prema kojima se svi u ovoj Opštini moraju odnositi sa dužnim poštovanjem jer vi plćate i mene i ostale moje kolege koji ovdje rade. Vi ste domaćin u ovoj kući i tako će biti dok sam ja na ovom mjestu. Mi i vi zajedno moramo da gradimo Tivat kao grad u kome se niko neće osjećati loše zbog svije nacionalne, vjerske ili neke druge pripadnosti. Dosta je podjela i moramo biti ljudi jedni prema drugima jer samo tako možemo da održimo sklad po kome su Tivat i Boka uvijek bili prepoznatljivi.”- kazao je nakon izbora Petković.

On je istakao da iako se ranije kao opozicionar zalagao da predsjednik parlementa koji ima platu, istovremeno ne dobija i odborničku nadoknadu, on će tu nadoknadu ipak zadržati, ali je neće uzimati, već će je svakog mjeseca uplaćivati najsiromašnijim sugrađanima.

Petkovićevom izboru prethodila je na momente žustra rasprava i podignute tenzije a koju su svojom diskusijom izazvao Zdravko Mitrović (SD). On je Petkovića prozvao za političku neprincipjelnost jer je kako je kazao, Petković u prethodnom sazivu kao opozicionar, prozivao SD koja je sa četiri odbornika imala mjesto potpredsjendika Opštine, a BF sada sa samo dva odbornika, uzimam mjesto šefa lokalnog parlamenta.

“On prihvata da vi kao nova većina dijelite funkcije po nacionalnom ključu Srbima, Crnogorcima, Hrvatima o čemu ste javno pričali, a Petković koji se navodno zalaže za građansko društvo je to odćutao, kao i neke nemile scene koje su se vidjele na ulicama Tivta u noći slavlja pobjednika izbiora.”- kazao je Mitrović koji je NP prozvao da “naglašeno verbalno bilduje navodni građanski pristup, iako na djelima ne pokazuje da se time rukovodi” a SDP da iz sitnih interesa pristaje da podrži takve snage na čelu Tivta.

Nosilac liste NP Željko Komnenović je Mitrovića pozvao da to ne radi već da se svi zajedno okrenu radu “jer je Tivat grad svih nas zajedno”.

“Političke parole i bilbordi izblijede, izbori prođu, a mi ostajemo ovdje da živimo jedni sa drugima. Petkovića nije za ovu funkciju kandidovao nikakav nacionalni ključ, već njegov rad i sposobnosti.”- kazao je Komnenović dodajući da NP i njegovi partneri u novoj vlasti namjeravaju da lokalnu uoravu vrate u ruke građana i da “pružaju ruku pomirenja svima bez ikakve surevnjivosti i zadnje namjere.”

Na Mitrovićeve prozivke reagovao je i Miomir Abović (NP) koji je kazao da “moralne pridike nikome ne može držati partija koja za sobom ima Ramadu, Limenku i Petlju“ i naglasio da revanšizma u Tivtu neće biti prema lokalnim službenicima koji su, iako ih je instalirala prethodna DPS-SD-HGI vlast, radili pošteno i nisu se ogriješili o zakon.

“Revanšizma, odnosno privođenja pravdi će međutim, itekako biti za sve one koji su godinama koristeći pozicije u lokalnoj vlasti, krali, devastirali i na druge načine uništavali ovaj grad.”- poručio je Abović dok je Aleksandar Đurović (SDP) Mitroviću kazao da njegove “provokacije idu samo njemu na čast” i da se Mitrović sada lažno predstavja kao tobožnji opozicionar nekadašnjoj DPS vlasti sa kojom je bio u koaliciji.

“Vi iz SD ste navodno kritikovali i glasali proti, samo onda kada DPS-u vaša podrška nije trebala jer je i sam imao većinu da usvoji neke odluke.” - istakao je Đurović.

Nastup Mitrovića kritikovao je i Dejan Risančić (NP) ističući da “nikad nije kasno da se neko promijeni, niti da pomogne drugima da se mijenjaju” i da je NP zvao SD na razgovore u učešću u novoj tivatskoj valsti.

“Ovo je istorijski trenutak kada po prvi put u našoj držav, upravljanje jednom Opštinom preuzimaju tri građanske liste, a ne klasične političke partije. Građani su pokazali da žele promjene i ovo je kamen temeljac za formiranje nove, odgovorne i bolje uoprave grada od ove koja je Tivat do sada vodila. Odgovornost, profesionalnost i efikasnost biće odlike nove vlasti”.- poručio je Goran Božović (GB).

r

Jovanka Lailičić (DPS) kazala je da ta partija koja nakon skoro četvrt vijeka, odlazi sa vlasti u Tivtu, prihvata novu političku realnost i da će biti konstruktivna, ali vrlo oštra i budna opozicija.

Kazala je da je Tivat pod vlašću DPS-a doživio veliki razvoj i napredak i postao jedna od najprestižnijih turističkih destinacija na Mediteranu te da se nada da će i nova lokalna vlast nastaviti da vodi grad u pravcu evropskih vrijednosti i daljeg razvoja, kao i da je posebno važno da Tivat sačuva svoj multietnički i multivjerski karakter.

“Mnogo je lakše kritikovati iz opozicionih klupa i nalaziti mane onome koji radi, nego preuzimati odgovornost za nimalo lak posao vođenja grada. Mi ćemo po prvi put u istoriji, osjetiti tu slast da iz klupa opozicije, podvrgnemo oštroj kontroli sve vaše postupke, i neće vam biti lako.”- poručila je novoj vlasti Laličićeva koja je izrazila i žaljenje što konstitutivna sjednica SO nije počela intoniranjem himne “jer je to ranije bila dobra praksa”.

Iz redova nove vlasti joj je objašnjeno da Poslovnik SO Tivat ne predviđa kao obavezu izvođenje himne u takvoj prilici, ali i da koalicioni sporazum tri liste nameće obavezu poštovanja državnih simbola, Ustava i zakona i drugih propisa koji definišu kada se ti simboli i kako koriste.

Bonus video: