Bečić: Brzo dobijamo novu vladu koju neće moći da opstruira ni Đukanović

"Neće biti revanšinzma i političkih osveta, ali biće reda, odgovornosti i vladavine prava"

36171 pregleda 2680 reakcija 31 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Skupstina.me
Aleksa Bečić, Foto: Skupstina.me

Crna Gora dobiće veoma brzo novu vladu, koju niko neće opstruirati, pa ni Milo Đukanović. Pokazaćemo svima da niko nije jači od države, a prioritet nam je da uspostavimo zdrav sistem zasnovan na vladavini prava.

To je u intervjuu za Nova.rs kazao predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Poručio je i da Skupština "neće biti verifikaciono tijelo već zakonodavna institucija, koja će biti faktor stabilnosti i homogenizacije društva, ali podstrekač i pomagač svih reformskih procesa u društvu".

Kazao je i da je zadovoljan činjenicom da je na poziciju predsjednika Skupštine izabran podrškom od 45 poslanika, a među kojima i glasovima poslanika manjinskih partija.

"Takav izbor potvrđuje širi legitimitet, odnosno potvrđuje da je moja kandidatura podržana u većem obimu od onoga koji je proizašao iz mandata tri pobjedničke liste na izborima. Što me dodatno obavezuje da svoju funkciju obavljam na način da uvijek i na svakom mjestu ne govorim u ime 41, 42 ili 45 poslanika, već u ime 81 poslanika, što neće biti nimalo lako. Ali, to je nešto od čega neću odustati".

Bečić je kazao i da je kao predsjednik Skupštine u namjeri da prekine "dosadašnju parlamentarnu praksu kojom je pozicija bila vidno privilegovana, a opozicija bila u podređenom položaju".

"Želim da obezbijedim ravnopravnost i usudiću se da kažem čak i bolji položaj opozicije, kako bi na što konstruktivniji način dali doprinos radu zakonodavne institucije. Jedan od mojih prvih naloga ka generalnom sekretaru i Službi Skupštine Crne Gore, biće da poslanici opozicije u odnosu na njihove zahtjeve, prema skupštinskoj službi, imaju prioritet. Nikakve protekcije neće biti prema poslanicima vladajuće većine, naprotiv, insistiraću na dosljednom i posvećenom poštovanju Ustava Crne Gore, zakona i Poslovnika Skupštine od strane svih učesnika. Imajući u vidu dosadašnje ponašanje predsjednika Crne Gore i njegove izjave na temu formiranja nove demokratske i proevropske vlasti, ne očekujem opstrukcije. Takođe, želim da naglasim da su rokovi definisani Ustavom Crne Gore jasni, i da je mandatara neophodno predložiti do 23. oktobra. Očekujem da će Crna Gora veoma brzo dobiti novu vladu".

Predsjednik skupštine je kazao i da je cilj uspostavljanje zdravog sistema koji počiva na vladavini prava.

"Iz takvog sitema se mora iznjedriti nezavisno pravosuđe koje će se beskompromisno boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje će dosljedno primjenjivati zakone i pred kojim neće biti privilegovanih pojedinaca. Nemamo namjeru da preuzimamo nadležnosti drugih grana vlasti, niti posao sudija i tužilaca, na njima su odluke o istragama, optužnicama i presudama, a na svima nama da obezbijedimo snagu države kako bi se sudije i tužioci osjećali sigurno i kako bi nesmetano mogli svoj posao da obavljaju stručno i moralno. Neće biti revanšinzma i političkih osveta, ali biće reda, odgovornosti i vladavine prava. Od države niko ne može biti jači i tačka".

Bečić je kazao da ga najviše raduje što je "prvi izabrani javni funkcioner nakon prve, demokratske smjene vlasti u crnogorskoj istoriji, što je definitivno nešto što piše istoriju".

"U borbi za pomirenu, slobodnu, demokratsku i proevropsku Crnu Goru, dao sam najljepše godine svog života, ali i svoje mladosti, na šta sam naročito ponosan. Zato se ne bojim nikoga i ničega, a naročito ne pritisaka. Ni ja, ni partija kojoj pripadam ne zavisimo niti od jednog centra moći pojedinca ili šaltera. Ušao sam u politiku čistih ruku i obraza, tako sam stupio na dužnost predsjednika Skupštine i takođe, čistih ruku i obraza želim da jednog dana odem i sa državnih pozicija i iz politike. I ovaj, kao i svaki prethodni posao obavljaću odgovorno, posvećeno i beskompromisno. Kada tako radite, nemate se čega bojati".

Upitan da li mu je na imenovanju čestitao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovorio je:

"Dinamika pristizanja čestitiki je veoma intezivna, tako da se situacija menja iz sata u sat, ali čini mi se do momenta odgovora na vaša pitanja nisam dobio pomenutu čestitku. Moja želja je da sa svim državama regiona izgradimo što bolje, bratske i prijateljske odnose. To je formula uspjeha koja je potvrđena više puta kroz istoriju. Poštovanje suvereniteta, ali i zbližavanje svih zemalja regiona u svim mogućim segmentima, važan je korak na putu ka EU. Zato je moja poruka da odnosi među svim zemljama regiona treba da budu potpuno rasterećeni bilo kakvih tema koje dijele, a popunjeni što većim brojem ideja, rješenja i zajedničkih formi za unapređenje i razvoj ovih država, koje jedna drugu moraju poštovati, jer Crna Gora, ali i druge države, nikada nisu, niti će ikada biti podaničke države", rekao je Bečić.

Bonus video: