Vuković: Opština Nikšić da pomogne ugostiteljima

On je kazao da je neophodno uz težnju ka očuvanju zdravlja građana voditi računa i o njihovom materijalnom statusu, "a tu, u prvom redu, mislimo na ugostitelje i radnike zaposlene u ugostiteljskom sektoru"

3797 pregleda 0 komentar(a)
Vuković, Foto: Demokrate
Vuković, Foto: Demokrate

Postalo je, nažalost, očigledno da je NKT, sa izgubljenim kredibilitetom i kapacitetom, postao faktor pogoršanja epidemiološke situacije, kazao je potpredsjednik Demokrata Nikšić Nemanja Vuković.

"To ne treba nikoga da čudi ako imamo u vidu da je šef tog tijela na kraju farse sa svoje Facebook stranice pozivao građane na neprijavljeni skup koji je brojnošću znatno nadilazio dozvoljeni broj okupljenih građana. Takođe, Simovićev prvi partijski saradnik u Nikšiću, Rajo Đurić, nekažnjivo je organizovao proslave, suprotno mjerama NKT, usred epidemije, a što smo dokazali i dokumentovali", navodi Vuković.

On je kazao da nadležni organi nijesu reagovali ni u ovim, kao ni u brojnim drugim slučajevima kada su režimski favoriti kršili propise, a sad ceh na naplatu stiže lokalnom stanovništvu, medicinskim radnicima i lokalnoj privredi, a naročito malim ugostiteljima koji od tog posla preživljavaju.

"Mora se konstatovati drastično pogoršanje epidemiološke situacije. Borba koju vode zdravstveni radnici, kako doktori tako i ostalo medicinsko i stručno osoblje u našem gradu, a u šta sam imao priliku i da se lično uvjerim, zavrjeđuje maksimalno poštovanje. Situacija nije idealna, štaviše, veoma je dramatična, a to najbolje znaju oni za koje nije bilo kreveta u bolnici, oni koji su satima čekali pregled, i, nažalost, oni koji su izgubili bitku sa korona virusom. Svemu tome uzrok je masovno obolijevanje i sve veća opterećenost zdravstvenog sistema, u koji se nije ni ulagalo ni investiralo onako kako je trebalo", kazao je Vuković.

On je poručio da kao ozbiljni i odgovorni ljudi, "moramo shvatiti ozbiljnost situacije i ne smijemo nasjedati na razne spinove koji se šire društvenim mrežama i pojedinim neozbiljnim medijima. Covid 19 postoji. I radi se o veoma opasnoj infekciji koja ostavlja trajne posledice".

On je kazao da je neophodno uz težnju ka očuvanju zdravlja građana voditi računa i o njihovom materijalnom statusu, "a tu, u prvom redu, mislimo na ugostitelje i radnike zaposlene u ugostiteljskom sektoru".

"Koliko su NKT i odlazeća vlast neodgovorna tijela i bez strateške vizije, govori i činjenica da za sve ovo vrijeme nijesu organizovali analize, obuke, programe pomoći i slično, o tome kako da se precizno i detaljno uredi rad ugostiteljskih objekata u uslovima korona virusa, na bazi svestranih mjera epidemioliške zaštite, a bez njihovog zatvaranja", kazao je Vuković.

On je istakao da su mišljenja da bi uvođenje restriktivnijih mjera i strožijih kontrola, umjesto potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata, takođe imalo efekat, ali ako se već odlučilo za potpuno zatvaranje, onda je ugostiteljima neophodna finansijska podrška, prije svega od strane lokalne samouprave.

"Naročito jer Opština Nikšić, primjenom mjera ekstremne štednje, taloži enormna novčana sredstva na bankovnim računima, u vidu depozita po viđenju, a od čega nema ni kamatu. Dakle, novac Opštine Nikšić služi za obrt dvije poslovne banke, od kojih je jedna banka Aca Đukanovića"", navodi se u saopštenju.

On je predložio da Opština Nikšić od novčanih sredstva deponovanih kod privatnih banaka, "koja služe samo političkom marketingu i obrtu favorita režima, uputi pomoć ugostiteljima i radnicima zaposlenim u ugostiteljstvu u vidu prosječnih mjesečnih neto zarada, te da oslobodi taksi i dažbina sve nikšićke ugostitelje za naredni tromjesečni period".

"Na taj način, otvoriće se prostor da nakon isteka mjera ugostitelji, makar dijelom, nadoknade nastale gubitke, dok će se isplatom zarada obezbijediti zaposlenima u ugostiteljskom sektoru da dostojanstveno prođu kroz krizni period", zaključio je Vuković.

Bonus video: