Koprivica: Umjesto da napusti politiku nakon "Ramade", Brajović obmanjuje javnost

"Bježeći od reforme medijskog zakonodavstva, aktuelna vlast je pokazala da ima strah od toga da se uspostavi nezavisno tijelo, u skladu sa preporukom OEBS-a"
5 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Ažurirano: 18.01.2018. 12:55h

Iznijete neistine Ivana Brajovića i njegov prezir istine, ukazuju ne samo na duboku moralnu krizu, nego i na opasne namjere vlasti u pogledu institucionalne destrukcije, a prije svega u medijskoj sferi, ocijenio je Momo Koprivica, potpredsjednik i poslanik Demokrata.

"Umjesto da napusti politiku nakon što je pravosnažnom presudom utvrđeno da je davao neistinite iskaze pred sudom, a u vezi beskrupuloznog arčenja državnog novca u Ramadi za partijske potrebe, on se obratio javnosti sa neistinom da su svi zakoni koje tretitaju preporuke OEBS-a usvojeni osim Zakona o izboru odbornika i poslanika za koji se traži dvotrećinska većina u Skupštini. Postavlja se pitanje da li su usvojeni medijski zakoni koje je preporučio OEBS i u skladu sa preporučenim smjernicama OEBS-a? Da li je za medijske zakone potrebna dvotrećinska većina? Zašto gospodin Brajović obmanjuje domaću i međunarodnu javnost i da li ovo sve znači da aktuelna vlast želi da kontaminira izbornu atmosferu nakon udara na javni servis i medijske slobode i nakon zaštite medijskih blatoida koje je i OEBS u svojim Izvještajima naznačio kao klevetničke?", navodi se u saopštenju Koprivice.

On dodaje da, bježeći od reforme medijskog zakonodavstva, aktuelna vlast je pokazala da ima strah od toga da se uspostavi nezavisno tijelo, u skladu sa preporukom OEBS-a, "koje bi pratilo zakonsku usklađenost medijskog praćenja kampanje i imalo na raspolaganju efikasne sankcije, počev od nalaganja hitne ispravke netačnih navoda, pa do izricanja novčanih sankcija i oduzimanja licence za emitovanje".

"Ne samo što nijesu implementirane preporuke OEBS-a, nego je na planu medija ostvaren ozbiljan nazadak imajući u vidu politički motivisanu hajku na članove Savjeta RTCG, kao i njihove smjene, ali i smjenu člana Savjeta AEM-a koji se zalagao da se pravno stane na put hajkanju one televizije koja je kao klevetnička i pristrasna okarakterisana i u samom Izvješaju OEBS-a. Svaka diktatura ima potrebu da presječe sve kanale za prenos informacija i da na kraju pokori sve medije i ozvaniči laž i klevetu kao sredstva vladanja. Ne samo da su medijske slobode, poštovanje autonomije i istinske nezavisnosti javnog servisa i sprečavanje klevetničkog blaćenja, uslov za evropske integracije, relaksiranje društvene atmosfere i fer izbore, nego su ono što nalaže i istorijski razvitak Crne Gore jer je sklonost istini uvijek bila znak njenog etičkog raspoznavanja kroz vjekove", zaključuje Koprivica.

Bonus video: