ODLUČILI DA NE MIJENJAJU RADNO MJESTO

Funkcija prvog čovjeka grada važnija od poslaničke

Predsjednici opština i gradonačelnici ne mogu obavljati te funkcije uporedo sa poslaničkom, jer je to zakonom zabranjeno.

54965 pregleda 91 reakcija 26 komentar(a)
Vuković i Šćekić, Foto: Boris Pejović
Vuković i Šćekić, Foto: Boris Pejović

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić odreći će se poslaničke funkcije, dok će o daljem angažmanu predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja odluka biti donijeta na partijskim organima.

Na parlamentarnim izborima Vuković je na poslaničkoj listi Demokratske partije socijalista (DPS) bio sedmi, a Šćekić je na listi koalicije “Za budućnost Crne Gore” zauzimao desetu poziciju. Đeljošaj je bio nosilac liste “Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj”, koja je osvojila jedan poslanički mandat.

On je kazao “Vijestima” da će odluka o njegovom angažmanu biti donijeta na partijskim organima.

“Sve zavisi od odluke oko eventualnog participiranja u izvršnoj vlasti i naravno uz poštovanje koalicionog sporazuma u okviru Albanske liste. Ja ću biti naredan odluci koju budemo donijeli zajednički AA i Albanska lista. Najmanje je važno personalno rješenje gdje ću ja biti, važno je ostvariti programske ciljeve”, rekao je Đeljošaj.

Ukoliko javni funkcioner koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost, dužan je, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, da u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, odnosno dužnosti, podnese ostavku na javnu funkciju.

Vuković, koji je bio nosilac liste Demokratske partije socijalista na podgoričkim izborima 2018. godine, 31. jula te godine izabran je na mjesto gradonačelnika Podgorice na sjednici Skupštine Glavnog grada.

Da će ostati na funkciji gradonačelnika Podgorice “Vijestima” je zvanično potvrđeno iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada, a njegova zvanična ostavka dostavljena je i Skupštini. Njega bi u Skupštini trebalo da zamijeni Predrag Sekulić, koji je sljedeći na poslaničkoj listi DPS-a.

Dragoslav Šćekić (SNP) od 23. aprila 2018. godine troši drugi mandat na funkciji predsjednika Opštine Berane na koju je izabran kao kandidat koalicije “Zdravo Berane” koju su činili Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratski front (DF), Srpska lista (SL) i Ujedinjena Crna Gora (UCG). Prvi put na tu funkciju izabran je u martu 2014. godine.

Šćekić je “Vijestima” kazao da će ga u poslaničkim klupama naslijediti sljedeća na listi SNP-a Milosava-Mira Paunović.

“U ovom momentu je potrebno da završim ranije započete obaveze, a koleginica Mira ima povjerenje građana i mislim da će dobro obavljati funkciju poslanika”, kazao je Šćekić, odgovarajući na pitanje zašto je odlučio da ostane na funkciji prvog čovjeka Berana, a ne da bude poslanik.

Predsjednik Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj je za predsjednika Opštine Tuzi izabran u martu 2019. godine. On je bio nosilac pobjedničke koalicije Albanski forum na lokalnim izborima u Tuzima 2019. godine.

Kao sedmi na poslaničkoj listi koalicije “Mir je naša nacija” u parlament je ušao i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić (Demokrate), ali je podnio ostavku prije konstitutivne sjednice 27. saziva parlamenta. Katića je u skupštinskim klupama zamijenio kolega iz Demokrata Danilo Šaranović.

Ostavke na poslaničke funkcije su prethodne sedmice, iz redova DPS-a podnijeli Zoran Pažin i Gordana Đurović, pa su ih zamijenili Luiđ Škrelja i Jovanka Laličić.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta, koalicija “Za budućnost Crne Gore”osvojila je 27 mandata, “Mir je naša nacija”10, a “Crno na bijelo” četiri mandata. Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaju po tri poslanika u Skupštini, a SDP dva.

Po jednog predstavnika imaju Albanska lista “Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj” i koalicija “Jednoglasno”.

Zakon zabranjuje da poslanik bude predsjednik opštine

Predsjednici opština i gradonačelnici ne mogu obavljati te funkcije uporedo sa poslaničkom, jer je to zakonom zabranjeno.

Zakonom o sprečavanju korupcije precizirano je da javni funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne uprave ne može obavljati funkciju poslanika i odbornika.

Preporučujemo za Vas