Crnu Goru do sada uglavnom predstavljali predsjednici države ili Vlade

Marković neće govoriti na generalnoj debati UN

Obraćanje Crne Gore odloženo za danas, snimljen govor umjesto premijera poslaće ministar Darmanović

20846 pregleda 496 reakcija 25 komentar(a)
Marković, Foto: Luka Zeković
Marković, Foto: Luka Zeković

Na generalnoj debati u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Crnu Goru neće predstavljati šefovi države i Vlade kao što je to bio slučaj prethodnih godina, već je učešće najavio ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz vrha DPS-a, bilo je planirano da na generalnoj debati, koja se ove godine održava onlajn, govori premijer Duško Marković u subotu 26. septembra, ali je došlo do promjene i obraćanje je odloženo za danas.

Iz Vlade nijesu zvanično odgovorili na pitanje zašto je Marković odustao od učešća na debati UN, za koju je trebalo samo da pošalje snimljen govor. Iz Ministarstva vanjskih poslova “Vijestima” su nezvanično kazali da je učešće na debati odluka države, te da ne postoji poseban protokol koji određuje ko bi trebalo da se obrati.

Oni su pojasnili da će se s obzirom na pandemiju ovogodišnja rasprava u UN održati u znaku koronavirusa, zbog čega će se već snimljeno obraćanje o gorućim pitanjima Darmanovića emitovati u skupštini UN.

“Vijestima” iz Ministarstva zvanično nijesu odgovorili zašto je odlučeno da se umjesto predsjednika i premijera obrati ministar vanjskih poslova, kako je to uglavnom bila praksa od kada je Crna Gora postala članica UN.

Na pitanje zašto je odlučeno da se obrati Darmanović umjesto Markovića, ambasadorka Crne Gore pri UN Milica Pejanović Đurišić kazala je da nema informaciju o tome.

„Mi ovdje u Misiji nemamo informaciju zasto je došlo do promjene“, rekla je Pejanović Đurišić „Vijestima“.

Od obnove nezavisnosti i zvaničnog učlanjenja Crne Gore u UN, 28. juna 2006. godine, na generalnim debatama su Crnu Goru predstavljali predsjednici države ili Vlade, osim 2012. godine kada je govorio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović.

U sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 15. septembra je počelo 75. godišnje zasjedanje Generalne skupštine.

Generalna debata u okviru Generalne skupštine održava se od 22. do 29. septembra. Tokom debate se obratilo ili će to učiniti danas predstavnici 193 države članice, kao i tri zemlje posmatrača, među njima 126 šefova država ili vlada, piše na sajtu UN.

Crna Gora je 28. juna 2006. postala 192. punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Filip Vujanović je tada u obraćanju Generalnoj skupštini kazao kako će Crna Gora poštovati sve preuzete obaveze iz Povelje UN i biti pouzdan partner u implementaciji Milenijumskih razvojnih ciljeva.

“Crna Gora će, strateški okrenuta evropskim i evroatlantskim integracijama, aktivno podržavati mirno rešavanje konflikata, humanitarne misije, borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i proliferacije oružja za masovno uništenje. Crna Gora ovim potvrđuje svoju privrženost principima međunarodnog prava, kao i poštovanju Međunarodnog suda pravde koji ih štiti”, rekao je tada Vujanović.

Generalna debata u okviru Generalne skupštine UN je prilika da se svjetski lideri okupe u sjedištu UN i razgovaraju o svjetskim temama.

Preporučujemo za Vas