DOSTAVLJEN PREDLOG BEČIĆU

Odbrana Kneževića: Anketni odbor da ispita imovinu Đukanovića

Protiv Kneževića su podignute tri optužnice - za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju

6971 pregleda 33 reakcija 11 komentar(a)
Spreman da svjedoči pred Anketnim odborom: Knežević, Foto: Boris Pejović
Spreman da svjedoči pred Anketnim odborom: Knežević, Foto: Boris Pejović

Odbrana biznismena Duška Kneževića dostavila je juče predlog predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću za formiranje Anketnog odbora radi, kako su naveli, ispitivanja porijekla imovine, “zloupotreba i nezakonitih radnji” predsjednika države Mila Đukanovića i drugih lica.

U zahtjevu je navedeno da bi zadatak Anketnog odbora bio da sasluša Đukanovića i druga lica za koja ocijeni da postoji potreba, a radi utvrđivanja porijekla novčanog iznosa od 1,5 miliona eura na kastodi računu Đukanovića, kao i porijekla sredstava kojim je izgrađena „ničija“ kuća u Podgorici.

Odbrana predlaže da Odbor ispita i “učešće Mila Đukanovića” u aferi Telekom, aferi A2 EPCG, kao i osnovanost krivičnih prijava (20 krivičnih prijava) koje je odbrana Duška Kneževića podnijela nadležnim tužilaštvima u Crnoj Gori protiv Đukanovića, ministra pravde Zorana Pažina, specijalnog tužioca Milivoja Katnića, predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, guvernera Centralne banke Radoja Žugića i drugih lica koja su u izvršnoj i sudskoj vlasti u Crnoj Gori.

“Ispitivanje navednih lica je neophodno, jer su svi oni po saznanjima odbrane postupali po direktnim instrukcijama i nalozima Mila Đukanovića. Predlažemo da se pred Anketnim odborom pored drugih svjedoka kao svjedok pozove i svoja saznanja pred odborom iznese Knežević, a imajući u vidu činjenicu da je Interpol ukinuo sve tri potjernice koje je SDT u Podgorici nezakonito raspisao protiv Duška Kneževića ocenjujući ih kao nezakonite i kao sredstvo političkog progona”, navodi se u predlogu.

Odbrana Duška Kneževića je, kako se dodaje, spremna da Anketnom odboru dostavi sva saznanja koja posjeduje, kao i imena drugih svjedoka koje bi pred Anketnim odborom iznijeli svoja relevantna saznanja.

“Anketni odbor parlamenta kao najvišeg predstavničkog doma građana će, uvjereni smo, u svojoj kontrolnoj funkciji doći do značajnih saznanja i rezultata, a koje je bi nakon toga trebalo dostaviti tužilaštvu i drugim nadležnim državnim organima Crne Gore”, piše u predlogu.

Protiv Kneževića su podignute tri optužnice - za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju. Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževića u predmetu “Karbon”, a optužen je i u predmetu “Aerodromi”, gdje je sa saradnicima navodno Aerodrome oštetio za tri miliona eura.

Početak 2019. godine obilježila je afera “Koverat”, kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru DPS-a i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura.