Lekić: Način posjete Rame slika politički-teritorijalno dezintegrisane zemlje

"Premijer Rama uopšte nije problem i ovoj priči jer je on samo nastavio širu praksu koja važi za Crnu Goru i za koju je odgovorna crnogorska vlast"

21607 pregleda 45 reakcija 17 komentar(a)
Lekić, Foto: Savo Prelević
Lekić, Foto: Savo Prelević

Lider Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da je način posjete Crnoj Gori albanskog premijera Edija Rame "još jedna slika politički-teritorijalno dezintegrisane zemlje".

Kako je naveo u saopštenju, "koliko god takva posjeta Rame "bila netipična i nesvojstvena pravilima međunarodnih odnosa ona nije novina kada se radi o posjetama Crnoj Gori".

"Premijer Rama uopšte nije problem i ovoj priči jer je on samo nastavio širu praksu koja važi za Crnu Goru i za koju je odgovorna crnogorska vlast. Zato povodom posjete Tuzima tema nije Rama, koji mi je lično, makar zbog orginalnog stila i odličnog poznavanja stranih jezika simpatična pojava, već je tema crnogorska vlast", ocijenio je Lekić.

Naveo je i da je "crnogorska vlast utemeljenjem ovakve prakse po kojoj se iz susjednih zemalja ulazi u Crnu Goru kao u neki domaći nacionalni park prekršila najmanje dvije stvari".

"Prvo je prekršila uobičajna pravila međunarodnih posjeta. Drugo prekršila je pravilo simboličnog i stvarnog poštovanja državnog dostojanstva svoje zemlje prezentujući se kao politički-teritorijalno dezintegrisana zemlja. I drugi predstavnici država, posebno iz regiona, su nerijetko dolazili najprije u djelove naše zemlje gdje žive manjine iste nacije pa bi se zatim odlazlo u zvaničnu Podgoricu. To je nedavno važilo i za predsjednika Hrvatske Milanovića koji je stigao ratnim brodom u Tivat, imao sastanke po Boki Kotorskoj pa se zatim sreo sa crnogorskin zvaničnicima na Cetinju i Podgorici. Takođe i političari iz BiH i Kosova su posjećivali djelove Crne Gore pa poslije eventualno produžavali za Podgoricu", kazao je Lekić.

On je kazao i da Ramina posjeta "inovacija i originalan doprinos praksi o kojoj govorimo samo u tome da iz Tuzi nije nastavilo još nekoliko kilometara do Podgorice".

"Niti da je sve to zainteresovalo predsjednika crnogorske vlade, makar bio i odlazeći. U sličnom stilu je bila svojevremeno najavljena posjeta predsjednika Srbije Vučića Beranama. On je poslije odustao iz nekih svojih razloga. Sve ovo govori o kombinaciji neozbiljnosti, nekomeptentnosti, moguće i nedopustive konfuzije svih tih brojem impozantnih institucijacija crnogorskih vlasti koje su međunarodne odnose shvatili prilično kao političko-diplomatski turizam".

Lekić je naveo i da "s druge strane ogromnim brojem posjeta crnogorskih zvaničnika koje imaju pretežno statistički karakter se uglavnom lazno šminkao imidž međunarodnih uspjeha".

"Koji se završavaju ovakvim prilično ponižavajućim međunarodnim slikama države. Nova vlast treba da promjenu ovakvu praksu. Pritom ne uvodeći posebne i orginalne novine. Već jednostavno primjenu uobičajnog modela i protokola iz ozbiljnog svijeta. U najkraćem, svaki državnik treba da dođe u našu zemlju na bazi usaglašenog programa i protokola, prvo u Podgoricu, zatim u druge djelove zemlje. I uvijek u protokolarnoj pažnji zemlje domaćina tokom cijelog programa posjete. Time se, s jedne strane, izražava formalni i suštinski respekt kako prema gostu tako prema svojoj zemlji. S druge strane ne bi izostali prirodni i demokratski kontakti sa manjinama koje su potencijalno dragocijenom mostovi saradnje sa susjedima. Ali ovdje smo već na terenu poštovanja osnovnih diplomatskih pravila. A stanje zemlje o čijoj se vladi dogovara, i to nimalo diskretno, u Beogradu, Tirani, Ankari itd. je druga, još složenija tema. Radi se o još jednom rezultatu odlazeće vlasti. To svoje političko djelo Đukanović je na kraju grubo nazvao "konfederalnim torovima". Ja bih to blažim tonovima nazvao dijelom neozbiljnosti, dijelom sitne provincijske računice, dakako sa posledicama. Sada sve to treba ispraviti ozbiljnom, državno-diplomatski osmišljenom i transparentnom politikom", zaključio je Lekić.

Povezani članci

28. Septembar 2020.

Edi Rama razgovarao sa Đeljošajem u Tuzima

Bonus video: