Rama se interesovao za novu vlast, ručao sa Đukanovićem

Posjeta nesvojstvena pravilima međunarodnih odnosa, ali nije novina u Crnoj Gori, kaže Miodrag Lekić

55899 pregleda 1382 reakcija 126 komentar(a)
Rama je u predizbornoj kampanji podržao Đukanovića i DPS: Sa ranijeg sastanka, Foto: Savo Prelević
Rama je u predizbornoj kampanji podržao Đukanovića i DPS: Sa ranijeg sastanka, Foto: Savo Prelević

Albanski premijer Edi Rama se tokom nezvanične posjete Crnoj Gori sastao i sa crnogorskim predsjednikom Crne Gore i liderom DPS-a Milom Đukanović, saznaju nezvanično „Vijesti“ iz manjinskih partija.

Iz kabineta šefa države nisu odgovorili na pitanja „Vijesti“ da li se Đukanović u ponedjeljak sastao sa Ramom i zašto posjeta albanskog premijera nije bila najavljena.

Nakon ručka sa Đukanovićem, Rama je u Tuzima razgovarao sa Nikom Đeljošajem, nosiocem albanske liste “Nik Đeljošaj - Genci Nimanbegu”. Sa drugim predastavnicima albanskih partija, prema informacijama “Vijesti”, Rama nije razgovarao.

Đeljošaj je potvrdio da se sastao sa Ramom, ali nije htio da govori o detaljima. Izvor “Vijesti” tvrde da je tema sastanka bila postizborni proces u Crnoj Gori i učestvovanje u vlasti albanske koalicije “Nik Đeljošaj – Genci Nimanbegu”.

Đeljošaj je „Vijestima“ 23. septembra najavio da će učestvovati u pregovorima sa novom vladajućom koalicijom za formiranje vlasti, te da će jedan od zahtjeva biti izmjena Poslovnika Skupštine Crne Gore. On nije želio da odgovori na pitanje da li je Rama razgovarao sa njim zbog najave da će učestvovati u pregovorima sa novom vlasti. „Vijesti“ su ostale uskraćene i za odgovor da li je predsjednik albanske Vlade protiv učešća Đeljošaja u novoj vlasti.

Iz Demosa, članice koalicije koja čini većinu u Skupštini, ocijenili su da koliko god ova posjeta bila netipična i nesvojstvena pravilima međunarodnih odnosa ona nije novina kada se radi o posjetama Crnoj Gori.

“Premijer Rama uopšte nije problem u ovoj priči, jer je on samo nastavio širu praksu koja važi za Crnu Goru i za koju je odgovorna crnogorska vlast”, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je rekao da nova vlast treba da promijeni ovakvu praksu, pritom ne uvodeći posebne i orginalne novine “već jednostavno primjenu uobičajnog modela i protokola iz ozbiljnog svijeta”.

Iz Socijalističke narodne partije pitali su zašto aktuelna vlast nije reagovala na nezvaničnu posjetu albanskog visokog zvaničnika Crnoj Gori.

„SNP zabrinjava činjenica da još uvijek aktuelna vlast na čelu sa DPS-om i njenim premijerom Duškom Markovićem, nije reagovala na informaciju da je premijer jedne strane zemlje nezvanično boravio u našoj državi baveći se kadrovskim rješenjima buduće vlasti. Nije u pitanju Aleksandar Vučić, već premijer Albanije Edi Rama“, saopštili su iz SNP-a.

Dodaju da ovakav postupak albanskog premijera ne bi trebalo da ostane neprimijećen.

„Gospodo bivši, zvaničnik druge države došao je u vašu da vam uređuje novu vlast. Ne, ne, nije onaj kojeg ste vi odmah optužili da se umiješao, već vaš drugar iz Albanije. Budite dostojanstveni do kraja, makar ga ukorite“, saopšteno je iz SNP.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su imali informaciju o posjeti Rame i da li se albanski premijer sastao sa Markovićem.

Rama je u predizbornoj kampanji podržao Mila Đukanovića i DPS.

“Hvala što postojiš, dragi Milo, i to ne samo za Crnu Goru, nego i za Albaniju i Albance u Crnoj Gori, na Kosovu, svuda u regionu, za naš region kao cjelinu”, poručio je Rama u video poruci.

Đukanovićeva partija DPS nakon izbora nije uspjela da obezbijedi parlamentranu većinu. Većinu sada u Skupštini čine koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine prošle sedmice za predsjednika parlamenta izabran je lider koalicije “Mir je naša nacija”, Aleksa Bečić, a njegov izbor podržao je i Đeljošaj.

Lekić: Prekršena uobičajena pravila međunarodnih posjeta

Lekić je je kazao da je crnogorska vlast utemeljenjem ovakve prakse po kojoj se iz susjednih zemalja ulazi u Crnu Goru kao u neki domaći nacionalni park prekršila najmanje dvije stvari.

“Prvo je prekršila uobičajena pravila međunarodnih posjeta. Drugo prekršila je pravilo simboličnog i stvarnog poštovanja državnog dostojanstva svoje zemlje prezentujući se kao politički-teritorijalno dezintegrisana zemlja. I drugi predstavnici država, posebno iz regiona, su nerijetko dolazili najprije u djelove naše zemlje gdje žive manjine iste nacije pa bi se zatim odlazilo u zvaničnu Podgoricu”, naveo je Lekić.

To je nedavno, kako je podsjetio, važilo i za predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je stigao ratnim brodom u Tivat, imao sastanke po Boki Kotorskoj, pa se zatim sreo sa crnogorskin zvaničnicima na Cetinju i Podgorici.

“Takođe i političari iz BiH i Kosova su posjećivali djelove Crne Gore, pa poslije eventualno produžavali za Podgoricu”, kazao je Lekić.

Bonus video: