Dašić: Vlasti da uvedu subvencije za đačke mjesečne karte

"Uzimajući u obzir da je Podgorica grad studenata, poskupljenje cijena đačkih mjesečnih karata gradskog prevoza sa 21 na 25 eura itekako utiče na njihovu nepovoljnu materijalnu situaciju", navodi Dašić
134 pregleda 0 komentar(a)
gradski prevoz, Foto: Luka Zeković
gradski prevoz, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.01.2018. 11:17h

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Podgorica Jovan Dašić smatra da bi predstavnici vlasti trebali da uvedu subvencije za đačke mjesečne karte, obzirom da sve troškove autobuski prevoznici snose sami.

"Zbog činjenice da Crna Gora, za razliku od većine zemalja Evropske Unije, ne obezbjeđuje studentima mogućnost da uz studiranje rade po skraćenom radnom vremenu, oni predstavljaju jednu od najvećih i najranjivijih kategorija kada je poskupljenje po ovoj osnovi u pitanju. Uzimajući u obzir da je Podgorica grad studenata, poskupljenje cijena đačkih mjesečnih karata gradskog prevoza sa 21 na 25 eura itekako utiče na njihovu nepovoljnu materijalnu situaciju. Smatramo da Glavni grad mora ponuditi određene subvencije gradskim prevoznicima, kako bi cijene đačkih mjesečnih karata ostale na sadašnjem nivou. To bi, barem u određenoj mjeri umanjilo negativne efekte koji su izazvani ovim poskupljenjem. Kućni budžet najviše trpi ovim povećanjem cijena, imajući u vidu da školovanje nekoliko studenata ili đaka iz jedne porodice predstavlja velike izdatke", navodi se u saopštenju Dašića.

On dodaje da dotrajali autobusi, bez adekvatne klimatizacije, česta nepoštovanja redovnog reda vožnje, učestala kašnjenja, ili restrikcije vožnji, ne predstavljaju baš reprezentativnu sliku Podgorice.

"U prlilog ovom ide i nedostupnost i neuvezanost gradskog saobraćaja u nekom obliku informacionog sistema, nepostojanje elektronske karte, terminala za kupovinu karata i GPS sistema, kao i slaba uvezanost određenih djelova grada. Svjedoci smo da zbog svega navedenog mladi ljudi češće biraju taksi umjesto gradskog saobraćaja, pa zbog toga imamo slab razvoj gradskog saobraćaja, shodno tome, ovim putem pozivamo sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada, ministarstvo saobraćaja i ministarstvo finasija da donesu dogovor sa prevoznicima angažovanim u GSP da pored davanja subvencija na đačke mjesečne karte, konačno urede sistem gradskog saobraćaja, donesu zakon o voznom parku gradskog saobraćaja i na određeni način pomognu autoprevoznicima u obnovi voznog parka, kako bi se povratilo povjerenje u gradski saobraćaj", navodi Dašić.

Zaključuje da ovom inicijativom zahtijevaju da predstavnici Glavnog grada, u što kraćem roku pristupe rješavanju ovog problema i uz dogovor sa predstavnicima GSP preduzmu konkretne mjere koje će rezultirati nepovećanjem cijena đačkih mjesečnih karata.

Bonus video: