uputio otvoreno pismo

Hajduković: "Vječiti" poslanici DPS-a da podnesu ostavke

"Ukoliko vi nekim čudom, časno i dostojanstveno, odmah napustite Skupštinu, pozivam i poslanike nove vladajuće koalicije, koji imaju 12 ili više godina poslaničkog staža, da podnesu ostavke", navodi Hajduković

4705 pregleda 9 komentar(a)
Hajduković, Foto: Arhiva Vijesti
Hajduković, Foto: Arhiva Vijesti

Naučnik Dragan Hajduković uputio je otvoreno pismo poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) u kojem apeluje na poslanike te partije koji imaju 12 ili više godina zbirnog staža u Skupštini i Vladi da podnesu ostavku na poslaničko mjesto, istupe iz članstva u DPS-u i prestanu da se bave politikom.

"Svim poslanicima u Skupštini Crne Gore sam čestitao izbor pa naravno čestitam i Vama. Vaš izbor je istovremeno i vaša velika šansa da pokažete da čojstvo (čuvati druge od sebe) još nije umrlo u Crnoj Gori i da doprinesete ozdravljenju crnogorske Skupštine i vaše partije. Među vama ima dosta poslanika koji, od Referenduma 2006. godine do danas, imaju 12 ili više godina zbirnog staža kao poslanici i članovi Vlade. Ne vjerujem da ste toga svjesni, ali bilo je to dovoljno vremena da malena Crna Gora postane jedna od najboljih država Evrope; nažalost, umjesto toga, doveli ste Crnu Goru na samrtničku postelju i na prag nestajanja. Zato Vas pozivam da, ako imate 12 ili više godina zbirnog staža u Skupštini i Vladi, pokažete osjećaj za ličnu odgovornost; preciznije pozivam svakoga od Vas da ODMAH podnese ostavku na poslaničko mjesto, da istupi iz članstva DPS i da zauvijek prestane da se bavi politikom. Istovremeno bi trebalo da uputite poziv svim vašim kolegama iz vrha DPS da slijede Vaš primjer", navodi Hajduković.

Njihov odlazak bi, ocjenjuje bio veliki doprinos i Skupštini Crne Gore i "bržem ozdravljenju" DPS-a.

"Ukoliko vi nekim čudom, časno i dostojanstveno, odmah napustite Skupštinu, pozivam i poslanike nove vladajuće koalicije, koji imaju 12 ili više godina poslaničkog staža, da podnesu ostavke. 'Vječiti' poslanici unose u Skupštinu stare lične netrpeljivosti i Skupština bi bez njih bila mnogo bolja i efikasnija. Odlaskom 'vječitih' poslanika i lidera, možda bi se mogla formirati i neka šira koalicija i ubjedljivija većina; možda čak i Vlada nacionalnog jedinstva. Neprocjenjiva je šteta za Crnu Goru, što gospodin Abazović nije bio dorastao situaciji; kao principijelni preduslov bilo kakve postizborne koalicije, trebao je tražiti odlazak 'vječitih' poslanika i lidera", zaključuje Hajduković.