Predsjedništvo DNP-a podržalo inicijativu Kneževića: Temeljni ugovor potpisati sa SPC i Irinejom

"Ostajući dosljedno Trojičindanskom zavjetu, Predsjedništvo DNP-a je povlačenje antipravoslavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti odredilo kao prioritet u odbrani temeljnih duhovnih i nacionalnih vrijednosti Crne Gore i od toga neće odustati"

23527 pregleda 74 reakcija 74 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Luka Zeković
Milan Knežević, Foto: Luka Zeković

Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) podržalo je inicijativu njenog lidera Milana Kneževića da parlamentarna većina, prije formiranja Vlade, u Skupštini povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako bi se stekli uslovi za potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i patrijarhom Irinejom.

Iz DNP saopšteno je da je Predsjedništvo na danas održanoj sjednici jednoglasno podržalo Kneževićeve dosadašnje aktivnosti u pravcu poštovanja izborne volje građana, odbrane programskih i ideoloških stavova partije, a sve u cilju formiranja Vlade, čiji premijer će biti Zdravko Krivokapić.

Navodi se da je posebno podržana Kneževićeva inicijativa da novouspostavljena parlamentarna većina, prije formiranja Vlade, u Skupštini povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"Kako bi se stekli uslovi za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i Irinejom, a zatim u prvom kvartalu naredne godine treba donijeti novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti", kaže se u saopštenju DNP-a.

Ocjenjuje se da je ta inicijativa Kneževića utemeljena u stavovima mitropolita Amfilohija, koji je, kako se navodi, u svom javnom odgovoru premijeru Dušku Markoviću zatražio takav redosljed pravnih poteza kako bi se zaštitile svetinje i imovina SPC u Crnoj Gori.

"Ostajući dosljedno Trojičindanskom zavjetu, Predsjedništvo DNP-a je povlačenje antipravoslavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti odredilo kao prioritet u odbrani temeljnih duhovnih i nacionalnih vrijednosti Crne Gore i od toga neće odustati", poručili su iz DNP-a.

Bonus video: