Aleksić: SPC mora potpisati temeljni ugovor

On je kazao da se od situacije "koju smo imali u ovoj godini moramo se zaštititi za sva vremena i nikada više ne dozvoliti da naša Crkva dođe u sličnu poziciju da mora da brani sopstveni opstanak"

4202 pregleda 16 komentar(a)
Aleksić, Foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore
Aleksić, Foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

U vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovesti stav NSD je u potpunosti definisao i javnosti predstavio naš politički savjet, saopštio je predsjednik političkog savjeta NSD Budiir Aleksić.

"Mi nemamo nikakve sumnje da je politika ranije parlamentarne većine dovela društvo u ovaj problem i da ga politika sadašnje parlamentarne većine mora razriješiti. Zato se stanje mora prvo dovesti na ono stanje od prije donošenja sramnog protivcrkvenog Zakona, što znači staviti isti van snage, brutalno suspendovati a potom sve tradicionalne vjerske zajednice dovesti u ravnopravan položaj", navodi se u saopštenju.

On je kazao da to znači da se sa SPC mora potpisati temeljni ugovor kao što je to ranije urađeno sa Rimokatoličkom crkvom.

"Tek nakon tog čina se treba pristupiti izradi novog Zakona o slobodi vjeroispovesti koji ne bi diskriminisao nijednu vjersku zajednicu. Zato posebno uvredljivo djeluje da nam predavanja o tome kako ovaj problem riješiti drže baš oni koji su posredno ili direktno uticali da naša Crkva bude dovedena do toga da zavisi od volje Mila Đukanovića i volje njegovog antisrpskog režima", kaže se u sapštenju.

On je kazao da se od situacije "koju smo imali u ovoj godini moramo se zaštititi za sva vremena i nikada više ne dozvoliti da naša Crkva dođe u sličnu poziciju da mora da brani sopstveni opstanak".

Za tu situaciju je kriva, kako je kazao, politika prethodnog režima i politika nove vlasti mora da je razriješi.

"Zato nije dovoljno izmjeniti samo neke članove Zakona već čitav zakon staviti van snage. Skoro je u posjeti našoj stranci bio Mladen Ivanić, bivši član predsjedništva BiH koji je u razgovoru sa Andrijom Mandićem objasnio da je on kao nekadašnji predstavnik vlasti osmislio i realizovao potpisivanje Temeljnog ugovora države BiH sa SPC kojim su zaštićene naše eparhije i u Republici Srpskoj i u entitetu BiH, dakle jednako na čitavoj teritoriji. On je taj metod predložio i našem Mitropolitu Amfilohiju koji se saglasio da je to bilo veoma dobro rešenje", navodi se u saopštenju .

On je poručio da se ovo pitanje mora riješiti na zadovoljstvo svih.

"Mi moramo da preduzmemo odgovornost i riješimo ovo pitanje na zadovoljstvo svih, ne diskriminišući nikoga i ne dovodeći zemlju nikada više u ovogodišnju situaciju da naši građani moraju da brane svoje osnovno pravo i osnovna prava svoje Crkve. Zato smatramo da je neophodno da kao političari istrajemo na onoj zaštiti SPC koja joj garantuje sigurno i stabilno funkcionisanje koje neće više zavisti od volje vlasti koja će se u budućnosti često smjenjivati", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: