Albanska lista pregovara sa Demokratama

Izvor "Vijesti" iz Albanske liste kaže da sa Demokratama imaju najbolju saradnju i pokazali su zrelost i odgovornost u političkom djelovanju

45786 pregleda 478 reakcija 50 komentar(a)
Sa Demokratama imaju najbolju saradnju: Đeljošaj i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Sa Demokratama imaju najbolju saradnju: Đeljošaj i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović

Predstavnici Albanske liste “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj” pregovaraće sa novom većinom, najvjerovatnije sa Demokratama o učešću u izvršnoj vlasti, saznaju "Vijesti".

Izvor "Vijesti" iz Albanske liste kaže da sa Demokratama imaju najbolju saradnju i pokazali su zrelost i odgovornost u političkom djelovanju.

Navode da ako bude političke volje od nove većine da prihvate njihove programske odrednice i zahtjeve, pružiće ruku saradnje.

"Ne zavisi od nas da li ćemo biti dio većine, nego da li nova većina ima političke zrelosti da prihvati demokratske zahtjeve Albanske liste", kazao je izvor.

Prema informacijama "Vijesti", sastanak predstavnika Demokrata i Albanske liste održan je sinoć.

Albanska lista podržala novog predsjednika Skupštine: Bečić
Albanska lista podržala novog predsjednika Skupštine: Bečićfoto: Skupština Crne Gore

Demokrate sa albanskim partijama čine vlast u Tuzima.

Demokratska partija socijalista (DPS) nakon izbora nije uspjela da obezbijedi parlamentranu većinu. Većinu sada u Skupštini čine koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine prošle sedmice za predsjednika parlamenta izabran je lider koalicije "Mir je naša nacija", Aleksa Bečić, a njegov izbor podržao je i Nik Đeljošaj, nosilac Albanske liste "Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj".

Đeljošaj je "Vijestima" 23. septembra rekao da će predložiti izmjene poslovnika Skupštine kako bi manjinske partije mogle osnovati klub bez obzira na broj poslanika.

"To će biti jedan od zahtjeva u pregovorima sa novom vladajućom koalicijom za formiranje vlasti", kazao je Đeljošaj.

Sa Đeljošajem se ove sedmice u Tuzima sastao albanski premijer Edi Rama. Đeljošaj je potvrdio da se sastao sa Ramom, ali nije htio da govori o detaljima.

Izvor "Vijesti" tvrde da je tema sastanka bila postizborni proces u Crnoj Gori i učestvovanje u vlasti albanske koalicije "Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj".

Rama je tokom nezvanične posjete Crnoj Gori ručao sa crnogorsim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović je najavio da će predložiti mandatara za sastav vlade do 23. oktobra i da neće opstruirati proces.

Krivokapić razgovarao i sa Abazovićem

Kandidat za mandatara za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić ove sedmice je počeo pregovore sa liderima trojne koalicije.

On je u utorak razgovarao sa liderima DF-a Milanom Kneževićem (DNP) i Andrijom Mandićem (Nova).

Nebojša Medojević, lider trećeg konstituenta Demokratskog fronta - Pokreta za promjene (PzP) nije se odazvao pozivu na sastanak, navodeći da će to navodno učiniti kad nosilac koalicije "Za budućnost Crne Gore" zvanično postane mandatar.

Krivokapić je u srijedu razgovarao sa liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem.

Iz DNP-a su nakon sastanka rekli da je Knežević još jednom potvrdio spremnost stranke da podrži Krivokapića za mandatara buduće Vlade i predložio da novouspostavljena parlamentarna većina i prije izbora vlade, povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, "kako bi se nakon toga stvorili preduslovi da država Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa SPC i njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom".

Bonus video: