Za NATO dragocjen doprinos Crne Gore

“Pozdravljamo kontinuirani, dragocjeni doprinos Crne Gore našoj zajedničkoj bezbjednosti, kroz njeno učešće u misijama, operacijama i vježbama koje predvodi NATO, a posebno kroz njenu ulogu u podršci stabilnosti regiona zapadnog Balkana”, kazali su iz NATO-a odgovarajući na pitanje da li od nove vlasti u Crnoj Gori očekuju da nastavi saradnju sa Alijansom

5944 pregleda 12 komentar(a)
Značajna uloga Crne Gore u stabilnosti regiona: Đukanović i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, Foto: Pool
Značajna uloga Crne Gore u stabilnosti regiona: Đukanović i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, Foto: Pool

NATO alijansa pozdravlja kontinuirani i, kako su kazali, dragocjeni doprinos Crne Gore zajedničkoj bezbjednosti, posebno kroz njenu ulogu u podršci stabilnosti regiona zapadnog Balkana.

Iz NATO-a su “Vijestima”, odgovarajući na pitanje da li imaju informacije o miješanju drugih država u izborni proces u Crnoj Gori, odgovorili da ne komentarišu unutrašnje stvari saveznika.

“Pozdravljamo kontinuirani, dragocjeni doprinos Crne Gore našoj zajedničkoj bezbjednosti, kroz njeno učešće u misijama, operacijama i vježbama koje predvodi NATO, a posebno kroz njenu ulogu u podršci stabilnosti regiona zapadnog Balkana”, kazali su iz NATO-a odgovarajući na pitanje da li od nove vlasti u Crnoj Gori očekuju da nastavi saradnju sa Alijansom.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u srijedu je u intervjuu bosanskoj N1 televiziji rekao da DPS insistira na novom sistemu vrijednosti, na građanskoj državi Crnoj Gori “uprkos čestim pokušajima prosrpske opozicije da ustavno preformuliše Crnu Goru”.

“Ta politika uporno insisitira da je Crna Gora srpska država koja bi morala biti u okviru strateških, bezbjednosnih i vanjskopolitičkih interesa Rusije. Ta politika je u svojoj retorici i tokom kampanje insistirala da je NATO četvrti rajh, da je evropska civilizacija - civilizacija trulih vrijednosti i da zbog toga Crna Gora griješi kada insistira na ostvarivanju članstva u EU. Jasno je potpuno da je udarna pesnica takve politike u ime velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu bila Srpska pravoslavna crkva”, rekao je Đukanović.

On je kazao i da međunarodna javnost nije sa potrebnom pažnjom ispratila sve to što se događalo u regionu Zapadnog Balkana. “Plašim se da se ne dogodi ono što se dogodilo devedesetih”, kazao je Đukanović.

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Vladimir Bilčik rekao je da su pratili sve što se događalo, analizirali i izražavali zabrinutost, ali na kraju krajeva političke odluke, politička kampanja i političke promjene su u rukama njihovih aktera i građana. “Ni u kom slučaju se ne može prihvatiti da EU na bilo koji način može biti kriva za ishod izbora u bilo kojoj trećoj zemlji, što uključuje i zemlje kandidatkinje, pa i Crnu Goru”, kazao je Bilčik za Radio Slobodna Evropa.

Bonus video: