Za ukidanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti glasali bi i poslanici PzP-a

Za ukidanje zakona u cjelini, što predlažu iz Demokratske narodne partije (DNP) i podržavaju iz Nove srpske demokratije, glasali bi i poslanici Pokreta za promjene (PzP), dok Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD) koje su glasale za Zakon, ostaju pri ranijem stavu

27788 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Knežević tražio da se Zakon povuče prije formiranja Vlade: Novi saziv Skupštine, Foto: Boris Pejović
Knežević tražio da se Zakon povuče prije formiranja Vlade: Novi saziv Skupštine, Foto: Boris Pejović

Većina parlamentarnih političkih partija juče se nije izjasnila da li bi podržala povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u cjelini ili samo izmjene pojedinih spornih članova postojećeg zakonskog akta.

Za ukidanje zakona u cjelini, što predlažu iz Demokratske narodne partije (DNP) i podržavaju iz Nove srpske demokratije, glasali bi i poslanici Pokreta za promjene (PzP), dok Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD) koje su glasale za Zakon, ostaju pri ranijem stavu.

Predstavnik Albanske liste Nik Đeljošaj ne bi glasao za povlačenje zakona, dok je Fatmir Đeka iz koalicije “Jednoglasno” kazao da bi se po tom pitanju odredio ako ponovo bude aktuelno u državnom parlamentu.

Građanski pokret URA podržao bi samo izmjene zakona, ali ne i njegovo povlačenje, dok su za Demokrate prihvatljiva oba rješenja.

Zakon je ponovo došao u žižu interesovanja nakon što je na sastanku sa kandidatom za mandatara Zdravkom Krivokapićem, predsjednik DNP Milan Knežević tražio da se prije formiranja Vlade u Skupštini povuče Zakon i da nakon toga država Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa SPC i patrijarhom srpskim Irinejom.

Pravnik i bivši ministar pravde Dragan Šoć je kazao ranije “Vijestima” da je Kneževićeva inicijativa da se zakon povuče pravno nemoguća, pojasnivši da je izraz „povući“ laički, te da Zakon može prestati da važi u cjelini, što bi zahtijevalo intervenciju Vlade.

Šoć, koji je član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za pregovore sa Vladom o tom Zakonu, istakao je da su izmjene i dopune Zakona dobro rješenje, jer u tom slučaju nije nužno da se Vlada izjašnjava.

Portparol Pokreta za promjene (PzP) Nikola Bajčetić rekao je “Vijestima” da se PzP zalaže za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je donijela odlazeća vlast i što hitnije rješenje ovog pitanja u parlamentu.

“Podsjetiću da su poslanici PzP-a prilikom donošenja ovog Zakona uhapšeni i neustavno pritvoreni, te je stoga prirodno i logično da ostanemo dosljedni našim stavovima. PzP smatra da treba raditi na inkluziji svih vjerskih organizacija povodom ovog važnog pitanja, kako bi što prije došli do rješenja problema koje je nametnuto od strane DPS ‘kriminalne organizacije’ sa ciljem daljih produbljivanja podjela među građanima”, kazao je on.

Bajčetić je istakao da sve vjerske organizacije i crkve u Crnoj Gori moraju imati isti status, navodeći da je zato najbolje da se čitav posao pisanja zakona vrati na početak i da u njemu učestvuju ravnopravno predstavnici svih vjerskih zajednica.

“Prije usvajanja zakona neophodno je da država Crna Gora potpiše temeljni sporazum sa SPC kao što je to uradila sa drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori”, rekao je Bajčetić.

Potpredsjednik Građanskog pokreta (GP) URA Filip Adžić je kazao da će ta partija podržati izmjene spornih članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali neće glasati za povlačenje tog akta.

“Mi nećemo glasati za povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Mi smo rekli da Crnoj Gori Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba, ali treba moderan zakon i zakon koji nije diskriminatorski”, rekao je Adžić u četvrtak veče, gostujući na Televiziji A1.

Adžić je kazao da što se GP URA tiče, mogu biti sklonjeni ili revidirani sporni članovi:

“Ali zakon je potreban i nijedna vjerska organizacija, niti pojedinac, fizičko ili pravno lice ne može biti iznad ili izvan zakona ili Ustava, pa ni Srpska pravoslavna crkva ili Mitropolija crnogorsko primorska”.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je, uzimajući u obzir sve posljedice koje po društvo može imati odlaganje rješavanja pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da su za Demokrate su prihvatljiva oba rješenja i pristupa ukoliko su prihvatljivi tradicionalnim crkvama i vjerskim zajednicama jer one treba da daju konačan sud o tom Zakonu:

“Demokrate ostaju pri ranije iznijetom stavu da se taj Zakon mora usaglasiti sa onima na koje se primarno odnosi, te da će takav pristup iznjedriti najbolje moguće i svima prihvatljivo rješenje, i koje će kao takvo biti garancija ravnopravnosti, stabilnosti i poštovanja ustavnih sloboda”.

Poslanik koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka, “Vijestima” je kazao da će ako to pitanje eventualno ponovo bude u državnom parlamentu tada imati jasan stav. “Zakon o kome smo se, inače, mi davno izjasnili, može povući samo Vlada. Smatramo da taj pravni akt mora biti za sve isti, odnosno da nijednu vjersku zajednicu nipošto ne smije favorizovati”, kazao je Đeka.

Nik Đeljošaj koji u parlamentu predstavlja koaliciju “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj”, kazao je da neće glasati za povlačenje zakona.

“Ako bude rezultat dijaloga da se isti izmijeni, na novu realnost ćemo se opredijeliti”, kazao je Đeljošaj.

On je istakao da su se građani Crne Gore na prethodnim izborima, između ostalog, opredjelili i za pomenuti zakon:

“Rezultati izbora pokazuju da je opcija koja je tražila povlačenje dobila 27 mandata. Dakle, građani nijesu mišljenja da isti treba povući. Građani su glasanjem, poslali poruku da treba da se otvori dijalog i isti izmijeni”.

Član Predsjednistva SDP Nikola Đurašković je kazao da su svoj jasan stav o Zakonu saopštili kada se o njemu glasalo, te da ne vide nikakvu suštinsku razliku između opcije stavljanja van snage Zakona i izmjene suštinskih odredbi u pravcu u kojem to traži SPC u Crnoj Gori.

“Čak nam se čini da SPC više preferira opciju izmjene suštinskih odredbi Zakona nego njegovo povlačenje i da u tome vidi bolju zaštitu svojih interesa. Kako god da se uradi - izmjenom ili povlačenjem Zakona, rezultat će biti suštinski isti. Zato bi zaista bilo korisno da politički akteri nove parlamentarne većine ne izazivaju nepotrebnu konfuziju u javnosti oko pitanja oko kojeg su suštinski saglasni”, rekao je Đurašković.

Socijaldemokrate (SD) su saopštile da je njihov stav povodom Zakona jasan, dosljedan i nepromijenjen:

“S obzirom na to da u skupštinskoj proceduri nema nekog novog Predloga zakona koji tretira navedenu problematiku, ostavljamo novoj skupštinskoj većini i njihovim mentorima da nažalost zbunjuju javnost međusobnim igrarijama”.

Predsjednik kluba poslanika Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović je juče poručio da ako GP URA ne može da kontroliše svoje članove koje “neskriveni šovinizam” sprečava da poštuju elementarne postulate demokratije, treba da podrži manjinsku vladu ostalih 37 poslanika opozicije.

Danilović: Oko “mrtvog zakona” ne treba unositi nemir

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović juče je kazao da Zakon o slobodi vjeroispovijesti “nije povučen, ali je potučen i on i njegovi politički oci 30. avgusta, na izborima”.

“On je već sada ‘mrtvo slovo’ jer je, može se reći, skoro referendumski odbačen.

Na koji način ćemo ga izbaciti iz pravnog života i učiniti nevažećim, stvar je dogovora nove vladajuće većine i eparhija SPC u Crnoj Gori, jer je njegova jedina svrha bila da razori biće upravo naše Crkve i izazove trajne vjerske i etničke sukobe”.

UCG je, kako je kazao, potpuno uvjerena da oko “mrtvog zakona” ne treba unositi nemir u društvo koje je tek počelo slobodnije da živi:

“Nikakvi strahovi da će već na početku to biti razlog velikih nesporazuma među tri koalicije ne smiju se podgrijavati”.

Bonus video: