Rolović: Saobraćajne gužve su česta slika na ulicama Ulcinja

"Nažalost, ni Ulcinj, kao ni ostali primorski gradovi, nije pošteđen bespravne gradnje i urbanističkog haosa, koja u Ulcinju zadnjih godina cvjeta kao korov i prijeti da potpuno uništi mediteranski duh crnogorskog primorja", kazala je Rolović
241 pregleda 7 komentar(a)
Ivana Rolović, Foto: Demokrate
Ivana Rolović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 17.01.2018. 15:02h

Kandidatkinja za odbornicu Demokrata u Ulcinju Ivana Rolović kazala je da je Ulcinj još jedan grad u nizu koji ima velikih problema u toku turističke sezone, kada je riječ o saobraćaju.

"Uže i šire gradsko jezgro je preopterećeno usljed velikog broja motornih vozila i nerazvijene saobraćajne infrastrukture. Tako su saobraćajne gužve, a nerijetko i kolapsi, česta slika na ulicama Ulcinja. Rješenje ovog problema Demokratska Crna Gora vidi u izgradnji zaobilaznica oko urbanih naselja", kazala je Rolović.

Ona je saopštila da je nepostojanje gradskog prevoza nedopustivo.

"Shodno tome, naš cilj je organizovanje istog kroz privredno društvo čiji je osnivač lokalna samouprava ili uvođenje autobuskog saobraćaja po principu privatno – javnog partnerstva u toku cijele godine, čime bi se podigao kvalitet i olakšao život građana, a samim tim bi se uvećao i priliv novca u opštinsku kasu. Nažalost, ni Ulcinj, kao ni ostali primorski gradovi, nije pošteđen bespravne gradnje i urbanističkog haosa, koja u Ulcinju zadnjih godina cvjeta kao korov i prijeti da potpuno uništi mediteranski duh crnogorskog primorja. Potrebno je zavesti komunalni red, a da je to moguće najbolje govore rezultati rada u opštinama Kotor, Budva i Herceg Novi, u kojima su Demokrate nosioci vlasti. Asfaltirali smo desetine hiljada metara kvadratnih puteva i drugih javnih površina. Sanirali puteve koji su bili u lošem stanju. Obnovili saobraćajnu signalizaciju gdje je to bilo potrebno. Dakle, sve je izvodljivo kad postoji dobra volja i kada su pravi ljudi u institucijama, samo je potrebno da svako radi svoj posao kako najbolje zna i isključivo u interesu opštine i njenih građana. Nema razloga da ne bude tako i sa Ulcinjom, samo je potrebno dovršiti započete urbanističke planove i realizovati gradnju po zakonskim regulativama i normama", navodi se u saopštenju.

Rolović dodaje da dodatni problem jeste nedostatak silaznih rampi i zvučnih semafora za osobe sa invaliditetom, kao i nedostatak trotoara za pješake uz malu širinu postojećih, ali i nedostatak parking prostora praćen velikim brojem nepropisno parkiranih volizila.

"Dakle, izgradnja potrebne nepostojeće infrastrukture i proširenje postojećih kapaciteta je prioritet, jer osobama sa invaliditetom, kao i svim građanima se mora omogućiti da nesmetano obavljaju svakodnevne obaveze i žive sa osjećajem sigurnosti u svom gradu. Veliki problem za opštinu Ulcinj jesu i gužve na magistralnom putu Ada Bojana –Ulcinj u sezonskom periodu. Potrebno je asfaltiranje već postojeće dionice “Brijeg mora”, kojom će se nesmetano omogućiti i rasteretiti saobraćaj u oba smjera i to po ubrzanom postupku. Često se mogu čuti žalbe građana na lošu i neefikasna kaldrmu. Zbog materijalne štete koju uzrokuje na vozilima, kao i zbog svakogodišnjeg renoviranja za koja se izdvajaju značnajna sredstva naših građana koja odlaze u nepovrat, a stanovništvo osim otežanog kretanja, ne osjeća benefite tolikog ulaganja, predlažemo uklanjanje iste. I to najviše iz razloga što se taj novac može se preusmjeriti i iskoristiti i u druge, mnogo potrebnije i isplativije projekte. U Programu koji smo koncipirali po sistemu problem-rješenje, ponudićemo građanima i građankama novu sliku, za novu budućnost Ulcinja, koji će opet raditi, graditi i živjeti", saopštila je kandidatkinja za odbornicu Demokrata u Ulcinju Ivana Rolović.

Bonus video: