Medojević: Sve što je Đukanovićev režim uradio oko auto-puta zasnovano je na korupciji

"Iako niko iz Vlade ne može da potvrdi, konačna cijena za 41 kilometar auto-puta mogla bi biti i do 1,3 milijardi eura, a sa kamatama za vraćanje kredita Eksim banci za period od 24 godine i preko 1,5 milijardi eura. Tako bi Crna Gora mogla da dobije najskupljih 41 kilometar auto-puta ikad, od preko 36,5 miliona eura po kilometru"

21692 pregleda 144 reakcija 49 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Sve sto je Đukanovićev režim radio oko ugovaranja i izgradnje 42 kilometra auto-puta sa kineskom kompanijom CRBC je bilo zasnovano na korupciji koja je, kao i uvijek, prebačena na racun države i građana Crne Gore, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

On je poručio da je nepohodna pravna, tehnička i finaisijska revizija izgradnje dionice auto-puta u Crnoj Gori

"Ugovorena cijena sa kamatama za dionicu Smokovac-Mateševo biće 1,1 milijardu eura, to jest, cijena je porasla u odnosu na onu iz 2007. iz studije Luis Berger za 500 miliona ili preko 70 odsto. Postoji osnovana sumnja da je ovo "uvećanje cijene" u stvari trošak ugradnje ljudi iz vrha režima", istakao je Medojević.

On je dodao da su sve studije pokazale da je ova dionica auto-puta po ovim cijenama ekonomski nerentabilna tj. da ima negativnu neto sadašnju vrijednost.

"Osim ekonomske neopravdanosti, tokovi gotovine pokazuju da će godišnje od naplate putarine moći da se naplati oko osam miliona eura, a troškovi su četiri miliona. Godišnji profit će biti četiri miliona eura, što znači da će se troškovi izgradnje vratiti za 250 godina. Vlada je dovela budžet i državu u veoma tešku poziciju, jer je prihvatila kobnu "pari passu" klauzulu, pa je plaćanje rate Eksim banci postao prioritet u isplatama iz budžeta. I ta obaveza države je pravno izjednačena sa penzijama ili zaradama ili socijalnim davanjima. Ova klauzula onemogućava Vladu da odloži plaćanja rate i traži restrukturiranje duga u situacijama kada je ugrožen javni interes (zarade, penzije, socijala, neke vanredne potrebe zbog vanrednih situacija i sl.) Vlada se odrekla mogućnosti da ne prihvatanjem ove klauzule, u određenim situacijama obustavi privremeno isplatu zbog nekog javnog interesa", rekao je predsjednik PzP.

Medojević je rekao i da niko nije objasnio ni kako će nas Vlada zaštititi od valutnog rizika, koji je, po tvrdnjama predsjednika PzP, u uslovima sve oštrijeg globalnog rata kursevima valuta, cijenama nafte i zlata, ogroman.

"Ako ne platimo na vrijeme ratu Eksim banci, plaćamo zatezne kamate, a ako kineski izvođač kasni sa izvođenjem radova. Radovi na auto-putu već kasne godinu dana, a CRBC traži poptisivanje novog Aneksa i novo odlaganje završetka radova. Već jednom je protužen rok za završetak radova do 30. septembra. Cijena izgradnje auto-puta već je uvećana za izgradnju pristupne petlje "Smokovac" i za izgradnju eletromreže koju je Vlada "zaboravila" da obuhvati osnovnim Ugovorom. Dodatni troškovi za "zaboravljene" radove mogli bi biti i do 100 miliona eura. Iako niko iz Vlade ne može da potvrdi, konačna cijena za 41 kilometar auto-puta mogla bi biti i do 1,3 milijardi eura, a sa kamatama za vraćanje kredita Eksim banci za period od 24 godine i preko 1,5 milijardi eura. Tako bi Crna Gora mogla da dobije najskupljih 41 kilometar auto-puta ikad, od preko 36,5 miliona eura po kilometru", naglasio je on.

Medojeviće je kazao da je "od početka ovog korupcionaškog skandala vijeka", tvrdio da je čitav projekat osmišljen od starne vrha režima da se omogući korupcija od najmanje 500 milijardi eura i da se preko angažovanje režimske tajkunske firme "Bemax" koje se povezuje sa ANB i pranjem novca od šverca cigareta i droge.

"Ova firma je već dobila značajne poslove od glavnog izvođača, a za Vladu će posebnim Ugovorom graditi "zaboravljenu" pristupnu petlju "Smokovac". Nova Vlada bi morala ovaj Ugovor i sve anekse da tretira kao izrazito korupcionaški i da napravi komplčetnu reviziju , kako bi se spriječile ogromne štetne posljedice po interese države, budžet i ekonomsku stabilnost zemlje. Pored toga postoji i otvorena mogućnost da kineska strana preuzme vlasništvo nad auto-putem i drugom imovinom države Crne Gore, jer je Vlada Đukanovića kroz odricanje od suverenosti države u sposovima, praktično dovela državu u kolonijalni položaj prema kineskom izvođaču i državnoj banci Eksim. Cijenim da bi ozbiljna pravna, tehnička i finansijska revizija siurno došla do dokaza za osnovanu sumnju da se radi o korupcionaškom poslu, pa samim tim bi njegove pravne i finasijske posljedice bile sporne, tj nevažeće. Nakon utvrđivanja ugovora korupcionaškim i štetnim za Crnu Goru, sa kineskim parterima treba pristupiti ponovnim pregovorima i dogovaranju fer i tržišnih elemenata za sklapanje poštenog posla", zaključio je Medojević.

Bonus video: