Đeljošaj nezadovoljan podjelom imovine sa Glavnim gradom

On tvrdi da je gradonačelnik Podgorice otuđio od Opštine Tuzi, 400.000 eura za izgradnju puta Delaj - Korita, koje je Vlada izdvojila odlukom i iste prenjela na Glavni grad

22078 pregleda 247 reakcija 29 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Imajući u vidi da se nastavlja nekorektan odnos Glavnog grada prema Opštini Tuzi, za koje je odgovoran gradonačelnik Podgorice, prinuđeni smo da uz asistenciju Uprave policije, preuzmemo vlasništvo nad našom imovinom, koja se nezakonito koristi i uzurpirana je od strane Glavnog grada, saopštio je predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Kako je kazao, kulminacija nemoralnog ponašanja je da "naše zajedničke kamione za odvoz otpada nijesu ustupili nasoj opštini, nego su to uradile ostale nama prijateljske opštine".

"Prije nekoliko mjeseci sam upoznao predsjednika Vlade i predsjednika države sa ponašanjem predstavnika i gradonačelnika Glavnog grada i odnosu koji pokazuju prema Opštini Tuzi, sa posebnom osvrtom na proces podjele imovine i preuzimanja nadležnosti nad privrednim društvima u našoj opštini. Imajući u vidu da je očigledno da nema volje s druge strane, te da nije bilo pomaka u pregovorima, čak i nakon pukušaja da uz posredovanje Vlade dodjemo do rješenja, jedino nam preostaje da obavijestimo predstavnike međunarodne zajednice i da ih upoznamo sa ponašanjem predstavnika i gradonačelnika Podgorice prema Opštini Tuzi", kazao je Đeljošaj.

On je kazao da je nakon svih navedenih pokušaja da dođemo do korektnog rješenja nastale situacije, odlučili su da odmah preuzmu rukovođenje svim privrednim drušvima na teritoriji Tuzi.

"Svjesni činjenice da se uporno pokušava nametnuti kao tema, da razgraničenje nije završeno, želim upoznati javnost da je teritorija Opštine Tuzi definisana zakonom, da je istu razgraničio jedini nadležni organ a to je Uprava za nekretnine, te da na osnovu navedenog opština Tuzi, kako zakon nalaže, vrši nadležnist nad svojom teritorijom. Očekivali smo da će se gradonačelnik Podgorice spustiti na zemlju ali čekanju je došao kraj. Glavni grad zloupotrebljava svoju poziciju i svu imovinu koju smo zajedno stekli iskorišćava, sto je protivzakonito djelovanje", poručio je on.

On je kazao da će Opština Tuzi kompletnu zajedničku imovinu, koju smo stekli zajedno sa Glavnim gradom, a koja se nalazi na teritoriji Opštine Tuzi preuzeti i istom rukovoditi isto kao što našu zajedničku imovinu na teritoriji Podgorice koristi Glavni grad.

"Nijedan dan više nećemo čekati i sprovesti ćemo kompletno preuzimanje ,,Deponije” d.o.o, ,, Tržnice i pijace” d.o.o, vodovoda i pripadajućih bunara u Tuzima, zatim ,,Čistoće” d.o.o", navodi se u saopštenju.

Kako je kazao, treba dodati da sva ova preduzeća osim Deponije, izbjegavaju plaćanje poreza opstini Tuzi, a cak vodovod nije platio ni koncesije, zbog čega že biti prvi na listi sankcija, uz poruku građanima Podgorice da odgovornost potraže kod svoje izvršne vlasti ili nađu način da urazume kabadahije jer smo mi i predugo čekali, razmišljajući da zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, ne trše građani Podgorice.

"Navedeno će se realizovati posebnim odlukama, koje će dati legitimitet obavljanju dužnosti koje nam propisuje Zakon o lokalnoj samoupravi. Mislio sam da je moguće drugačije urediti ovaj odnos ali definitivno na drugoj strani imamo predstavnike koji prema našoj opstini gledaju sa netrpeljivošću i svakim danom samo vidimo pokušaje da se ošteti i uruši naša opštinu. Moja obaveza, kao predsjednika, jeste da štitim od loših uticaja, interese i prava građana Opštine Tuzi, i institucije koju predstavljam", kazao je on.

On je dodao da svi dogovori koje su ustanovili su izigrani i nijesu ispoštovani.

"Jedan od tih je i da za korišćenje naše imovine u našoj opštini uplate sredstva, i u ovom pogledu su nas prevarili odnosno dio koji je preuzela Vlada , Vlada nije prihvatila da izmiri, a medijator je bio Milutin Simović", kaže se u saopštenju.

On tvrdi da je gradonačelnik Podgorice otuđio od Opštine Tuzi, 400.000 eura za izgradnju puta Delaj - Korita, koje je Vlada izdvojila odlukom i iste prenjela na Glavni grad.

"Tražićemo od Vlade da hitno izmjenu ovu odluku, kako bi se ispostovala riječ predsjednika države. Navedena sredstva je lično predsjednik države na zahtjev naše dijaspore obezbijedio, međutim našao se “šerif u pokušaju” i ista otuđio", kazao je Đeljošaj.

Kako dodaje, "još jednom je Glavni grad prevario našu dijasporu koja je investirala milion dolara na ovom putu. Svakako, Opština Tuzi će planirati budžetom i ubrzo završiti putni pravac Delaj-Korita iz sopstvenih sredstava, a onima koji su otuđili navedena sredstva i time doveli u pitanje i riječ predsjednika države, neka im služi na čast ovakvo djelovanje", zaključio je on.

Bonus video: