raspoloženi za pregovore

Ekonomija i turizam poželjni resori za albanske liste

Prioritet da ostvare izborne programske ciljeve, a ne da budu na funkcijama, kaže Nimanbegu

40162 pregleda 468 reakcija 61 komentar(a)
Još nijesu dobili zvaničan poziv za pregovore: Nimanbegu, Foto: Savo Prelević
Još nijesu dobili zvaničan poziv za pregovore: Nimanbegu, Foto: Savo Prelević

Predstavnici albanskih lista „Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj“ i „Jednoglasno“ još nisu dobili zvaničan poziv za pregovore o ulasku u novu vlast, iako su raspoloženi za nove dogovore.

Potpredsjednik Force Genci Nimanbegu iz koalicije „Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj“ kazao je „Vijestima“ da im je prioritet da ostvare izborne programske ciljeve, a ne da budu na funkcijama. Ipak dodaje da ako bi mogli da biraju to ne bi bilo ministarstvo za ljudska i manjinska prava, već neko drugo, kao na primjer ekonomije, ruralnog razvoja i poljoprirede, turizma, saobraćaja i pomorstva.

„Moj stav je da je dugo godina Ministarstvo za ljudska i manjinska prava bilo pod upravom albanskih manjinskih partija, a da bi sada to trebalo da bude neko iz većine, jer bi vođenjem drugih ministarstava manjine pokazale da imaju kapacitete da doprinesu razvoju čitave Crne Gore, a ne samo albanskog naroda“, kazao je Nimanbegu koji je bio potpredsjednik parlamenta u prethodnom sazivu.

On je dodao da programski ciljevi ostaju iznad funkcija koje bi mogli da dobiju u novoj vladi.

Predstavnici Albanske liste “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj” ranije su rekli da će pregovarati najvjerovatnije sa Demokratama o učešću u izvršnoj vlasti jer sa Demokratama imaju najbolju saradnju. Demokrate sa albanskim partijama čine vlast u Tuzima.

Poslanik albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka kazao je da neće uslovljavati novu vladajuću koaliciju kadrovskim mjestima potpredsjednika Vlade i ministra za ljudska i manjinska prava, kao što je pisalo u medijima.

Iz albanskih manjinskih partija “Vijesti” nezvanično saznaju da je kandidat za ministra u ime koalicije „Jednoglasno“ Mehmed Zenka.

Kandidat za ministra u ime koalicije „Jednoglasno“: Zenka
Kandidat za ministra u ime koalicije „Jednoglasno“: Zenkafoto: Savo Prelević

Izvor „Vijesti“ objašnjava da je Zenki koji je u prethodnom mandatu bio ministar za ljudska i manjinska prava u ime koalicije „Albanci odlučno“ nije ponuđena nova funkcija, te da zbog toga Demokratska unija Albanaca (DUA), partija na čijem je on čelu, nije nastupila na izborima 30. avgusta u koaliciji sa Albanskom alternativom i Forcom.

Albansku koaliciju “Jednoglasno”, osim DUA čine i Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Albanska koalicija Demokratski forum, Nova demokratska snaga Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi čine listu “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj” i u ovom sazivu imaju jedan mandat.

Demokratska partija socijalista (DPS) nakon izbora nije uspjela da obezbijedi parlamentranu većinu. Većinu sada u Skupštini čine koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine 23. septembra za predsjednika parlamenta izabran je lider koalicije “Mir je naša nacija”, Aleksa Bečić, a njegov izbor podržao je i Nik Đeljošaj, nosilac Albanske liste “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj”.

Milačić: Što prije formirati vladu

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić razgovarao je juče sa predsjednikom Prave Crne Gore Markom Milačićem, a u sklopu konsultacija o formiranju Vlade.

Milačić je, kako je saopšteno iz Prave Crne Gore, kazao da je formiranje prve slobodne i demokratske Vlade najveći istorijski zadatak za čitavo društvo. On je rekao da proces formiranja Vlade što prije treba privesti kraju.

“Smatramo da ovaj proces formiranja Vlade, a u skladu sa nedvosmislenom izbornom voljom građana, treba što prije privesti kraju i da u trenutku kada profesor Zdravko Krivokapić zvanično postane mandatar, a najkasnije 23. oktobra, u najskorijem mogućem roku Crna Gora dobije ono što tri decenije čeka”, kazao je Milačić.

Krivokapić je prošle sedmice počeo pregovore sa liderima trojne koalicije. Razgovarao je sa liderima DF-a Milanom Kneževićem (DNP) i Andrijom Mandićem (Nova), kao sa liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem.

U četvrtak konsultacije sa Đukanovićem

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je poziv na konsultacije o mandataru za sastav Vlade, nosiocima lista koalicija „Za budućnost Crne Gore“ Zdravku Krivokapiću, „Mir je naša nacija“ Aleksi Bečiću i „Crno na bijelo“ Dritanu Abazoviću: Te koalicije su nakon konstitutivne sjednice parlamenta 23. septembra dostavile predlog za mandatara, koji je potpisao 41 poslanik.

“Termin predviđen za konsultacije je četvrtak, 8. oktobaru 11.00 časova. Nakon konsultacija, predsjednik će predlog, u skladu sa Ustavom, dostaviti Skupštini”, saopštili su iz Đukanovićevog kabineta.

Preporučujemo za Vas