u snp-u smatraju da će novi izvještaj dati precizan presjek stanja u crnoj gori

Radinović: Od najuspješnije države kandidata postali smo “najgori đak”

"Vlada mora učiniti sve kako bi dokazala da imamo kapaciteta da popravimo ono što je prethodna vlast na čelu sa DPS-om pokvarila ili zanemarivala ne želeći da se bavi stvarima koje joj ne odgovaraju", ističe potpredsjednica podgoričkog odbora SNP-a

6141 pregleda 1 komentar(a)
Radinović, Foto: SNP
Radinović, Foto: SNP

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da će izvještaj o napretku Crne Gore na putu ka EU, koji će danas predstaviti Evropska komisija, dati precizan presjek stanja u kojem se trenutno nalazi naša država.

"Nažalost, jasno je da ćemo i ove godine dobiti negativne ocjene kada su u pitanju pravosuđe i Agencija za sprječavanje korupcije, koji bi trebalo da budu predvodnici u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, kao i izgradnji društva zasnovanog na vladavini prava i poštovanju temeljnih ljudskih prava. Svjedoci smo da već decenijama imamo urušen pravosudni sistem, a to se poslednjih godina najbolje vidi kroz odnos njegovih čelnih ljudi prema poštovanju Ustava i zakona Crne Gore", saopštila je potpredsjednica podgoričkog odbora SNP-a, Marija Radinović.

Podsjeća da je, "uprkos brojnim negodovanjima i kritikama", Vesna Medenica po treći put izabrana na funkciju predsjednice Vrhovnog suda, što je, dodaje Radinović, apostrofirano i u ovogodišnjem izvještaju EK. "Takođe, važno je ukazati da već duže vrijeme imamo v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu dok njegov prvi čovjek Ivica Stanković, opterećen optužbama za korupciju, ne planira da to mjesto napusti, haosa koji svako malo svojim nesuvislim djelima i izjavama izaziva specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, kao i da je Desanka Lopičić, suprotno ustavnim i zakonskim odredbama, izabrana za predsjedavajuću Ustavnog suda, što je funkcija koja ne postoji u našem pravnom sistemu."

Kada je u pitanju Agencija za sprječavanje korupcije, Radinović je kazala kako se može konstatovati da se ni u prethodnoj godini nije dogodilo ništa što bi ukazalo da je učinjen bilo kakav napredak u borbi protiv korupcije, a posebno su izostali obračuni sa korupcijom na visokom nivou.

"Jedna od problematičnih oblasti na koju će nam Evropska komisija skrenuti pažnju je i nelegalna trgovina duvanskim proizvodima koja se odvija preko naše zemlje. U tom smislu naročito je istaknuta potreba efikasnije kontrole Luke Bar, koja je pod najvećim rizikom od raznih vrsta krijumčarenja", dodaje se u saopštenju.

Ekonomska situacija je, dodaje Radinović, takođe bila pod lupom Evropske komisije, pa se ukazuje na novi aneks ugovora sa kineskom kompanijom CRBC, nakon što je još jednom probijen rok za završetak izgradnje prve dionice od Podgorice do Kolašina. "Podsjećamo da je prva dionica autoputa u Crnoj Gori trebalo da bude završena još u maju 2019. godine, ali je, zbog probijanja roka, potpisan aneks ugovora sa novim rokom do 30. septembra 2020. godine, te da je zbog neodgovornosti bivše vlasti prvobitna cijena izgradnje autoputa povećana za dodatnih 90 miliona dolara."

Zbog ovih, ali i brojnih drugih, kako je kazala Radinović, propusta i nečinjenja, Crna Gora je od najuspješnije države kandidata postala “najgori đak”, pa su za osam godina trajanja pregovora sa EU privremeno zatvorena svega tri pregovaračka poglavlja.

"To je porazna činjenica i nova Vlada mora učiniti sve kako bi dokazala da imamo kapaciteta da popravimo ono što je prethodna vlast na čelu sa DPS-om pokvarila ili zanemarivala ne želeći da se bavi stvarima koje joj ne odgovaraju. Vjerujemo da će buduća Vlada biti u stanju da se nosi sa pomenutim izazovima i spremni smo da učinimo sve kako bismo ispunili očekivanja naših građana", zaključuje Radinović.

Preporučujemo za Vas