SNP: Država pokazala maćehinski odnos prema Žabljaku tokom epidemije

Sitaucija koja je nastala usljed epidemije koronavirusa, ocjenjuju u SNP-u, pokazala je da žabljački Dom zdravlja ne može na adekvatan način da odgovori ozbiljnijim zdravstvenim izazovima

4202 pregleda 1 komentar(a)
Žabljak, ilustracija, Foto: Shutterstock
Žabljak, ilustracija, Foto: Shutterstock

Žabljački odbor Socijalističke narodne partije (SNP) zahtijeva od nadležnih institucija, prvenstveno Ministrastva zdravlja i lokalne samouprave da preduzmu sve neophodne radnje kako bi Žabljak dobio opštu bolnicu. Sitaucija koja je nastala usljed epidemije koronavirusa, ocjenjuju u toj partiji, pokazala je da žabljački Dom zdravlja ne može na adekvatan način da odgovori ozbiljnijim zdravstvenim izazovima.

Smatraju i da je država pokazala "maćehinski odnos" prema tom gradu.

"Od kako je u martu mjesecu 2020. godine zabilježen prvi slučaj korona virusa u Crnoj Gori u gradu pod Durmitorom javila se zebnja i strah kod lokalnog stanovništva. Nepostojanje bolnice u ovom durmitorskom mjestu, već samo Doma zdravlja, udaljenost od 60 kilometara od najbližeg zdravstvenog centra na koji se Žabljak oslanja, u ovom slučaju Pljevalja, rad samo jedne ekipe hitne pomoći, bili su više nego dovoljan razlog da se kod lokalnog stanovništva javi nemir i strah od ove svima nepoznate bolesti. U prvom talasu epidemije, Žabljak je ostao sredina koja je uspješno odoljela naletu zarazne bolesti. Ključ za uspjeh ležao je u restriktivnim mjerama, disciplini lokalnog stanovništa, kao i u činjenici da se radilo o periodu godine kada Žabljak nije pretjerano posjećen od strane domaćih i stranih turista, pa je i mogućnost prenosivosti virusa bila svedena na minimum. Međutim, drugi talas epidemije koji je zahvatio Crnu Goru, počeo je i na Žabljaku da pokazuje svoju lošu stranu. Prema zvaničnim podacima na današnji dan na Žabljaku su registrovana 24 slučaja virusa Kovid 19. Situacija je mnogo ozbiljnija, s obzirom da je znatan broj stanovnika Žabljaka rođen u Pljevljima, pa samim tim prilikom testiranja na virus budu evidentirani kao 'slučajevi iz Pljevalja'," navode iz SNP-a.

Dodaju da je ono što dodatno otežava već dovonjno tešku situaciju "činjenica da je Žabljak prepušten sam sebi" u borbi protiv koronavirusa i da će se sa "ovakvom organizacijom zdravstvenog sistema teško izboriti sa epidemiološkom situacijom koja tek slijedi."

Veliku odgovornost, ističu, snosi Ministarstvo zdravlja koje, ocjenjuju u SNP-u, nije na adekvatan način organizovalo sprovođenje epidemioloških mjera u gradu pod Durmitorom. "Ozbiljnu situaciju dodatno usložnjava činjenica da na Žabljaku nije moguće odraditi test na virus KOVID 19, već da je za eventualno testiranje potrebno odlaziti u Pljevlja koja su udaljena od Žabljaka 60 kilometara", navode u saopštenju, te dodaju:

"Građani Žabljaka koji svaki mjesec izdvajaju sredstva za zdravstveno osiguranje trenutno su dovedeni u situaciju da primarnu zdravstvenu zaštitu ne mogu da ostvare u svom gradu. Žabljačani već duže niz godina za specijalistički pregled bilo koje vrste moraju da odlaze u Pljevlja, zbog čiljenice da Žabljak nema bolnicu već samo Dom zdravlja. Veliku odgovornost za cjelokupnu situaciju snosi lokalna samouprava, kao i država koja je pokazala maćehinski odnos prema Žabljaku."

Dok su trajale predizborne aktivnosti, dodaju u SNP-u, Žabljak su posjećivali ljekari specijalisti iz Podgorice i "dato je obećanje da će se takva praksa nastaviti, što je naravno ostalo samo na nivou predizbornog obećanja".

"Da je ministar zdravlja barem jednom u toku svog mandata obišao žabljački Dom zdravlja vidio bi u kakvim uslovima rade doktori i tehničari i kakvu primarnu zdravstvenu zaštitu imaju građani u ovom turističkom mjestu. Ne znamo kakakv bi stav imao po pitanju činjenice da u Žabljaku radi samo jedna ekipa hitne pomoći i kada je ona angažovana na terenu, ne postoji druga koja bi intervenisala u hitnim situacijama. Nerijetke su situacije da ljudi kojima je potrebna intervencija hitne pomoći, čekaju i po nekoliko sati, dok se ljekarska ekipa vrati sa terena, što je u određennim situacijama imalo fatalan ishod. Ne čudi odnos ministra čiji će mandat ostati upamćen po zalaganju za lične i partijske interese i po već čuvenim aferama 'Torbica'. Zahtijevamo od nadležnih institucija, prvenstveno Ministrastva zdravlja i lokalne samouprave da preduzmu sve neophodne radnje kako bi Žabljak dobio opštu bolnicu, jer kao prepoznatljiv turistički centar to definitivno i zaslužuje. Sitaucija koja je nastala usled epidemije virusa KOVID 19 pokazala je da žabljački Dom zdravlja ne može na adekvatan način da odgovori ozbiljnijim zdravstvenim izazovima", saopšteno je iz SNP-a.

U toj partiji zahtijevaju od od lokalne samuprave da objavi imena i sastav lokalnog tima za borbu protiv koronavirusa i da predstavi građanima Žabljaka mjere koje su do sada preduzete kako bi se suzbila epidemija u tom gradu.

"Ostajemo u nadi da će budući ministar zdravlja imati više sluha i razumijevanja za potrebe stanovništva Žabljaka i da će prepoznati značaj Žabljaka kao turističkog centra", zaključuje se u saopštenju žabljačkog SNP-a.

Bonus video: