Picula o CG: Vladavina prava, pravosuđe, sloboda medija i borba protiv korupcije ne postižu zadovoljavajući napredak

"Uprkos tome što je Crna Gora lider u procesu proširenja, poglavlja se zbog toga ne zatvaraju odgovarajućom brzinom. Novoj crnogorskoj vladi poručujem da od njih očekujem konstruktivan pristup i ispunjavanje potpisanih obveza na evropskom putu, prije svega zbog činjenice da čak 70 posto građana zemlje podržava članstvo u EU", rekao je Picula

7977 pregleda 5 komentar(a)
Picula, Foto: http://toninopicula.com/
Picula, Foto: http://toninopicula.com/

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula je komentarišući izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji (EU) saopštio da je napredak postignut u više polja, poput borbe protiv krijumčarenja ljudima, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

"Vladavina prava, pravosuđe, sloboda medija i borba protiv korupcije i dalje ne postižu zadovoljavajući napredak. Uprkos tome što je Crna Gora lider u procesu proširenja, poglavlja se zbog toga ne zatvaraju odgovarajućom brzinom. Novoj crnogorskoj vladi poručujem da od njih očekujem konstruktivan pristup i ispunjavanje potpisanih obveza na evropskom putu, prije svega zbog činjenice da čak 70 posto građana zemlje podržava članstvo u EU", rekao je Picula.

On je danas govorio povodom predstavljanja Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan i izvještaja Evropske komisije (EK) o napretku zemalja kandidata za članstvo u EU.

U saopštenju se navodi da je Picula na predstavljanju dokumenata nakon Savjeta povjerenika EU učestvovao u svojstvu izvjestioca za novi Pretpristupni instrument IPA III, koordinatora Socijalista i demokrata za vanjsku politiku u Odboru za vanjske poslove EP, te kao izvjestilac za Crnu Goru i predsjednik Radne grupe za zapadni Balkan.

"Reforme usmjerene jačanju vladavine prava i osnaživanje nezavisnih institucija u trodiobi vlasti moraju biti ključni faktor za odobravanje pristupa sredstvima Pretpristupnog instrumenta IPA III i svim drugim evropskim fondovima namijenjenima zemljama kandidatkinjama za članstvo u Evropskoj uniji EU). EU će im najviše pomoći kontinuiranom podrškom tim reformama, istakao je Picula.

Picula je komesaru EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliveru Varheljiju, koji je predstavljao dokumente, naglasio kako su predstavljeni dokumenti dokaz privrženosti same EU u procesu proširenja, posebno kroz naglasak na važnost ekonomske i socijalne konvergencije regije ka EU, kroz podršku obrazovanju, infrastrukturnim projektima i zelenoj tranziciji i ukupni investicijski potencijal od gotovo 20 milijardi eura.

"U svojim je preporukama za proces proširenja i ranije naglašavao nužnost da sve mjere i pretpristupni program budu oblikovani tako da građani zemalja kandidatkinja i prije pristupanja osjete opipljive koristi članstva u Uniji i poboljšanje uslove života, jer će ih tako lakše biti primjenjivati i dobiti podršku za njih", piše u saopštenju.

"Unija je, pružanjem 3,3 milijardi eura finansijske i logističke podrške regiji tokom pandemije COVID-19 pokazala istinsko razumijevanje važnosti regije za evropsku stabilnost", kazao je Picula.

Posebno je važno, ocjenjuje Picula, što će kroz Ekonomski i investicioni plan zemlje zapadnog Balkana biti uključene i u ostvarivanje ciljeva Evropskog zelenog plana.

"Zemlje regije su među najviše pogođenima klimatskim promjenama i važno je da im bude omogućeno uključivanje u politike zaštite životne sredine i energetske tranzicije kroz finansijsku i logističku podršku izradi dugoročnih, održivih klimatskih strategija", piše u saopštenju iz Piculinog kabineta.

"Svojim opsegom i strukturom, Plan potvrđuje kredibilitet pred kandidatkinjama sa zapadnog Balkana i pred svim građanima Evropske unije", naglašava Picula.

Kao izvjestilac za IPA III program u nastajanju, Picula je zatražio da uz insistiranje na vladavini prava Evropski parlament mora imati i povećanu ulogu u nadzoru dobrih praksi upravljanja i alokaciji sredstava.

"Prema predlogu Komisije, zemljama zapadnog Balkana u kojima živi oko 18 miliona ljudi na raspolaganju biti više od devet milijardi eura, dok će ukupan IPA III paket premašiti 14,3 milijardi eura u finansijskoj perspektivi 2021.-2027", piše u saopštenju.

Bonus video: