čestitao Dan Vojske Crne Gore

Bečić: Milenijumskom trajanju crnogorske države svjedoči neprestana borba za slobodu i opstanak

"Koristim priliku da Vama, pripadnicima Vojske Crne Gore i Ministarstvu odbrane čestitam Dan Vojske Crne Gore, 7. oktobar, koji sa ponosom obilježavamo poštujući herojske podvige tuđemilskih junaka, koji su ostavili svoje živote braneći čast i slobodu svoje države", kazao je Bečić

8902 pregleda 72 reakcija 14 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupstina.me
Bečić, Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio čestitku povodom Dana Vojske Crne Gore ministru odbrane Predragu Boškoviću i načelniku generalštaba general majoru Dragutinu Dakiću, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

"Koristim priliku da Vama, pripadnicima Vojske Crne Gore i Ministarstvu odbrane čestitam Dan Vojske Crne Gore, 7. oktobar, koji sa ponosom obilježavamo poštujući herojske podvige tuđemilskih junaka, koji su ostavili svoje živote braneći čast i slobodu svoje države", kazao je Bečić.

Kako dodaje u čestitci, o milenijumskom trajanju crnogorske države svjedoči neprestana borba za slobodu i opstanak.

"Davne 1878. godine, na Berlinskom kongresu, Crna Gora kao stara država doživjela je i svoje međunarodno formalno – pravno priznanje. Temelji moderne države su duboko ukorijenjeni u slavnoj mojkovačkoj epopeji, u antifašističkom i evropski jedinstvenom Trinaestojulskom ustanku 1941. godine i zajedničkoj antifašističkoj borbi jugoslovenskih naroda u Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razvoju", navodi se u čestitci.

Kako je dodao, u izazovnim vremenima Crna Gora je kao multikonfesionalna i multietnička država ostala u potpunosti posvećena vrijednostima na kojima je utemeljena moderna Evropa i shodno tome uspjela je očuvati unutrašnju harmoniju, što je rijetko iskustvo na Balkanu.

"Želim da istaknem da sprovođenje neophodnih reformi i jačanje našeg evropskog i evroatlanskog puta jesu garancija boljeg životnog standarda, ali i bezbjednosti i sigurnosti svih građana Crne Gore", zaključeno je u saopštenju.