IA o izvještaju EK: Crna Gora nastavila sa osrednjim rezultatima, bez petica i jedinica

"Prosječna ocjena za Crnu Goru je 3,18 - što je nešto bolje nego prošle godine kada je ukupna ocjena za sva poglavlja bila 3,06. Međutim, ovo je ocjena koju je Crna Gora imala 2016, tako da se nakon četiri godine tek vratila na nivo na kojem je bila a sa kojeg je svake godine za po jedan korak padala godišnje. Ocjena 3,18 je maksimalno što je Crna Gora ikad dostigla od kada je uveden ovaj sistem bodovanja"

3048 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi izvještaj Evropske komisije (EK) pokazuje da je Crna Gora nastavila sa osrednjim rezultatima u procesu evropske integracije, saopšteno je danas iz Instituta alternativa (IA).

"Ni ove godine kao ni prošle nismo dobili nijednu odličnu ocjenu ali nismo ni jednu ocjenu "nazadovanje", što znači bez petica i bez jedinica. Nedostatak petica objašnjava i sporost u zatvaranju poglavlja", istakli su iz IA.

IA je saopštila da je kao i prethodnih pet godina na osnovu metodlogije EK, pretočila izvještaj u brojke, da bi kako navode na jednostavniji način sagledali ocjene i uporedili stanje sa prethodnim godinama.

"Iako je ovo prvi izvještaj novog komesara Varheljija i njegovog tima, ne razlikuje se bitno od prethodnog", navodi se u saopštenju te nevladine organizacije (NVO).

Iz IA su kazali da ocjene koje daje EK su: "nazadovanje" (1), "odsustvo napretka" (2), "ograničeni/određeni napredak" (3), "dobar napredak" (4) i "značajan napredak" (5).

IA je saopštila da je pridružila brojeve od 1-5 i da su dobili ocjene koje će narednih dana uporediti i sa ocjenama koje su dobili susjedi Crne Gore, te da će napraviti regionalni presjek.

"Prosječna ocjena za Crnu Goru je 3,18 - što je nešto bolje nego prošle godine kada je ukupna ocjena za sva poglavlja bila 3,06. Međutim, ovo je ocjena koju je Crna Gora imala 2016, tako da se nakon četiri godine tek vratila na nivo na kojem je bila a sa kojeg je svake godine za po jedan korak padala godišnje. Ocjena 3,18 je maksimalno što je Crna Gora ikad dostigla od kada je uveden ovaj sistem bodovanja", poručili su iz IA.

Navode i da bolja ocjena u odnosu na prošlu godinu, proizilazi iz toga što je sedam poglavlja ove godine dobilo vrlo dobru ocjenu, međutim, 25 poglavlja je ostalo na srednjem nivou, tj. 75% poglavlja ima trojku.

"Najgore od svih poglavlja je ocjenjeno poglavlje 14 "Saobraćajna politika". To poglavlje je dobilo nižu ocjenu nego prošle godine i to je ujedno jedino poglavlje od 33 koje je dobilo ocjenu dvojka. Kada su u pitanju poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, poglavlje 23 bilježi upadljivo lošije stanje nego 24. Naime, iako su oba poglavlja dobila prosječnu ocjenu trojka, metaforično rečeno poglavlje 23 ima slabu trojku, a poglavlje 24 jaku trojku. To proizilazi iz po tri podkriterijuma koja se cijene u ovim poglavljima pa poglavlje 23 ima dvije ocjene "ograničeni" napredak a jednu "nikakav" napredak, dok poglavlje 24 ima tri ocjene "određeni" napredak", piše u saopštenju IA.

Iz te NVO su kazali i da je od 25 poglavlja koja su dobila ocjenu trojka, osam je dobilo "slabu" trojku, a 17 "jaku".

"Dobar napredak sa ocjenom četvorka zabilježen je u sljedećih sedam poglavlja: poglavlje 6 "Privredno pravo", poglavlje 9 "Finansijske usluge", poglavlje 11 "Poljoprivreda i ruralni razvoj", poglavlje 12 "Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor", poglavlje 16 "Porezi", poglavlje 19 "Socijalna politika i zapošljavanje" i poglavlje 25 "Nauka i istraživanje". Ovim su potvrđeni stavovi IA o zabrinjavajućoj stagnaciji, naročito imajući u vidu da smo ušli u devetu godinu pristupnih pregovora sa EU. Isti problemi se prepisuju iz godine u godinu, bez velikih iskoraka. Izvještaj je veoma sadržajan i osim preciznog opisa stanja, kvalitativne analize problema, sadrži jasna smjernice i preporuke kojih nova Vlada treba da se drži vrlo strogo ukoliko želimo da sledeći izvještaj bude bolji", zaključuje se u saopštenju IA.

Bonus video: