SDP: Na putu ka EU, sprovoditi a ne simulirati reforme

Kako dodaju, Crna Gora ulazi u 9. godinu pregovora sa EU, a da nije prevazišla ni početne boljke svog političkog sistema iz perioda otpočinjanja procesa pridruživanja. Naprotiv, mnoge pogrešne prakse su samo unaprijeđene do nivoa da smo danas umjesto nekadašnjeg “lidera u regionu” postali sinonim za “hibridni režim” i “zarobljene institucije"

3651 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SDP
Ilustracija, Foto: SDP

Crna Gora u narednom periodu mora promijeniti odnos prema evropskim integracijama, sprovoditi a ne simulirati reforme kako je to radila dosadašnja vlast što se potvrđuje i u najnovijem izvještaju Evropske komisije, saopšteno je iz SDP-a.

"Zaglavljenost u EU integracijama je posljedica intenzivnog nazadovanja u svim ključnim oblastima od kojih zavisi naš napredak u ovom procesu. Kada se urušavaju osnovni principi demokratije i pravne države, kada se samo gomilaju afere bez epiloga, kada se zarobljavaju institucije, kada u medijskim slobodama imate stalno nazadovanje onda se ne mogu ni očekivati bolji rezultati od ovih koje trenutno imamo", kazali su oni.

Kako dodaju, Crna Gora ulazi u 9. godinu pregovora sa EU, a da nije prevazišla ni početne boljke svog političkog sistema iz perioda otpočinjanja procesa pridruživanja. Naprotiv, mnoge pogrešne prakse su samo unaprijeđene do nivoa da smo danas umjesto nekadašnjeg “lidera u regionu” postali sinonim za “hibridni režim” i “zarobljene institucije”.

"SDP je uvijek bio zagovornik do kraja inkluzivnog i konstruktivnog pristupa kada je riječ o procesu evropskih integracija a takav pristup ćemo imati i ubuduće. Naša evropska budućnost nije pitanje nijedne partije ili vlasti već interes cijelog društva i zato se ovom procesu mora pristupati kao prema prioritetnom državnom interesu i u tom pravcu i djelovati", kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da je Crnoj Gori potreban pravi i iskreni dijalog svih političkih subjekata na ključne teme i pitanja od čijeg rješavanja zavisi deblokada puta ka EU. Crna Gora već ima pozitivna iskustva postizanja širokog konsenzusa oko EU pitanja.

"SDP je u svim tim prilikama imao ključnu ulogu - i 2011. kada je trebalo omogućiti dobijanje pregovora sa EU i 2013. kada je dogovor vlasti i opozicije bio uslov za otvaranje poglavlja 23 i 24" navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, "izazovi pred konceptom evropske Crne Gore su brojni – od autokratije, korupcije, kriminala do ponovo probuđenog nacionalizma i velikodržavnih tendencija koje su nas 90-ih godina, umjesto u EU, odveli u sveopšti sunovrat. Crna Gora nema vremena da čeka jer je evropska budućnost uslov i demokratskog i ekonomskog progresa i naše države i regiona u cjelini".