Bečić: Svi zajedno da radimo na implementaciji preporuka iz izvještaja EK

"U otvorenom dijalogu, Popa izrazila je posebno zadovoljstvo činjenicom da se fokus političke debate vratio u Skupštinu Crne Gore nakon nedavno održanih izbora. „To je jedini način da se postigne djelotvorno i odgovorno zakonodavstvo“, kazala je između ostalog ambasadorka Popa", kaže se u saopštenju

9447 pregleda 209 reakcija 9 komentar(a)
Bečić i Popa, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Popa, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić primio je danas šeficu delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanu Kristinu Popu, koja mu je tom prilikom uručila Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

"Bečić je kazao da ima posebno zadovoljstvo da je jedna od prvih aktivnosti kao novoizabranog predsjednika, primanje Izvještaja, koji doživljava kao ohrabrenje da će novi saziv parlamenta snažno raditi na reformama potrebnim za ubrzanje našeg pristupnog procesa", kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu, on je, kako je saopšteno, naglasio da parlament treba da bude centar društveno-političkih dešavanja, prepoznat kao mjesto tolerancije, dijaloga, poštovanja i konsenzusa oko ključnih pitanja za crnogorsko društvo.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, istakla je, navodi se u saopštenju, da Izvještaj sadrži niz jasnih preporuka koje je neophodno ispuniti kako bi napredak u reformama na putu ka Evropskoj uniji bio brži.

Popa je kako saopštavaju, navela da je u cilju ispunjavanja strateških ciljeva Crne Gore, od posebnog značaja postojanje međupartijskog razumijevanja i saradnje.

"U otvorenom dijalogu, Popa izrazila je posebno zadovoljstvo činjenicom da se fokus političke debate vratio u Skupštinu Crne Gore nakon nedavno održanih izbora. „To je jedini način da se postigne djelotvorno i odgovorno zakonodavstvo“, kazala je između ostalog ambasadorka Popa", kaže se u saopštenju.

Poseban akcenat sastanka je, kako je saopšteno, dat očekivanju da će Bečić ohrabriti dijalog među političkim učesnicima, kako bi se sprovele sveobuhvatne izborne reforme do narednog izbornog ciklusa.

„Potrebno je da svi zajedno, bez obzira na naše političke razlike radimo na efikasnoj implementaciji preporuka iz navedenog Izvještaja. Političke razlike moraju postati naše bogatstvo, a integracija ka EU konsenzus kojem treba podrediti naše uskostranačke i druge interese jer evropska budućnost Crne Gore nema alternativu“ kazao je Bečić, kaže se u saopštenju.

Bonus video: